Top News
4436 prikaza

"Kujundžić žene tretira kao glupače i još upliće Crkvu"

Milan Kujundžić
Davor Visnjic (PIXSELL)
Kujundžić u novi zakon o pobačaju planira uključiti i Katoličku crkvu, time dajući do znanja da mu je važnija ideologija od prava i dobrobiti žena

Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostujući na televiziju N1 najavio je kako će u pripremi novog zakona o pobačaju sudjelovati i Katolička crkva. Još je godinu dana preostalo tijekom kojih se Zakon o pobačaju mora uskladiti sa Ustavom.

"Okupljamo stručnjake, da vidimo kakav je stav pojedinca. Cilj je čuvati život od začeća, što oduvijek zagovaram, a s druge okupiti sva mišljenja i urediti dijalog te postići da bude što manje pobačaja. Biti će poduzete mjere da se zaštiti majka i da se ponude modeli da se majka ne odluči na pobačaj. Uvažit ćemo sve, i konzervativne i takozvane liberalne krugove - trebamo biti ukorak i s vremenom, i s povijesnim i svjetonazorskim tekovinama koje su sačuvale jednu naciju. U pripremu zakona biti će uključeni svi pa i Katolička crkva", rekao je Kujundžić.

Spominjao je Kujundžić riječi poput "dijalog" i "svi" čime je pokušao prikriti svoje temeljno nerazumijevanje problema zakona o pobačaju čiji cilj, zapravo, nije da ih bude što manje (već smo među europskim državama s najmanje pobačaja, op.a.) već da žene, bez uplitanja drugih struktura, imaju neometan pristup pravima koja su im ustavom garantirana.

Njegovo pomalo posprdno spominjanje "takozvanih liberala" pokazatelj je što zapravo misli o svima koji ne razmišljaju kao on i njegovi istomišljenici, uključujući i Crkvu.

Milan Kujundžić Najgori ministar Top News Kujundžiću treba ili objasniti kako se radi ili ga smijeniti

Ginekolog Dubravko Lepušić objašnjava kako je ministar u svom obraćanju spomenuo i plasirao još neke neistine i dezinformacije time pokazavši da mu je ideologija, kao liječniku i ministru, važnija od znanosti i činjenice.

"Život ne počinje začećem, o tome nema apsolutno nikakvog znanstvenog konsenzusa i time Kujundžić širi ideološke dezinformacije. Umjesto da se pobrine da žene lakše dođu do svojih prava, a i da se uloži u obrazovanje i pristup kontracepciji, dokazano jedinim efikasnim sredstvima kojima se zaista smanjujuje broj pobačaja, on će žene ponižavati i tretirati kao glupače tjerajući ih da se sa njima razgovaraju i pregovaraju "stručnjaci" o njhovom tijelu i volji. Crkvi nikako nije mjesto ovdje, to je apsolutno nespojivo sa sekularnom državom. Što taj čovjek uopće još uvijek radi na mjestu ministra", kaže Lepušić.

Lepušić naime smatra da je zakon kojeg mi imamo i više nego dobar, jedino se mora poraditi na tome da se prošire prava žena te da se više ne događa da tjednima moraju tražiti bolnice jer su svi liječnici potpisati "priziv savjesti", pa iako zakon kaže da svaka bolnica mora nuditi uslugu sigurnog pobačaja mnoge male i velike, poput Sv. Duha u Zagrebu, direktno krše zakon i ne nude tu mogućnost.

"Priziv se mora regulirati, to svakako. Ili se treba napraviti registar onih s prizivom savjesti, da pacijenti znaju što ih čeka, ili, po mom mišljenju, se priziv savjesti, kao u skandinavskim zemljama, treba potpuno zabraniti. Prvo, ako ne možete odrađivati jedan temeljni dio svoje profesije, onda ne idite u tu profesiju, a drugo to otvara niz drugih pitanja. Svaki liječnik sukladno sa svojom ideologijom može na komad papira napisati što mu smeta i što neće raditi. To da oni svoje ideologije pretpostavljaju pacijentima je, po meni, nečuveno - kaže Lepušić. 

Također je naglasio da se u Hrvatskoj godišnje, na sreću, radi relativno malo pobačaja, oko 5.000 prijavljenih i još toliko neprijavljenih, i da je Kujundžićeva nakana, ukoliko ne potpuna zabrana pobačaja, onda regulacija na način da se žene toliko izmrcvari da ostvare svoja prava i toliko im se netko "mješa" u odluku - da možda od toga i odustanu, ili im se provedba maksimalno oteža, još gore nego što je sada.

Prosvjedi u Poljskoj Prava žena Top News Zbog pobačaja: Sprema se ženska revolucija u Poljskoj

Kujundžić, očito utopljen u svojoj ideologiji, pri tome zaboravlja da niti jedna, kako on to maglovito kaže, "mjera koja bi majke odgovorila od pobačaja" velikom djelu žena neće promijeniti mišljenje. Isto tako zaboravlja se Crkva i država ne mogu i ne smiju uplitati u odluke bilo koje žene, jer niti je primjereno niti pristojno, a prije svega - otkud pravo bilo kojoj od tih institucija da se miješaju u tako osjetljive stvari, koje nijedna žena ne radi iz hira. 

Kujundžić i političari oko njega koji to toleriraju, uplitanjem Crkve u ovakve odluke direktno krše sve upute UN-a o tome da se ideološke i vjerske organizacije ne smiju mješati u ženska prava.

"Podsjećamo Ministra, Vladu i hrvatsku javnost da je ova najava upravo suprotna aktualnim preporukama UN Odbora za praćenje provedbe UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) u kojoj jasno stoji da država mora poduzeti mjere, uključujući i one zakonodavne kako bi spriječila nazadovanje u području pristupa žena spolnom i reproduktivnom zdravlju, pristupa slobodnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima kao i spolnom odgoju. Isto tako, država je obvezna prema Konvenciji spriječiti da sociokulturni stavovi, uključujući i one vjerskog podrijetla budu prepreka potpunom ostvarivanju prava žena", kaže Mirjana Kučer iz udruge Domine.

Podsjeća kako je Ženska mreža Hrvatske ministru prije dva tjedna uputila dopis Ministarstvu zdravstva s upitom u kojoj je fazi donošenje nacrta prijedloga novog zakon o pobačaju, no ministarstvo do sada nije našlo za shodno da na taj upit i - odgovori.

"Pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja. Radna skupina za izradu nacrta prijedloga zakona treba biti sastavljena os stručnjakinja i stručnjaka iz tog područja te iz područja zaštite ljudskih prava žena. Pogotovo tu nije mjesto instituciji koja ne samo da nema stručnosti nego se otvoreno zalaže protiv prava na pobačaj. Ova najava bez dvojbe ukazuje na krivi smjer i opasnost od smanjenja postojećih reproduktivnih prava", kaže Kučer o Kujundžićevim planovima.

Abortus OBESPRAVLJENE Life Pobačaje naručuju preko Fejsa, jer u bolnicu ne smiju

I pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podsjeća kako pravo nerođenog bića nikada nije iznad prava žene na odabir.

Ustavni sud, rekla je Ljubičić 2017. za N1 utvrdio je da "nerođeno biće, kao Ustavom zaštićena vrijednost, uživa ustavnu zaštitu samo do one mjere do koje se ne sukobljava s pravom žene na privatnost. Pravo na život nerođenog bića u tom smislu nije zaštićeno tako da ima prednost ili veću zaštitu u odnosu prema pravu žene na privatnost."

Sa dr. Lepušićem se slaže i Europarlamentarka Biljana Borzan.

"Imamo situacija da je pobačaj dopušten, ali ga liječnici ne žele izvesti. Ako želiš specijalizirati ginekologiju, presijeci u glavi možeš li to ili ne. Ako ne možete, nemojte se baviti ginekologijom. Ima i drugih područja u medicini koja nemaju takvih etičkih dilema", rekla je u intervjuu za N1 i napomenula kako "ako je žena odlučila, ona će to napraviti. Možda u bolnici, u sterilnim uvjetima ili kod nekakvog nadriliječnika ili u privatnoj ordinaciji kod ginekologa koji u bolnici ima priziv savjesti, a privatno to radi bez problema."

Odmah nam je odogovorila i na upit o najavi petljanja Katoličke crkve u ženska prava.

Rada Borić Žena nije sluškinja Top News "Crkva žene pokušava vratiti u kuhinju"

"Zakon mora biti u skladu s presudom Ustavnog suda koja traži da pobačaj ostane pravo žene i da se razmotri i reguliranje priziva savjesti i spolnog odgoja. Tekst presude je vrlo jasan. Novi zakon mora biti i u skladu sa znanstvenim i medicinskim saznanjima. Uključivanje Katoličke Crkve u proces je vrlo opasno za ženska prava. Zabrana pobačaja neće smanjiti broj pobačaja. Neprestano to ponavljam. U Poljskoj je pobačaj gotovo u potpunosti zabranjen, a opet procjenjuje se da se tamo godišnje izvede 80 do 120 tisuća pobačaja. Dakle, jedino što se može postići zabranom jest da žene odlaze preko granice ili nekim šarlatanima koji svojim nestručnim metodama mogu dovesti do tragičnih posljedica. Većina u Europskom parlamentu je za pravo za izbor, kao i u Odboru za ravnopravnost spolova", rekla nam je Biljana Borzan.

Niz teologa koji su, za sada, htjeli ostati anonimni rekli su kako je ovo "populizam", te da se boje "poljskog scenarija" i "daljnjeg omalovažavanja žena".

"Podsjećamo Ministra da je to samostalna i slobodna odluka žene i da nitko, pa ni obitelj ni crkva ne smiju u tome biti iznad žene i njezine slobode i prava", kažu iz Ženske mreže Hrvatske.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 04:39 29.Ožujak 2018.

    dobro je da štitimo žene od nasilja, ali tko će od ženskog smrtonosnog nasilja štititi nerođenu djecu, to ja vas pitam?

  • Avatar hircus
    hircus 23:56 26.Ožujak 2018.

    priziv savjesti u ustanovi u zadru,a kod kuće savjest oporavlja za 500€,a ti ministre potkivaču,ili idi služit mise ili se primi svog posla u struci,nije ovo za tebe,jer tebi je za zamjerit,za razliku od budala koji sami o sebi imaju ... prikaži još!u visoko mišljenje,a imaju jedva osmoljetku i vode ovu jadnu državu.evo,ugledaj se na podpremijera,on izrodi biser u tri riječi,a ti ga pak ni za glavu ni za rep,do svog bisera.

  • Zoranos 23:25 26.Ožujak 2018.

    Samo još jedno pitanje - jel Vi znate što je Crkva? Crkva je skupina ljudi, vjernika kojih u RH prema statistici ma oko 70%. Dakle Vi želite ušutkati 70% ljudi u RH (barem pola je žena) i napravititi raspravu sa ... prikaži još! samo ljudima Vaše ideologije? Nerazumijem? Jel Utavni sud naložio da se mora modernizirati Zakon o pobačaju koji je star više od 30 godina? I sada Vi želite nekoga isključivati iz rasprave? Pa tko ste Vi?