Top News
12813 prikaza

Laži o Istanbulskoj konvenciji koje se šire Hrvatskom

Prosvjed za Istanbulsku konvenciju
1/6
Matija Habljak/PIXSELL
Proteklih tjedana gomila konzervativnih hrvatskih političara iznosila je uporno gomilu laži o dokumentu koji treba štiti žene od nasilja

Iako je sinoć nakon pet sati rasprave predsjedništvo HDZ-a odlučilo da će glasati za Istanbulsku konvenciju, lažima i temeljnim nerazumijevanjem pročitanog dokumenta opet su se podičili brojni saborski zastupnici i njihovi kolege političari. 

Stoga evo na jednom mjestu svih laži kojima su se služili proteklih mjeseci samo da bi spriječili potpisivanje dokumenta kojim se u Hrvatskoj jače štiti žene žrtve nasilja. 

1. laž - Željka Markić

Neki dan u 'Temi dana' na HTV-u Željka Markić ponovila je da: "... ne smatram da je civilizacijsko dostignuće potpisati međunarodnu konvenciju koju očito veliki broj država još nije ratificirao." 

Evo kako zapravo stoje stvari:

Vijeće Europe, čiji je idejni začetnik Winston Churchill, je međunarodna organizacija 47 zemalja šire europske regije, a glavni joj je zadatak jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu. Vijeće Europe donijelo je najznačajniji dokument 1950. godine, a to je Europska konvencija o ljudskim pravima.  

Istanbulsku konvenciju koju je donijelo Vijeće Europe do sad su od 47 zemalja, potpisale njih 44, a ratificiralo ju je 27. Tri zemlje koje nisu potpisale Istanbulsku konvenciju su Rusija, Armenija i Azerbejdžan. Po Želji Markić, trebala bi im se dakle, pridružiti i Hrvatska.

Željka Markić | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL
Evo kud nas dakle Markić i njoj slični vode:

Armenija - slično kao i Hrvatska, pati od velikog jaza između bogatih i siromašnih, mori ju visoka stopa nezaposlenosti i visoka stopa siromaštva, najviša od svih europskih država.

U Azerbejdžanu predsjednik je Ilham Alijev koji je tu funkciju preuzeo 2003. naslijedivši oca Hejdara Alijeva, šefa bivšeg lokalnog KGB-a i člana sovjetskog Politbiroa. Prošle godine Ilham je svoju suprugu proglasio potpredsjednicom države. 

2. laž - Hrvoje Zekanović

Na pitanje novinarke gdje je u Istanbulskoj konvenciji pronašao rodnu ideologiju, Zekanović je kao iz topa izvalio:
"... na 300 mjesta piše rodna ideologija, odnosno rod'

Evo što zapravo piše u Istanbulskoj konvenciji:

Rodna ideologija se u Istanbulskoj konvenciji nigdje ne spominje. Spominje se 'rod' i to u članku 3 - gdje označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnim za žene i muškarce.

Hrvoje Zekanović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

To ne znači da se brišu granice između muškog i ženskog spola, nego se misli na to kako određeno društvo vidi podjelu rodnih uloga na muške i ženske. Evo i jedan primjer kako se zamišlja rodna uloga žene u Hrvatskoj:

Prije godinu i pol dana u povodu blagdana Velike Gospe, svećenik Ivica Raguž je u katoličkom tjedniku Glas Koncila napisao tekst pod naslovom 'Marijina poslušnost' i u njemu ovo: 

Nada Murganić Manipulacija pravima Top News Lažu i muljaju - nemaju što izbaciti iz Istanbulske konvencije

- Već prve stranice Svetoga pisma kazuju da je prvi grijeh nastao zbog neposlušnosti... koji najviše pogađa žene. Neposlušnost ovdje znači da je žena u iskušenju da svoj život gradi bez Boga, da ne želi imati 'glavu' - Isus Krist, Crkva, muškarac - kojoj treba biti poslušna. Neposlušnost se izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan".

Nakon takvog teksta bilo bi zanimljivo čuti kako će teći razgovor o Istanbulskoj konvenciji sa Hrvatskom biskupskom konferencijom i kako će im se objasniti koja je to rodna uloga žene u Hrvatskom društvu? 

3. laž - Željko Glasnović

Teško je zapravo prepričati što je Glasnović sipao s govornice u Hrvatskom saboru, no pokušat ćemo to uobličiti u koliko - toliko smislenu rečenicu. Njegov ekspoze je otprilike zvučao ovako:... Istanbulska konvencija zagovara zastrašujuću viziju svijeta u kojoj ne postoji muško i žensko.

Željko Glasnović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Recimo - muškarac koji se osjeća kao žena ide u ženski WC i  što radi - znamo što radi. Čista perverzija! Trebat će dakle šest zahoda - za muškarce, žene, za žene koje se osjećaju muškarcima, muškarce koji se osjećaju ženama...

Evo što je zapravo istina:

Istanbulska konvencija ne bavi se problemom tko će ići u koji zahod. 

4. laž - Željka Markić

U istoj emisiji 'Tema dana' aktivistica u Udruzi 'U ime obitelji' je rekla: 

- ... zemlje članice Europskog vijeća nisu ratificirale Konvenciju jer je sve više izlazilo na vidjelo da se ne radi samo o zaštiti žena i djece od nasilja, već se radi i o nekim drugim elementima kao što je rodna ideologija koja se onda mora uvoditi u obrazovni sustav i sportske udruge. Tu je i nadzor nad tim kako određena država sve to provodi unutar svog zakonodavstva. A tu je i obavezno financiranje udruga.

Evo što je istina:

Istanbulska konvencija ne propisuje nikakvo uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav jer se rodna ideologija nigdje ne spominje u Istanbulskoj konvenciji.

Nada Murganić Ministrica Top News Murganićka opet briljira: "Može Istanbulska, ali..."

Obrazovni sustav i sportske ustanove spominju se samo ovako:

- ... da će stranke, kada je to primjereno, poduzeti potrebne korake da u redovni nastavni plan i program, na svim razinama obrazovanja, a dakako imajući u vidu razvojne sposobnosti učenika, uključe nastavne materijale koji bi se bavili pitanjima ravnopravnosti žena i muškaraca, njihovim nestereotipnim rodnim ulogama, uzajamnim poštenjem, nenasilnim rješavanjem sukoba u osobnim odnosima te rodno uvjetovanim nasiljem nad ženama.

Pored toga, u drugom se stavku istog ovog članka navodi kako će se ova ista pitanja odnosno načela promicati i u neformalnim, kulturnim i sportskim obrazovnim okruženjima, te okruženjima za slobodno vrijeme i medijima.

Željka Markić ne govori istinu jer nikad se neće dogoditi da recimo žene koje se osjećaju kao muškarci zaigraju za Dinamo protiv Hajduka ili obratno. Niti se Istanbulska konvencija bavi pitanjem postoje li muškarci koji se osjećaju kao žene a igraju profesionalno nogomet i možda su čak i reprezentativci. Iako je bilo u povijesti i takvih slučajeva. 

5. laž - Ladislav Ilčić

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji predsjednik HRAST-a je rekao: 

- Mislim da upravo žene, na ovaj način, s ovom ideologijom mogu nastradati, jer zamislite da vam dođe sad nekakva kolegica visoka 190 cm s 90 kg i igra s vama recimo rukomet ili, ne daj Bože, nekakvu borilačku vještinu, poručio je Ilčić.

Ladislav Ilčić | Author: Zeljko Lukunic (PIXSELL) Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Sportskom diletantu Ilčiću za podsjetnik - još prije 30-ak godina košarku je igrala Razija Mujanović iz Tuzle. Visoka je 202 cm i tri ju je puta 'La Gazetta dello Sport' proglasio najboljom košarkašicom Europe - 1991. pa 1994. i 1995. Prošle godine FIBA ju je uvrstila u 'Hall of Fame'.

Toliko o Ilčiću koji je nedavno govoreći o Istanbulskoj konvenciji, brojio ženama hormone, pa se čak naš mariachi usudio obrecnuti i na najmoćnije europske državnike poput Angele Merkel, Therese May i Emmanuela Macrona zbog toga što nemaju djece.   

6. laž - Željka Markić

Njezin najvažniji argument je da Hrvatska već ima zakone koji mogu štititi žene od nasilja u obitelji i da nam ne treba Istanbulska konvencija. 

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Top News Bez HDZ-a bi bio nula, obećava gluposti i ne voli žene

Notorna laž je da nam ne treba Istanbulska konvencija. Da imamo kvalitetne zakone i proceduru u slučajevima nasilja u obitelji ne bi se iz godine u godinu povećavao broj ubijenih i zlostavljanih žena. Prošle godine u Hrvatskoj je zbog obiteljskog nasilja ubijeno 20 žena, što je najviše u posljednjih sedam godina. 

Isto tako prijavljeno je 13.000 slučajeva nasilja u obitelji, a u ovakvom ozračju i odnosu prema ženama u Hrvatskoj, lako je zamisliti da se još tisuće njih nije ni usudilo prijaviti zlostavljača. Zašto? Evo zašto:

Zato jer se u Hrvatskoj više od 90 posto nasilnika progoni prekršajno, a samo 10 posto kazneno - dakle samo one koji ubiju. Zato jer se u 90 posto slučajeva prekršajno prijavljuje i zlostavljač i žrtva.

Rijeka: Noćni marš povodom Međunarodnog dana žena | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)
Zato jer uglavnom nema adekvatne penalizacije, pa je na kraju i supruga Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića povukla na kraju prijavu, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je na to rekla da je 'tako to u brakovima'. 

Istanbulska konvencija konačno donosi u Hrvatsku međunarodnu definiciju nasilja u obitelji u kojoj kako piše - “nasiljem u obitelji” označava sva djela tjelesnog, seksualnog, psihičkog ili ekonomskog nasilja koja se događaju u obitelji ili kućanstvu ili između bivših ili sadašnjih bračnih drugova ili partnera, neovisno o tome dijeli li počinitelj ili je dijelio isto prebivalište sa žrtvom.

Zlostavljanje žena u obitelji Zlostavljanje žena Life "Oteo mi je dijete, a mene bi najradije ubio"

Konvencija na novi način u tretira kaznena djela silovanja, uhođenja i seksualnog uznemiravanja. Također štiti žrtve kroz odredbe o skloništima i zaštitne mjere, procjenu rizika, oduzimanje oružja, a progon zlostavljača može se nastaviti i ako je žrtva povukla prijavu, što je do sad bio čest slučaj zbog straha i osjećaja nezaštićenosti od sustava.

Uz takve strahove koje u 21. stoljeću trpe zlostavljane žene i djeca, zastrašivati narod Istanbulskom konvencijom koja će dopustiti zoofiliju i pedofiliju zaista je drsko, nehumano, primitivno i necivilizirano. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Milan 11:53 18.Ožujak 2018.

  Autoru sereš ko foka. Problem je sto se pravi odklon izmedju roda i spola, sto se ženski rod neveže za ženski spol i što se muški rod neveže za muški rod.

 • Pes 08:53 18.Ožujak 2018.

  Osobno je moje mišljenje da treba izjednačiti prava i dužnosti u ravnopravnosti muškarca i žene? Također crkva čiji članovi nisu oženjeni, ne odgajaju svoju djecu, nemaju se pravo stavljati na put pravima žena pogotovo jer su žene te koje im ... prikaži još! u 70% slučajeva pune crkve? Možda smo dali pre velika prava mješanju crkve u sve i sva!? Kažem to jer po mom stajalištu crkva se mora baviti evanđeljem, etikom, moralom građana a ne politikanstvom? Za znanošću kaskaju bar 2 stoljeća!

 • domXereX 10:59 16.Ožujak 2018.

  Tolika povika nije radi prava i zaštite žena nego radi novca kojim namjeravaju pokriti manjak nakon što im je Hasanbegović uskratio preko 300 miliona kuna. A nije samo to nego je to odličan način da se i u budućnosti nakače ... prikaži još! na državne jasle. Gdje su bile te udruge i poznate osobe kada je Pukanić strpao svoju zdravu ženu u ludaru. Bili su uz Pukanića jer im je trebao Jutarnji List. Gdje su bile kada su u rijeci u ludari 5 godina liječili djevojku od lezbijstva. A u ratu silovane vukovarke.