Life Kraljevsko vjenčanje
48826 prikaza

Evo zašto kraljevska obitelj nikad ne koristi svoje prezime

Vjenčanje princa Williama i Kate Middleton
News Syndication/PIXSELL
Prije 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju

O britanskoj kraljevskoj obitelji se zna puno, ali o jednoj stvari mnogi ne znaju gotovo ništa, a to je njihovo prezime. 

Kraljevska obitelj je doduše prepoznatljiva i bez prezimena, ali kada ga koriste imaju više opcija. 

Prije 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju, kao što su Tudori ili dinastija York. 

Kralj George V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je promijeniti ime svoje kuće Saxe-Coburg and Gotha u Windsor. Promijenio je naziv zbog odbojnosti prema Njemačkoj pri početku Prvog svjetskog rata. Ime Windsor je nastalo po istoimenom dvorcu, jedne od kraljevskih nekretnina. 

George V je naglasio da to mora postati i njihovo službeno prezime. 

I danas je kraljevska obitelj poznata kao House of Windsor. 

Ipak, kada je na vlast došla kraljica Elizabeta II, ona je napravila neke izmjene. 

Princeza Elizabeta se 1947. udala za bivšeg grčkog princa Filipa koji se pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabetinog oca postao vojvoda od Edinburgha, dok je kći postala kraljica Elizabeta II. 

Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele svoje obiteljsko stablo odvojiti od ostalih, pa su svojim potomcima dodali prezime Mountbatten-Windsor.

Postoji izuzetak. Naime, član obitelji koji se oslovljava sa "Njegovo visočanstvo princ ili princeza", ne moraju koristiti prezime. 

Neki članovi obitelji koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi William i Harrry u vojsci koristili prezime Wales, jer im je otac Charles princ od Walesa. Princeze Beatrice i Eugenie su York, po svom ocu, vojvodi od Yorka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.