Top News
3617 prikaza

Kriv je! El Chapa čeka doživotni zatvor

El Chapo
REUTERS
Nakon što se pred porotom izredalo 56 svjedoka, osam žena i četvorica muškaraca smatraju da je kriv po svih 10 točaka optužnice

Okončano je suđenje jednom od najvećih kriminalaca na svijetu. Meksički narkobos Joaquin 'El Chapo' Guzman kriv je po svim točkama optužnice. Savezna porota u New Yorku proglasila ga je krivim za svih 10 kaznenih djela, uključujući i to da je odgovoran za sudjelovanje u zločinačkom pothvatu.

U poroti je sjedilo osam žena i četvorica muškaraca, a tijekom šest dana suđenja, rasprava je trajala 34 sata. Ovaj 61-godišnji vođa narko-kartela optužen je i za pranje novca od prodaje narkotika, međunarodni šverc kokainom, heroinom, marihuanom i drugim drogama, te upotrebu vatrenog oružja, javlja CNN.

On se izjasnio da nije kriv, ali kako stvari stoje, ukoliko bude osuđen, čeka ga doživotni zatvor. Tijekom dva i pol mjeseca porota u saveznom sudu u Brooklynu naslušala se najstravičnijih svjedočanstava El Chapovih dojučerašnjih suradnika koji su pristali biti pokajnici. Oni su govorili o metodama mučenja i surovim ubojstvima, razgranatoj koruptivnoj mreži, podzemnim tajnim hodnicima kojima se bježalo od racija i švercalo desetine tona droge preko meksičko-američke granice, kao i o pištoljima optočenim dijamantima, kojima se hladnokrvno ubijalo ljude.

Emma Coronel Aispuro Gospodar kokaina Top News Ona je narkobosu pomogla u slavnom bijegu iz zatvora

Ukupno je pred porotu izašlo 56 svjedoka koji su ukupno govorili više od 200 sati. Od svih njih, čak 14 kriminalaca je pristalo surađivati u zamjenu za blaže kazne.  

Tijekom suđenja predočene su i fotografije s nadzornih kamera, snimke El Chapovih telefonskih razgovora koje su presreli agenti, kao i tekstualne poruke.

Nasuprot tome, El Chapovi branitelji su pozvali samo jednog svjedoka i usredotočili se na podrivanje vjerodostojnosti suradnika tužiteljstva. Branitelj Jeffrey Lichtman izjavio je da su ti svjedoci "lagali svaki dan svojih jadnih i sebičnih života".

Guzmán, koji je nekada bio na Forbesovoj listi milijardera, dugo je bio neuhvatljiv poput mitskog bića. Uspio je pobjeći i iz meksičkog zatvora 2001. godine, kad se sakrio u košaru s prljavim rubljem. Izručen je u SAD-u gdje su ga čekale teške optužbe, a sad ga, po svemu sudeći, čeka i doživotni zatvor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.