Top News
2115 prikaza

Lokalni moćnici zarađuju po 20.000 kuna i nije im dosta

Andro Vlahušić
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Među 127 gradonačelnika, samo ih 17 ima plaću manju od 10.000 kuna

Godinama stručnjaci upozoravaju na preveliku i neučinkovitu lokalnu upravu u Hrvatskoj: 20 županija, 127 gradova i čak 428 općina. Ekskluzivni popis plaća župana i gradonačelnika koje donosimo otkriva zašto toliko otpora. 

Župani i većina gradonačelnika žive kao bubreg u loju. Plaće niže od 10.000 kuna ima samo 17 gradonačelnika i samo jedan župan plaću nižu od 15.000 kuna. 

Plaće lokalnih dužnosnika | Author: Express Express

Mnogi gradonačelnici i saborski zastupnici, imaju se itekako razloga oduprijeti reformi koja bi smanjila broj gradova, a župani su već ustali protiv ideje da ostane samo pet do sedam županija. 

Iako je početkom ove godine lokalna uprava izgubila više od 1,8 milijardi kuna, imovinske kartice na povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa na jučerašnji datum ne otkrivaju da su plaće bitno srezane. 

Svi dužnosnici su obvezni u svakom trenutku prijaviti svaku promjenu plaće ili vrijednosti imovine. Mi smo svoje podatke bazirali na trenutačno javno dostupnim informacijama.

Plaće lokalnih dužnosnika | Author: Express Express

Popis otkriva da se jedan grad može voditi i za 2300 kuna, što je najniža plaća gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića. Ali pokazuje da i onaj s najvišom plaćom poput Andre Vlahušića u Dubrovniku i brojnom imovinom, nije imun na afere i pogodovanja za što je i osuđen. 

Vlahušić samo u nekretninama ima više od pet milijuna kuna imovine. Unatoč tome, trenutačno je najbolje plaćeni gradonačelnik u Hrvatskoj. S druge strane, nestranački Željko Lacković u Đurđevcu nije siromah, ali baš zato se odrekao visoke plaće. 

Prije gradonačelničke dužnosti vodio je uspješan odvjetnički ured i bio vlasnik tvrtke. U imovinskoj je kartici prijavio da je 2013. imao dobit veću od pola milijuna kuna. 

"Ja sam jedini gradonačlenik koji u gradu ima na raspolaganju samo službeni bicikl", rekao je u jednom intervjuu Lacković. 

Plaće lokalnih dužnosnika | Author: Express Express

Za razliku od njega, većina onih koji se predstavljaju kao volonteri, imaju naknade od četiri tisuće kuna na više. Naime, zakon propisuje da si gradonačelnici mogu odrediti nižu plaću. 

Posebna kategorija su gradonačelnici i saborski zastupnici. Oni ne dobivaju iz svog gradskog proračuna plaće nego iz državnog. Tako HNS-ova gradonačelnica Nada Turina Đurić prima kao i Vlahušić, 21.000 kuna mjesečno, ali iz državnog, a ne lokalnog proračuna. 

Turina Đurić nije iskočila kao zastupnica, ali po imovini defintivno iskače. Ima nasljeđene dvije kuće, zemljište i vikendicu, sve skupa vrijedno nešto manje od šest milijuna kuna. 

Sa suprugom ima 12,6 milijuna vrijedne dionice HT-a. HDZ-ov donedavni gradonačelnik Koručule Vinko Kapelina jedini nije ispoštovao svoju obvezu i prijavio plaću, ali za egzistenciju se ne mora brinuti. Ima samo u kućama i poslovnim prostorima imovinu od 10 milijuna kuna. 

Unatoč tome, srušila ga je njegova stranka zbog zapošljavanja, pogodovanja i korištenja svoje funkcije za privatni probitak. Navodno je grad plaćao režije za njegovu privatnu galeriju. Korčula će sada dobiti novog gradonačelnika.

Slično je i s HDZ-ovim gradonačelnikom Crikvenice Damirom Rukavinom. Ima vinograde, kuću, građevinska zemljišta - sve ukupno vrijedno gotovo 3,5 milijuna kuna. Ipak ga je USKOK optužio da je pogodovao svojoj tvrtki Sando. 

Plaće lokalnih dužnosnika | Author: Express Express

Rukavina se ne smatra se krivim, a suđenje još nije gotovo. Uspješan gradić Sv. Nedjelju vodi godinama Drago Prahin koji je naslijedio imovinu vrijednu 9,5 milijuna kuna.

Gradovi godišnje raspolažu s oko 15 milijardi kuna, od čega skoro polovica čini proračun Zagreba. Dubina zagrebačke kase omogućuje veliki utjecaj i vidljivost i gradnju velikih projekata. 

Ali upravo suprotno je sa županijama koje zajedno imaju tek 3,6 milijardi kuna i nemaju velike ovlasti. Goran Pauk, Božo Galić, Milan Kolić... 

Nijedan nema plaću ispod 15.000 kuna - sve na račun poreznih obveznika, a većina poreznih obveznika za njih nikad nije čula. Među njima se međimurski župan Matija Posavec (HNS) čini kao siromah s plaćom od 12.700 kuna. 

Svi hrvatski župani, uključujući i onog zagrebačkog Stjepana Kožića (HSS), spadaju u vrlo misterioznu skupinu dužnosnika. Čak je i njihov životopis, unatoč internetu, teško pronaći. 

Dodaju li se županima njihovi zamjenici i svi ostali širokoj javnosti nepoznati kadrovi, dvadeset hrvatskih županija zapošljava oko 2000 ljudi, a za njih se na godišnjoj razini izdvaja više od 600 milijuna kuna. O županima najviše govore njihove imovinske kartice. 

HSS-ov čelnik Zagrebačke županije Stjepan Kožić ima ukupna primanja po imovinskoj kartici od gotovo 22.600 kuna. No iz županije su poručili da je dva puta rezao plaću i da ona sada iznosi 18.101 kunu. Kožić promjenu do jučer nije prijavio.

Plaće lokalnih dužnosnika | Author: Express Express

Na ovoj funkciji je 14 godina, a imovinska mu je kartica podugačka - dvije kuće, stan, oranica, vinograd, šuma, pašnjak, livada, voćnjak, vrt. Dio toga je naslijedio, a stan je kupio na kredit... 

Procjena imovine - nešto više od 1,5 milijuna kuna. Drugu najveću župansku plaću ima sisački Ivo Žinić (HDZ), koji je na toj poziciji naslijedio Marinu Lovrić Merzel. 

Bivši ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj iz Gline od te se funkcije oprostio nakon izbora u prosincu. Umjesto dotadašnjih oko 16.000 kuna, posljednja tri mjeseca, kao župan, prima oko 3500 kuna više. Ima dvije kuće s okućnicama, jedna njegova, jedna suprugina, a suvlasnik je i oranice i šume. 

I samozatajni karlovački župan Ivan Vučić (HDZ) ima dva automobila - Škodu Octaviju i ni dvije godine star Renault, a na kredit je kupio i traktor. Posjeduje kuću i zemljište u Ogulinu i vikendicu u Polači. 

Pogled na imovinsku karticu dubrovačkoneretvanskog župana Nikole Dobroslavića (HDZ) ostavlja dojam da je vlasnik čitavog kvarta u Slanom. U tom mjestu na jugu zemlje ima dvije kuće s okućnicom od kojih jedna vrijedi 1,46 milijuna kuna, stan, građevinsko zemljištem oranicu, pašnjak, voćnjak i štalu.

Zlatko Ževrnja | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja u Dugopolju ima dvije kuće, zemljište vrijedno 1,95 milijuna kuna, oranicu i vinograd, u Sinju pašnjak, vinograd i šumu, a u Splitu stan od 91 metra četvornog. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u Opatiji ima kuću od 3,1 milijuna kuna. Kuća istarskog župana Valtera Flege u Buzetu vrijedi tri milijuna kuna, a uz nju ima zemljišta, oranice, šume...

I u kartici zadarskog župana Zrilića ima svega - kuća i stan u Zadru zajedno vrijede 1,5 milijuna kuna, a ima i stan u Zagrebu od 600.000 kuna. Od 2010. godine vozi Mercedes vrijedan 150.000 kuna. 

Uštedio je 100.000 kuna i 65.000 eura, dok je supruga uštedjela 75.000 eura. Među bogatijima je i Goran Pauk iz Šibenika koji ima kuću vrijednu dva milijuna kuna. 

U sljedećem nastavku čitajte: Otkrivamo koliko zarađuju načelnici općina...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.