Top News
7043 prikaza

Kolindin kontroverzni prijatelj najveći donator HDZ-a

Kolinda Grabar Kitarović i Nikola Hanžel tijekom posjeta tiskari
Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Već godinama on pomaže HDZ, a pomagao je i Kolindi Grabar Kitarović u predsjedničkoj kampanji

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) od donatora je u prvoj polovici godine dobila čak 4.129.000 kuna, SDP nešto preko pola milijuna kuna, a Most skromnih 22.700 kuna, pokazuju najnovija izvješća o donacijama tih stranaka.

Usporede li se ti iznosi s onima koje su te stranke dobile u prvoj polovici prošle godine, može se zaključiti da su donatori ove godine bili izrazito "široke ruke", naime, HDZ je lani do kraja lipnja dobio samo 346.000 kuna, SDP oko 100.000, a Most 3500 kuna.

I dok broj HDZ-ovih donatora lani nije dosegnuo ni pedeset, ove je godine premašio tisuću, donosi Hina. Najizdašniju donaciju, od maksimalno mogućih 200.000 kuna, stranka je dobila od tvrtke Lana Karlovačka tiskara, po 100.000 kuna donirale su joj Istra D.M.C iz Umaga i Tekol-Teri Inžinjering iz Rijeke, 75.000 kuna dobila je od tvrtke Impol-TLM iz Šibenika, 70.000 od Oštrca iz Zagreba, a 60.000 od varaždinskog Trajectusa.

Lana je, inače, u vlasništvu kontroverznog karlovačkog poduzetnika Nikole Hanžela. Njemu je županijski sud u Karlovcu naredio da mora vratiti protupravno stečenih 1,1 milijun kuna. Na istom procesu osuđeni su nekadašnji čelnici Karlovačke banke koji su i oprostili taj kredit Hanželu. 

Hussein Sajwani Kupuje Hrvatsku Ekonomix Šeik kojem Kolinda otvara sva vrata - upleten u korupciju

Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić dobili su dvogodišnje zatvorske kazne dok je Ivan Butković osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora. Butković je u inkriminirano vrijeme bio direktor tvrtke KA-BAH u vlasništvu banke koja je preuzela i potom otpisala dug Obrtu Hanžel u vlasništvu Nikole Hanžela. Poduzetnik Hanžel oslobođen je u nedostatku dokaza da je pomagao direktorima banke da otpišu sporni kredit, ali mu je naloženo da vrati milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi. 

Kasnije će Hanžel postati jedan od najvećih donatora HDZ-a, a zanimljivo je spomenuti da je bio i najveći donator predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović kojoj je dao nešto manje od 200.000 kuna. Kad je Grabar Kitarović preuzela vlast pomilovala je 25 osoba, a među njima i ranije spomenutog Seitera. 

Predsjednik Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović objasnio je kako je Danko Seiter pomilovan isključivo zbog zdravstvenih razloga te da je predloženo da se Seiteru neizdržani dio polovice jednogodišnje kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom.

Zatvoreniku Danku Seiteru, osuđenom za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na izrečenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, dodijeljeno je pomilovanje na način da se neizdržani dio izrečene kazne zatvora zamjenjuje uvjetnom osudom i neće se izvršiti ukoliko osuđenik u roku od 2 (dvije) godine ne počini novo kazneno djelo. 

Kolinda Grabar Kitarović i Bruna Esih Heroine radikala Top News Kolinda i Bruna: Nova desnica ženskog lica

Ovdje je važno naglasiti kako je osuđenik izdržao polovicu izrečene kazne zatvora na koju je osuđen, te da je iz razloga isključivo zdravstvene prirode (tri stenta zbog infarkta i angine pectoris), predloženo da se neizdržani dio kazne zatvora zamjeni uvjetnom osudom. To  nikako ne znači i oslobođenje od iste. Dapače, izrečen je uvjetni rok od 2 godine što u konačnici rezultira produljenjem kazne te isto tako produljenjem pravnih posljedica osude. Time je, Predsjednica Republike Hrvatske u vršenju svoje ustavne ovlasti – dodjeli pomilovanja, prvenstveno vodila računa o potrebi zaštite interesa društva i pravne države, s ciljem ostvarenja pozitivne funkcije prava i postizanja pravičnosti. 

Također, od imenovanja članova Komisije za pomilovanja (14. srpnja 2015. godine) do kraja 2015. godine, Komisija je ukupno obradila 354 molbe za pomilovanje, od kojih je za 50 osuđenika predložila Predsjednici Republike dodjelu pomilovanja. 

Slijedom navedenog, želimo istaknuti kako Komisija u funkciji savjetodavnog tijela djeluje u sastavu renomiranih pravnih stručnjaka koji raspravljaju o molbama i predlažu dodjelu pomilovanja, dok konačna odluka Predsjednice Republike Hrvatske predstavlja diskrecijsku prerogativu utemeljenu isključivo na prijedlozima i pravilima struke, stoji u odgovoru koji je stigao iz Ureda predsjednice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.