Top News
2667 prikaza

Biser godine - 'Žene ne bi trebale cinkati muževe nasilnike!'

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Jednu od najgorih izjava u 28 godina RH lupila je izaslanica Udovica branitelja Domovinskog rata
Još jedan buran tjedan koji je proživjela Hrvatska u prvom je redu bio obilježen suočavanjem ove zemlje s krajnje konzervativnim vjerskim pokušajima da se spriječi saborska ratifikacija Istanbulske konvencije o zaštiti od nasilja u obitelji, te s izvještajem Europske komisije o tome što je Hrvatska prolazila kroz 2017. godinu. Sudar sa stvarnosti po oba pitanja bio je žestok, a sve je počelo onako kako to Hrvati „najradije trpe“ – novim izvlačenjem ustaša i partizana.

HAZU od ustašovanja napravio "ustavno-neustavnu" kategoriju

Suštinski, smjernice koje je predstavilo Vijeće za suočavanje s prošlošću nakon nešto malo manje od milijun godina vijećanja znače da se ustaški pozdrav „ZDS“, iako je apsolutno neustavan, u strogo određenim prilikama može smatrati ustavnim. A onda je u emisiji „Nedjeljom u 2“ predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić rekao i to da mu je sasvim OK da se pritom zvijezda, iako znak pod kojim se Hrvatska borila na strani Saveznika protiv fašizma i nacizma, pa tako i protiv ustaša, u nekim situacijama može smatrati spornim. Nije to bio i jedini Kusićev biser. Jedan od mnogih koji ga se dohvatio bio je Ivica Đikić koji je primijetio da akademik Kusić priča o nepostojećim kategorijama i kad govori o „pravima žena o kojima brinu u HAZU“. Razlog? U 2016. godini u HAZU je ušlo ravno nula žena i 16 muškaraca, te se tamo danas nalazi samo 10 posto žena.

"Žene ne bi trebale cinkati muževe koji im lome kosti"

Nastavilo se s Istanbulskom konvencijom, konkretno, s nizom skandala oko četverosatne tematske sjednice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Saboru. A najgori skandal dogodio se pri kraju kad je, iz redova onih koji su u raspravu pozvani po tko zna kakvom ključu predstavnica Udruge udovica iz Domovinskog rata Gordana Maras ocijenila da je Konvencija preskupa da se ratificira i počne primjenjivati te da žene, "uostalom, ne bi smjele cinkati muževe". Takav pad s Marsa u 21. stoljeću nije pao s neba, pa je Tomislav Klauški u kolumni povodom toga podsjetio iz čije se kuhinje to izrodilo.

Agrokor - Hrvatska probija obruč

Pa onda red Agrokora i „Gazdinog“ naslijeđa. Nadležni sud odblokirao je imovinu osumnjičenima, tako i Ivici Todoriću. Dva dana poslije iskrsnula je vijest da je novi Vladin povjerenik za Agrokor dogovorio obustavu vatre sa Sberbankom. I jedna i druga vijest zapravo su od tektonskog značaja za propast ili spas nacionalne ekonomije. Više o tome ovdje.

Zvonko Bušić - još jedan heroj, a ne terorist

Pokojnog Zvonka Bušića, čovjeka kojega je povijest upisala kao terorista koji je u SAD-u odslužio 30 godina kao osuđeni otmičar putničkog aviona iz 1976., odnosno kao terorista iz ekstremno desnih pobuda, već nekoliko godina krugovi s vrlo udaljene desnice od građanskog, pristojnog svijeta u Hrvatskoj, pokušavaju predstaviti kao „heroja a ne terorista“. Posljednji takav pokušaj je predstava o njemu u „Centru za kulturu Trešnjevka“ „Tko je ubio Zvonka Bušića?“. O tome kako su autori „zaboravili“ da je ubio sam sebe, da je kao mlad čovjek 1976. ubio i američkog policajca, iza kojega je ostala obitelj bez oca i supruga, nastala je još jedna sporna situacija u Hrvatskoj danas.

Europska komisija i šamaranje Hrvatske u magarećoj klupi

A onda, izvještaj Europske komisije o Hrvatskoj 2017. bio je tako porazan po ovu zemlju da je na Dan žena uspio zasjeniti čak i napade na Istanbulsku konvenciju. Ispalo je da je nekoliko godina nestabilnosti koje su počele još s Karamarkovim usponom na vlast dovele do toga da ne uspijevamo zaposliti ni visokoobrazovane, da čak i EK nabija na nos Zagrebu da mu siromašni umiru od gladi, dok braniteljska populacija generalno ima status povlaštene kaste. Nasuprot tome u znanstvena istraživanja ulažemo nepodnošljivo malo, čak i u privatnom sektoru, da možemo okačiti mačku o rep da ćemo ekonomski rasti na osnovi turizma na Jadranu... Nije da smo baš najgori u Europi, ali smo vrlo ozbiljan kandidat da to postanemo.

Žene oboljele od raka - odjednom moraju plaćati lijekove!

Petak je donio i to da je Ivo Sanader opet malo bio bolestan, pa mu se suđenje za Hypo opet malo spotaknulo, to da su pacijentice oboljele od raka tek u apotekama doznale da odjednom moraju lijek plaćati 370 kuna po pakiranju, o čemu se očitovao i ministar Milan Kujundžić, konačno, da će Vlada navodno ratificirati Istanbulsku konvenciju „po uzoru na Poljsku“. Po uzoru na onu i onakvu Poljsku, jednu od šačice članica EU-a koja je zbog takvih poteza odavno u magarećoj klupi, po uzoru na zemlju kojoj se prvoj zaprijetilo suspenzijom članstva ako nastavi nasilje nad ustavnim i građanskim pravima.

Istanbulska konvencija - koliko članova HDZ-a zna i želi čitati?

Subota je donijela to da se premijer napokon suočio s desnim krilom svoje stranke i pristojno, ali otvoreno kazao tom dijelu svojih kolega da napokon izvole pročitati dokument Istanbulske konvencije, pa da tek poslije toga donose stavove, da ne ponavljaju ono što su čuli o fantomskim ideološkim elementima. Još se pozvao i na Europsku pučku stranku koja je među prvima koji forsiraju dokument, na to da je u tome sudjelovala i Hrvatska, točnije HDZ. Koliko je desno krilo HDZ-a vično čitanju, vidjet će se uskoro.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oglasivac277 08:19 13.Ožujak 2018.

    Zasto ste izostavili ministra Butkovica koji je otvoreno lagao novinarima u kamere i obmanjivo hrvatsku javnost ??