Top News
12149 prikaza

Koljač iz Kačanika: U Siriji rezao glave, sad se vratio na Kosovo

Lavdrim Muhaxheri
1/2
screenshot/youtube
Godinama je radio za NATO snage na Kosovu i u Afganistanu da bi sve naučeno primijenio u borbama na strani Islamske države

Jedan od najviših dužnosnika Islamske države u Siriji, Lavdrim Muhaxheri navodno se vratio u domovinu, na Kosovo. Kako pišu talijanski mediji, džihadist poznat i pod nadimkom Abu Abdullah al-Kosovi, vratio se u domovinu sredinom studenog, a dok je bio u Siriji, predvodio je Balkansku brigadu unutar Islamske države.

Osim što je sudjelovao u izradi brojnih propagandnih materijala, prošle godine u javnost je izišla snimka Muhaxherija kako ubija zarobljenika RPG-om. Krajem 2014. godine ga je američki State Department proglasio svjetskim teroristom i raspisali su tjeralicu za njim.

Radio za NATO

Muhaxheri je rođen negdje u osamdesetima, a čak ni službe sigurnosti se ne slažu oko točnog datuma njegovog rođenja. Interpol tvrdi da je rođen negdje u ožujku 1989. godine, a Ujedinjeni narodi pišu da je rođen u prosincu iste te godine, a možda je rođen 1987. godine. Zna se da je rođen u Kačaniku, te da je godinama radio u KFOR-ovu kampu u Ferizaju.

Tamo je bio zaposlen do 2010. godine kada je dobio promaknuće. Naime, poslan je u NATO-v kamp u Afganistanu zato što je bio odličan djelatnik. Dvije godine je ostao u Afganistanu da bi se vratio na Kosovo gdje je počeo pokazivati sve ekstremnije stavove. Krajem 2012. godine otišao je u Siriju gdje se pridružio Fronti pobjede, lokalnoj filijali al-Qaide.

Nedugo nakon toga, pojavio se i na službenom obilježavanju ramazanskog bajrama u organizaciji islamske zajednice Kosova, da bi se vratio u Siriju 2013. godine gdje je nastavio djelovati u Fronti pobjede. Prema neslužbenim informacijama, tamo je bio na čelu odreda sastavljenog većinom od Albanaca, a pretpostavlja se da ih je bilo petstotinjak. Iduće godine, 2014. dolazi do velikog raspada al-Qaide u Siriji i nastaje Islamska država pod vodstvom Abu Bakra Al-Baghdadija i Muhaxheri se pridružio novoformiranoj organizaciji.

Slabo opravdanje

Zbog iznimno brutalnog postupanja sa zarobljenicima dobio je nadimak Koljač iz Kačanika, a kako je spomenuto ranije u članku, prošle godine pojavila se snimka gdje ubija zarobljenika raketom. Snimljene su i fotografije gdje se vidi da zarobljeniku reže glavu, a u razgovoru za albanske  medije je potvrdio da je odrubio glavu zarobljeniku. "Samo radim ono što su radili iz Oslobodilačke vojske Kosova u ratu protiv Srbije", rekao je Muhaxheri albanskim medijima.

Sigurnosne službe ga optužuju i da je stajao iza pokušaja napada na izraelsku nogometnu reprezentaciju tijekom gostovanja u Albaniji, ali taj napad je na vrijeme otkriven i spriječen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.