Top News
8480 prikaza

Krvavi pir luđaka: Kako su mu četnici postali uzor?

Teroristički napad u Novom Zelandu
REUTERS
Mržnja, kao ni kriminal, ne poznaje granice što ovaj posljednji teroristički napad i dokazuje

Desničarski terorist, da nazovemo stvari pravim imenom, Brenton Tarrant pobio je desetke ljudi na Novom Zelandu. Prema posljednjim informacijama, poginulo je 49 osoba, muslimana, na tjednoj molitvi.

Na snimci objavljenoj na društvenim mrežama čuje se kako poziva gledatelje da se pretplate na Pewdiepiea, najpopularnijeg YouTubera na svijetu. Pravim imenom Felix Kjellberg, ovaj 29-godišnji Šveđanin poznat je i po tome što je izgubio partnerstvo s Disneyjem nakon što je preko jedne stranice platio siromašne Indijce da drže natpis "Death to All Jews" (smrt svim Židovima). On se kasnije opravdavao da nije htio širiti antisemitizam ili međurasnu mržnju, ali njegove postupke su radosno dočekali ultradesničari. Možda je čak i Tarrant s odobravanjem slušao Pewdsa kako povremeno ispali uvredljive epitete crncima. Pewdiepie je danas preko Twittera napisao da je zgrožen činjenicom da ga je Tarrant uopće i spomenuo, ali možda bi trebao malo dublje ispitati svoje izlete u politički nekorektne vode kad ga takva jedna osoba spominje.

Slično bi se trebao zapitati i "knindža" Željko Grmuša. Pjesma "Od Benkovca do Petrova Sela" snimljena ratne 1995. godine gdje poziva Radovana Karadžića na spašavanje srpskog naroda, postala je univerzalni simbol netrpeljivosti prema muslimanima. Na internetu je ta pjesma poznata i pod nazivom Remove Kebab Song gdje je "remove kebab" poziv na protjerivanje muslimana. Isprva se takav izraz koristio pomalo sarkastično, povremeno ironično, ali, kako to već biva sa sarkazmom, neki su to ozbiljno shvatili. Ultradesničarima, kakav je Tarrant, ta pjesma postala je bojni poklič na borbu protiv "muslimanskih osvajača". Upravo tu pjesmu je Tarrant slušao dok je krenuo na svoj ubilački pohod u džamiji al Noor u Christchurchu.

A činjenica je upravo tom Radovanu Karadžiću uskoro izricanje drugostupanjske presude za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad muslimanima i Hrvatima vjerojatno je čista slučajnost.

Na spremnicima i pancirki pisao je Tarrant brojna imena. Dobar dio je na jedan ili drugi način povezan s ovim krajevima. Osim srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića koji je poginuo u bici protiv Turaka na Kosovu polju, da istoj onoj bici koju je Slobodan Milošević obilježavao na Gazimestanu pa je tamo najavio krvave ratove devedesetih, spominje se i crnogorski pjesnik i vojskovođa Marko Miljanov Popović.

Srpski Kurir napominje da se na jednom od spremnika streljiva vidi i ime Baje Pivljanina, vođe hajduka iz Pive. Zahvaljujući prijateljstvu s Mlecima, Bajo je jedno vrijeme dobivao čak i novčane nagrade za borbu protiv Turaka. Prema pisanju srpske inačice Wikipedije, Bajo je čak 13 godina proveo na teritoriju današnje Hrvatske. U Zadru je, navodno, boravio od ljeta 1675. pa do povratka u Boku Kotorsku 1684. godine.

Osim tih imena, Tarrant je napisao i imena Serbana Cantacuzina, Dmitrija Senjavina, Edwarda Codringtona, Marca Antonia Bragadina i Ernesta Rüdigera von Starhembea. Svi oni su se na neki način borili protiv Turaka. Za Senjavina je zanimljivo da je tijekom napoleonskih ratova zauzeo Korčulu i Vis. A Dubrovačku republiku natjerao je da potraži zaštitu kod Napoleona što je rezultiralo ukidanjem republike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.