Top News
2329 prikaza

Kralja piletine Kosiuka u Hrvatsku je doveo bivši igrač Hajduka: 'Ruska jahta me ne zanima'

Ivo Čagalj/PIXSELL
Jahta vrijedna oko 200 milijuna eura, jedna od 15 najluksuznijih na svijetu, i dalje je na vezu u Trogiru. Čini se da bi veliku ulogu u traženju kupca za Royal Romance mogao imati čovjek blizak Plenkoviću i Ukrajincima

Kupiti imovinu koja je nekoć pripadala Rusima, pa još k tome i Putinovu kumu, za bogate Ukrajince mogla bi biti i stvar prestiža. Ali ne i za Jurija Kosiuka, koji se neslužbeno spominjao kao mogući kupac za Royal Romance. Jahta je na vezu u Trogiru, ali čini se da ukrajinski kralj piletine, kako ga zovu, nije zainteresiran. 

- Gospodin Jurij Kosiuk nikad nije imao interesa u bilo kojem smislu što se tiče dotične jahte niti ga ta priča zanima - kaže nam Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, piše Denis Mahmutović za 24sata.

Ukrajinci, čini se, itekako prate što piše Express, barem kad je zaplijenjena jahta Royal Romance u pitanju. Naime, Olena Duma, šefica ukrajinske Agencije za povrat i upravljanje imovinom (ARMA), u nedjelju je na svom Telegram kanalu objavila stranicu prošlotjednog Expressa s našom pričom o luksuznoj jahti usidrenoj u Trogiru i najavila kako će “reći ono o čemu su prije šutjeli”, piše Denis Mahmutović. 

Ivica Pirić je počasn konzul Ukrajine u Hrvatskoj i već odavno poznaje i premijera Andreja Plenkovića. Nekadašnji nogometni menadžer i nogometaš Hajduka, Zagreba i kijevskog Arsenala postao je počasnim konzulom još 2016., a veze u Ukrajini počeo je stvarati sportom i humanitarnim radom, piše Express.

Organizirao je niz humanitarnih akcija u godinama prije opće ruske invazije, slao pomoć Ukrajini, financirao boravak 300 ukrajinske djece iz Donbasa u Dalmaciji. Štoviše, ukrajinska gospodarska komora ga je svojevremeno imenovala predsjednikom i predstavnikom Komore u Hrvatskoj, sa zadaćom spajanja hrvatskih i ukrajinskih poduzetnika. Piriću je tad zahvalio i bivši predsjednik Petro Porošenko, nakon organizacije odmora i oporavka za 150 ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Između ostalog, upravo je on Juriju Kosiuku predložio ulaganje u Hrvatsku, pisali su mediji. Riječ je o investiciji Kosiukove tvrtke MHP “teškoj” oko 350 milijuna eura u sklopu koje bi se na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine trebalo sagraditi više od 200 peradarnika, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prostora za preradu i klaonica. MHP je već vlasnik više kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i još nekoliko zemalja Europske unije. Kosiuk je prije nekoliko mjeseci izjavio da obavljaju konzultacije s lokalnim vlastima, završavaju papirologiju i dobivaju dozvole. Pod uvjetom da sve prođe u redu, rekao je da bi izgradnja mogla početi uskoro, a proizvodnja bi krenula krajem 2025. i početkom 2026. godine, gdje bi moglo biti zaposleno do 2500 ljudi.

- Sretan sam što sam doveo gospodina Kosiuka u Hrvatsku - rekao je nedavno za Jutarnji list Pirić.

Pirića se može vidjeti na brojnim fotografijama s Plenkovićem, ministrima i najbližim suradnicima, kao i s istaknutim Ukrajincima, a prošle godine je imenovan i savjetnikom veleposlanika Kazahstana. Kako je rekao u jednom starijem intervjuu, Plenkovića je upoznao još prije nego što je postao premijer, a spojio ih je bivši ukrajinski veleposlanik Oleksandr Levčenko. Sastanci s Plenkovićem, barem oni zabilježeni fotoaparatom, najčešće su bili u kontekstu suradnje ili potencijalne suradnje s ukrajinskim tvrtkama, uključujući i onaj s Kosiukom 2021. Tad je ukrajinski poduzetnik rekao da je sastanak s Plenkovićem bio jako produktivan.

Cijelu priču o važnoj ulozi bivšeg igrača Hajduka u odnosima Hrvatske i Ukrajine pročitajte OVDJE. 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.