Life
3992 prikaza

Svjetski kralj droge: Bog će me izvući iz zatvora

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017.
1/4
ice.gov/ public domain
I dvije sestre, i majka šefa narkokartela uvjerene su da će njihov miljenik uskoro biti na slobodi

Bio je Badnjak u malenom mjestu La Tuna visoko u meksičkim planinama Sierra Madre, a 90-godišnja Doña Consuelo Guzmán Loera, okupila je društvo na svom raskošnom ranču koji joj je izgradio njezin najbogatiji i najuspješniji, najstariji sin. Joaquín “El Chapo” Guzmán Loera, sin kojeg starica naziva “mi rey” - 'moj kralj', nije se mogao pridružiti. Zapeo je u New Yorku na suđenju kao čelnoj osobi zloglasnog Sinaloa kartela. U njegovom rodnom mjestu posjetili su ga novinari New York Posta i tamo se susreli s njegovom majkom i sestrama. 

Chapove sestre Armida i Bernarda pet su sati vozile od grada Culiácana kako bi bile uz majku. 

"Htjela sam da me odvedu u New York, da budem na suđenju svom sinu, ali jedva hodam", kaže starica. 

Na njezinom imanju je i kapelica koju je, danas 61-godišnji El Chapo podignuo 1989. godine. Danas ovdje moli da bog dotakne srca sudaca i porote, i da pokažu da je Bog milosrdan. Na kraju krajeva, kako kaže El Chapov rođak - Bog i jest ovdje da spašava crne ovce.

Doña Consuelo kaže da dva puta mjesečno telefonski razgovara sa svojim sinom koji je, kako se tvrdi, vodio narko-carstvo vrijedno oko 14 milijardi dolara. Uvijek pita kakav je promet na autoputu koji se nalazi odmah ispod njezine kuće. La Tuna je uvijek bila gradić koji ostavlja dojam da baš i ne voli turiste, ni strance. Na putu su i dalje dva kontrolna punkta koja su oformili karteli, a na prvom su maskirana djeca naoružana kalašnjikovima.  

El Chapo i ljepotice | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK
Prije mnogo godina, Chapo je naručio kip koji stoji na ulasku u La Tunu koji izgleda kao parodija heroja koji pozdravlja vozače koji putuju prema velikim gradovima. Najveći El Chapov kupac opiuma bio je Juan Gutiérrez Ortega, zvani "Don Juan", zvani "El Viejito" (Stari čovjek), zvani "El Comandante". Kip predstavlja El Comandantea koji u rukama drži crkvu i školu i bolnicu, sve što je omogući o vom gradiću, zajedno s pitkom vodom, strujom i asfaltiranim cestama.  Ali zapravo sve to je učinio El Chapo. Od sve njezine djece majka kaže da je on bio najveći šaljivdžija. A onda su došli vojnici i uklonili kip nitko ne zna kad, ni kamo. 

"Misliš da je zgodan? Sada je vrlo dobro odjeven", govori El Chapova sestra Bernarda dok pokušava razvedriti majku govoreći da njezin sin ostavlja dobar dojam na suce, budući da ga svi svjetski mediji predstavljaju kao vrlo nasilnog. 

"Ljudi se mole za njega", tvrdi sestra Armida.

Chapovo rodno mjesto ima dvije frakcije: one koji se nazivaju "kršćanima" i one koji ne vjeruju. Žene obočno mole za svoje muževe koji nisu vjernici i koji su umiješani u narkobiznis. Načelo Doña Consueline kapelice je da nema alkohola.  Nema plesa. Nema psovanja. Muškarci se moraju pravilno odjenuti, "a ne kao cholo ili mačo čovjek", kaže mi član. Žene moraju nositi suknje - bez zlata ili srebra.

U kasnim osamdesetim godinama, u vrijeme kada je Chapov otac, Don Emilio, umro u 58. godini života, a njegov sin je bio zatvoren, evanđeoski misionari su došli ovdje u brda donoseći Doña Consueli i njegovim sestrama utjehu u Kristu. 

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017. Suđenje stoljeća Life Kralj droge je mislio da je siguran, ali otkrila ga krtica

U 17-minutnom video-razgovoru koji su o njemu napravili glumica Kate del Castillo i Sean Penn 2016. godine, El Chapo nije htio ni spomenuti svog oca. Mislio je da će dospjeti u Hollywood.

Chapo Guzmán je ušao u ovaj svijet kao zvijezda vlastite telenovele. Tekst na Wikipediji o njemu, pokušali su administrirati su njegovi članovi i upisati mu datum rođenja 25. prosinca, kao i Isusu Kristu. 

Doña Consuelo ispričala je kako ju je, kad je ostala u drugom stanju s El Chapom, napustio njezin suprug Emilio zbog druge žene - koja je živjela u susjednom gradu.  

Ali kad se Chapo rodio 4. travnja 1957., Emiliu je proradila grižnja savjesti i vratio se Consueli. Imali bi još barem sedmoro djece, da su imali novaca za uzdizanje. Njezine su se kćeri smijale jer su tu priču čule tisuće puta. 

U razgovoru za knjigu Julia Scherera, "Máxima Seguridad", Chapova zatvorska ljubav iz Puente Grande zatvora, po imenu Zulema Hernández, rekla je da je El Chapo uvijek htio što prije zaboraviti djetinjstvo i sve što ga je mučilo cijeli život.

Na pitanje je li ga otac tukao, sestra Bernarda zgroženo odgovara:

"Ma ne, čovječe!" 

"Ja sam ga jedina tukla, ali samo kad bi to baš zaslužio", kaže Doña Consuelo.

U videu Chapo svoju majku opisuje kao vrlo marljivu domaćicu, koja se brinula za obitelj. Pekla je kruh i prodavala enchilade kad bi se održavali razni skupovi, ali i obilazeći od vrata do vrata, a on joj je pomagao, priča El Chapova sestra Bernarda.

Njezin je otac bio "sitna riba". Bio je pasivan, nije nikad mogao tući nikoga. Jednom je skinuo i remen, ali se onda počeo smijati, govori sestra Armida.

Drugi u gradu znali su da je otac lijena dobričina. Prolaznici bi ga znali viđati kako spava na nekoj nekom kamenu. Je li pio? Navodno. Davno je Chapo odlučio da želi više odskučenog života koji mu je bio predodređen, čak i ako je "loše čitao i pisao", kaže njegova majka. 

"On je možda jedini milijarder Forbesa koji se prestao školovati u trećem razredu osnovne škole. Ime Joaquín nadjenuo si je u ranim 20-ima jer mu je pravo ime Archivaldo, prema želji njegove majke. Tako se zvao njezin brat koji je umro mlad", priča sestra Bernarda. Obitelj nema pojma gdje je Chapo dobio ime Joaquín. Svaki svjedok na suđenju koji je ikada radio za kartel koristio je lažno ime ili dva. 

Njezina vjera zabranjuje joj mnogo toga, ali kad Doña Consuelo govori o Chapu, vidi se da uživa. U zatvorskoj evidenciji piše mu da je katolik iako nije kršten u svojoj crkvi. 

"Bog je taj koji određuje trenutak. Kad to najmanje očekujete, Gospodin ga može dotaknuti", kaže majka Consuelo.

Bilo je nekoliko dana prije Božića,  kad su novinari s El Chapovom sestrom Bernardom stiglu u kuću u Culiácanu. Na pitanje plaše li je se susjedi i mještani jer znaju tko joj je brat, odgovara:

Novac koji je ostavio El Chapo | Author: ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK ATTORNEY'S OFFICE FOR THE EASTERN DISTRICT OF NEW YORK

"Upravo suprotno". Neke članove obitelji Sinaloinog člana Miguela Ángela Félixa Gallarda su oteli, ali Bernarda nema stražu niti smatra da je to potrebno. U lipnju, rekla je, gotovo tjedan dana, "čula sam da mi neki glas govori:"Radim na dosjeu vašeg brata". Svog supruga, inače liječnika, odvezla je u ured, a na povratku u autu, obratio joj se, kako kaže, "Duh sveti i počela je govoriti Odvezla je svog liječničkog muža u svoj ured, ali vraćajući se kući u autu, "Sveti Duh me je preuzeo i počela sm govoriti stranim jezikom."

Zaustavila se.

"A Gospodin je rekao da radi na Chapovom dosjeu. I nije prošlo mnogo mjeseci kad je objavljeno da je odbačeno nekoliko optužbi." Tjedan dana nakon što je Chapo 2015. pobjegao iz Altiplanoa, pojavio se kod mame. Krenuo je prema kapelici."  

"I zna da je Bog činio čuda jer je i sam to osjetio i doživio."

Kakva čuda?

"To što je živ", kaže Bernarda i to je istina. Mnogi koji su bili u tom biznisu završili su pod zemljom.

Sestra je uvjerena da i El Chapo ima sposobnost razumjeti jezike koje nikad nije učio. "Mnoga braća  pastori kad bi položili na njega ruke i molili za njega, on bi se kajao i plakao."

Plakao bi i sa svojom obitelji kad bi ga posjetili u zatvoru u Altiplanu, i razgovarali s njim o Bogu. Tajanstvena žena pojavljivala se svaki dan i u sudnici u Brooklynu. Tiho šapćući psalme. Tijekom svjedočenja Vicentea Zambade, iz Sinaloa Cartela, Maya Zambade je sjedila mrmljajući: "Zašto ih jednostavno ne puste da odu?"

Dvaput mjesečno po 15 minuta Chapo razgovara sa svojom majkom i sestrom Bernardom na telefon, a ono o čemu on ne želi govoriti je suđenje: "On kaže," Recite svoj braći da puno mole za mene da se sve dobro završi." 

Teško je reći u što točno Chapo vjeruje. Svjedok koji je surađivao rekao je tužiteljima da je vidio kako se Chapo savjetuje s "vračarama" od kojih je dobio zmijska ulja. U ljeto, Chapo je imao odvjetnika koji  ga je podučavao Toru kako bi mogao proći test i kvalificirati se za kvalitetnije košer obroke u Manhattanskom zatvoru. Kao praktični Židov.

El Chapo Mito i korupcija Top News El Chapo platio basnoslovno mito predsjedniku Meksika

"Da je Chapo bio ovdje večeras, on bi s nama jeo u kuhinji iz istih plastičnih tanjura s razdjelnicima u koje se stavlja sve - od  salate do makarona i roštilja", kaže Bernarda. Njegova majka bi sjedila na čelu stola, njezin otmjeni, odani sin na lijevoj strani, a tjelohranitelj do njega, iako bi ga predstavio kao 'rođaka'. 

"Pitao sam Chapa zašto je morao ubijati ljude", prisjetio se jedan bivši stražar, a on je odgovorio:"Ili će plakati tvoja mama ili njihova.”

Nešto poslije ponoći, prema Wikipediji koju uređuju njegovi fanovi, El Chapov je rođendan, a jedan od mještana La Tune gledao je u nebo na kojem je sjajio mjesec. Imao je oko sebe okrugli kolut - tzv. bikovo oko, a to je prema vjerovanju, loš predznak. Pred njima su burna vremena.

Ali Guzmanov klan pun je nade da će se pojaviti Anđeo Gospodnji, otključati mu sva vrata i reći:"Idemo!"

Za Boga, ništa nije nemoguće”, uvjerena je El Chapova sestra Bernarda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.