Top News
8300 prikaza

Što su vremena gora, to je HDZ sve opasniji

Viktor Orban i Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Tko više voli Orbana, tko je Orbanov veći prijatelj i tko više slijedi Orbanovu politiku postat će polje nadmetanja HDZ-a i desnice. Mađar ima ulogu nekog suverenističkog Staljina

Trebao je to biti posve relaksirani ulazak u predizbornu kampanju. Ekonomija je bila stabilna, ako već ne napredna, politička scena disciplinirana, predsjedanje Europskom unijom trebalo je udariti diplomatski glanc, u stranci je ukroćena desnica, na predsjedničkim izborima savladan je Miroslav Škoro, na Pantovčaku je instaliran “omiljeni neprijatelj” Zoran Milanović, dok je SDP i dalje u sigurnim rukama Davora Bernardića. Što je tu moglo poći po krivu za Andreja Plenkovića?

Pa evo, mnogo toga. Korona je poharala njegove planove, kilava ekonomija nalazi se pred kolapsom, predsjedanje EU od šminke se pretvorilo u epidemiološku intervenciju, građani su iznervirani karantenom, ali i isprovocirani politiziranjem pandemije, podilaženjem Katoličkoj crkvi i drugim interesnim skupinama. A prošli tjedan pokazao je kakvim se sve sredstvima HDZ spreman služiti u zadržavanju vlasti na predstojećim izborima.

 | Author: Dubravka Petric/PIXSELL Dubravka Petric/PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman javno je branio Orbanovu diktaturu u Mađarskoj poručujući kako je “demokracija stvar percepcije” i da se “vladavina prava ocjenjuje od zemlje do zemlje”, čemu su se kasnije priključili i drugi Plenkovićevi egzekutori, dok je sam Andrej Plenković u Jasenovcu napokon održao zajedničku komemoraciju s predstavnicima manjina i žrtava, koji su četiri godine bojkotirali Vladu. S jedne strane, dakle, HDZ ide uz diktatora Orbana, a s druge se umiljava antifašistima i manjinama.

Svrstavanjem uz Orbana HDZ želi marginalizirati Miroslava Škoru i suverenističku desnicu koja se klanja mađarskom premijeru i iliberalnoj demokraciji, a na drugoj strani želi otupiti oštricu kritike na ljevici zbog navodne ustašizacije HDZ-a, zbog podilaženja radikalima i ekstremistima.

UGROŽENA DEMOKRACIJA Top News Strah od virusa plodno je tlo za jačanje diktatora

Plenković planira voditi kampanju i na ljevici i na desnici. Jer na ekonomiji i diplomatskom dekoru to definitivno ne može. Hrvatska će se nakon korona virusa naći na koljenima: privatni sektor skupljat će ostatke, a državni proračun krpati rupe.

A to će biti plodno tlo za onu vrstu kampanje kakvu HDZ postojano drži u pričuvi za situacije kad nema rješenja ni suvislu politiku. Igrat će se na niske strasti, nacionalni ponos, ratnu retoriku i patetiku, na heroje i pobjednike, na zastave i simbole. Sve drugo bit će luksuz. Čak i kupovanje interesnih skupina preko državnog proračuna.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon dugog perioda profiliranja političke scene od krajnje ljevice do krajnje desnice, pa čak i deklariranog profiliranja HDZ-a iz pokreta u stranku desnog centra, Plenkovićev HDZ sad će se vratiti u stari pokretaški model zapasavanja čitavog političkog i ideološkog spektra, od ljevice do desnice.

Na ljevici Plenković će nastojati zadržati dobar odnos s nacionalnim manjinama i raznim udrugama, ostavit će odškrinuta vrata koaliciji s manjim strančicama i žetončićima, čiji god oni bili, kao što će uz pokroviteljstvo Zorana Milanovića podgrijavati priču o velikoj koaliciji sa SDP-om.

Zlu ne trebalo.

A na desnici Plenković će voditi bespoštedni rat protiv Škore i njegovih suverenista, koji se već sad ocrtava kroz svojatanje Orbanove politike. Tko više voli Orbana, tko je Orbanov veći prijatelj i tko više slijedi Orbanovu politiku postat će polje nadmetanja HDZ-a i desnice. Mađarski premijer dobio je ulogu suverenističkog Staljina: pitanje je tko mu se više klanja, ali i tko će se zbog njega raskoliti.

SPALJENA ZEMLJA Top News Kako je HDZ svojatao Oluju, tako će sad svojatati koronu

Plenković, dakle, neće imati taj luksuz reformiranja HDZ-a i njegova pretvaranja u modernu stranku. On će nastaviti graditi pokret i usisavati svaki komadić politike, ideologije i svjetonazora kojeg se može dočepati. On će biti ljevičar koji brine za radnike, bit će desničar koji brine za branitelje, bit će klerikalac koji paktira s Kaptolom, bit će antifašist koji obilježava Jasenovac. Bit će popustljiv prema “dvostrukim konotacijama” ustaškog pozdrava, kao što će biti odlučan u zaštiti antifašizma i Ustava. Neće Plenković moći, poput Ive Sanadera, kupovati glasove iz nabujalog proračuna, ali će ih zato moći, poput Franje Tuđmana, osvajati. Milom ili silom.

Milom, kroz beskonačna pre govaranja i nagovaranja, kroz koketiranja i zavođenja, kroz - prodavanje priče o tome da je on jedina i nenadomjestiva politička uzdanica, pogotovo uz oporbu koju vodi Bernardić. Kroz uspješnu borbu protiv korona virusa.

Silom, kroz kontrolu medija, uzurpiranje institucija, zatiranje opozicije, kroz izbor termina za izbore kojim će maksimalno iskoristiti borbu protiv pandemije, kroz represiju i svojatanje zasluga za koronu.

 | Author: Josip Regović/ Pixsell Josip Regović/ Pixsell

Dok će Plenković biti “good guy”, njegovi suradnici bit će “bad guys”. On će biti ljevičar, a Zdravka Bušić i Tomo Medved bit će desničari. On će biti liberalni demokrat, a Gordan Grlić Radman slavit će Orbanovu iliberalnu demokraciju.

Na hrvatskoj političkoj sceni uvijek je sve ovisilo o HDZ-u, a sad će HDZ pokazati da čitava politička scena ovisi samo o njemu. I ne samo politička scena, nego kompletna politika. HDZ će biti sve i HDZ će biti za svakoga. Kako je to bilo za Tuđmana, bit će i za Plenkovića. Bit će to pokret koji obuhvaća čitav pojas od Viktora Orbana, preko Jasenovca pa sve do Kriznog stožera i Katoličke crkve. Plenković će braniti HOS-ovu ploču u Novskoj i stajati rame uz rame sa Židovima, Srbima i antifašistima. Govorit će o EU demokraciji i surađivati s Orbanom. HDZ, koji se hvalio da je stožerna stranka hrvatskog naroda, sad će voditi kampanju na stožeru.

Što su vremena gora, to HDZ može biti opasniji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar JenniferWE92
    JenniferWE92 06:16 03.Lipanj 2020.

    Тгažite оzbiljnе odnоse? Samо su se ргavе samohrane djеvojкe sргemnе zа dгužеnje! –– w​​w​​w​​.​k​i​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar BarbaraAO96
    BarbaraAO96 04:36 31.Svibanj 2020.

    Margaret, 29. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

  • Avatar MargaretXE84
    MargaretXE84 15:19 30.Svibanj 2020.

    Linda, 38. w​​w︅︆​w​.​l​​o︅︆ve​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b