Life
6839 prikaza

El Chapo: Silovao curice (13) jer su mu pružale "život"

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017.
ice.gov/ public domain
Iz sudskih spisa se doznaje da ih je zvao svojim "vitaminima", svjedočio je tip koji ih je silovao skupa s njim

Osoba koju se nazivalo "prijateljica Maria" redovito je slala Joaquinu Archivaldu Guzmanu Loeri fotografije djevojčica starih i samo 13 godina, zavedeno je u sudskim spisima, a ozloglašeni kralj droge i njegovi suradnici plaćali su svaku tinejdžericu po 5000 dolara kako bi ih silovali na jednom od njegovih rančeva. Guzman, svjetski poznat kao "El Chapo", optužen je za mnogostruko silovanje, pri čemu je najmlađe od njih nazivao svojim "vitaminima" zato što su mu, kako je govorio, pružale "život".

Optužbe su navedene u dokumentima koji su otvoreni javnosti u petak, samo dva dana prije nego što će porota Guzmanovom suđenju zbog trgovanja drogom u New Yorku početi s vijećanjem. Guzmanov branitelj, A. Eduardo Balarezo, nazvao je optužbe "ekstremno lascivnima".

El Chapo USKORO PRESUDA Top News Suđenje koje je otkrilo tajne najmoćnijeg kartela na svijetu

"Joaquin negira optužbe, za koje nema nikakvih dokaza i koje su označene kao pune predrasuda i nevjerodostojne da bi ih se prihvatilo kao temelj suđenja. Nažalost, materijal je otvoren javnosti netom prije nego što će porota početi s vijećanjem", naveo je Balarezo u izjavi.

Dva mjeseca tužitelji su Guzmana opisivali kao nemilosrdnog vođu kartela Sinaloa. Svjedočenja, puna priča o krvavim pogubljenjima, korumpiranim javnim službenicima i tunelima za bijeg ili za krijumčarenje, pružila su neviđeni uvid u tajno i veliko carstvo za koje su službenici rekli da se njime tijekom više od dva desetljeća unosila droga u SAD. No, priče o navodnom seksualnom životu i vjerovanju u "Illuminate", te u vračeve, nisu ušle u svjedočenja.

Tužitelji nisu smatrali da su ta svjedočenja relevantna za dokazivanje Guzmanovog krijumčarenja droge, kako se navodi u sudskim spisima. Dokumenti su učinjeni javnima nakon pisama medijskih organizacija, uključujući New York Times, koje su se žalile na tajnost suđenja. Tužitelji su rekli i to da više ne postoji potreba da ih se drži zapečaćenima zato što su identiteti svjedoka koji su svjedočili na suđenju u međuvremenu javno objavljeni.

Suđenje El Chapu Guzmanu | Author: JANE ROSENBERG/REUTERS/PIXSELL JANE ROSENBERG/REUTERS/PIXSELL

Optužbe je za sudske spise iznijela osoba "Svjedok pokajnik br. 1", ili kako je u medijskim izvještajima navedeno, Alex Cifuentes, bivši Guzmanov prvi suradnik koji je svjedočio da se Guzman hvalio kako je potkupio bivšeg meksičkog predsjednika Enriquea Penu Nieta sa 100 milijuna dolara. Cifuentes je rekao službenicima da je s Guzmanom živio od 2007. do 2008., te da su tih godina silovali maloljetnice.

Cifuentes je rekao da je Guzmanu pomagao silovati djevojke, ubacujući im drogu u piće, te da su najmlađe s kojima je on osobno imao odnose, imale samo 15 godina. Meksički kazneni zakon kaže da je seksualni čin s maloljetnicima mlađima od 15 godina silovanje. Dokumenti uključuju i tvrdnje o Cifuentesovim ekscentričnim vjerovanjima.

Razgovori mobitelom, što su ih presrele pravosudne vlasti, pokazali su da se Cifuentes zanimao za Iluminate, Slobodne zidare i NLO-e, te da je sa suradnicima razgovarao o nadolazećoj apokalipsi 2012. Zapisi sa suda navode i to da je vjerovao u astrologiju i da je od vrača nabavljao zmijsko ulje. Tužitelji ove informacije nisu iznosili na suđenju zato što bi to dovelo do iznošenja seksualnih aktivnosti svjedoka i "neortodoksnih vjerovanja", što nije bilo relevantno za zločine za koje je Guzman optužen.

El Chapo Mito i korupcija Top News El Chapo platio basnoslovno mito predsjedniku Meksika

Unakrsno ispitivanje jednog od vladinih svjedoka-pokajnika "bilo bi nepošteno i štetno i predstavljalo bi nepotrebno uznemiravanje" Cifuentesa, piše u dokumentima suda. Zakopano u dokumente je još jedna tvrdnja o silovanju, koja također nije iznesena na sudu. Jedan paragraf navodi da je Guzman silovao jednu od vladinih svjedokinja, da je s njom započeo romantičnu vezu i da ju je uvukao u posao s drogom.

Jedina žena među svjedocima-suradnicima optužbe je Lucero Guadalupe Sanchez Lopez, jedna od Guzmanovih ljubavnica, kako je pisao New York Times. Ona je ranije svjedočila da je pobjegla Guzmanu kroz tunel 17. veljače 2014. kada je skupina meksičkih marinaca banula na Guzmanova vrata. Guzman je uhvaćen pet dana poslije u meksičkom gradu Mazatlanu, da bi 2015. pobjegao tunelom od kupaonice svoje ćelije do napuštene kuće udaljene kilometar i pol.

Opet je uhvaćen 2016., te su meksičke vlasti tada odlučile poslati ga u SAD kako bi mu se sudilo. On je prvi put iz zatvora u Meksiku pobjegao 2001., kada je organizirao bijeg u kolicima za rublje iz praonice, sve uz pomoć zatvorskih čuvara koje je potkupio, navodi se u spisima. Dok je bio u zatvoru, Guzman je nastavljao voditi svoje carstvo droge. Čuvari su mu dopuštali da slobodno komunicira s članovima obitelji svojim mobitelom.

Emma Coronel Aispuro Emma Coronel Aispuro Life Intervju žene El Chapa: Moj život s kraljem kokaina

Jedan od zatvorskih službenika, sada svjedok vlade, dobio je kuću u Guadalajariu Meksiku. Guzmanova obrana opisivala ga je kao "žrtveno janje" čiji su "mitski status" narkobosa stvorile vlade Meksika i SAD-a.

U završnoj riječi u četvrtak odvjetnik obrane Jeffrey Lichtman nazvao je svjedoke pokajnike "ljudskim šljamom" i rekao je da su lagali kako bi spasili sebe. Guzman je optužen za sudjelovanje u trajnom kriminalnom pothvatu, krijumčarenju droge i za optužbe o posjedovanju oružja. Ako bi ga proglasili krivim, prijeti mu doživotni zatvor.

Članak je preuzet s New York Timesa

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 09:06 05.Veljača 2019.

    sve su to laži američkih imperijalista i podmetanje cia! viva la revolution! tierra y libertad! viva comandante el chapo! yankee go home!