Top News
1273 prikaza

Makedonci se pitaju: "Jesmo li se za ovo borili"

Zdravko Saveski
OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/FACEBOOK
Rezultati referenduma su jasni, ali političke posljedice su nesagledive

Građani Makedonije izišli su u nedjelju na referendum o promjeni imena, pristupanju Europskoj uniji, ali i NATO-u. Nominalno lijeva vlada premijera Zorana Zaeva naišla je na dosta zanimljivu opoziciju. S jedne strane su ih napadali desni nacionalisti koji se protive bilo kakvim ustupcima Grčkoj, a s druge strane su ih napali lijevi aktivisti koji govore da je referendum bio nedemokratski.

Jedan od takvih aktivista je i Zdravko Saveski, doktor političkih znanosti, bivši sveučilišni profesor i politički zatvorenik.

Bili ste u kućnom pritvoru pod prijašnjom vlasti. Je li Zoran Zaev bolji izbor za Makedoniju? 

Prijašnja vlast je pokrenula krivični postupak protiv mene zbog sudjelovanja u prosvjedima 2016. godine- Bio sam 50 dana u kućnom pritvoru, a sudski proces, koji je treba biti u skraćenom postupku, još traje. I nakon dvije i pol godine. Kao i prijašnja vlast, i ova vlast koristi taj sudski proces da vrši politički pritisak na mene.

Zoran Zaev je pokazao da je isti kao Nikola Grujevski. Ljudi ne mogu vidjeti razliku između njih u prakticiranju vlasti. Vlast se koristi za izvlačenje osobne koristi, demokracija je dozvoljena samo onda kada ne smeta vlastodršcima, a kada im smeta – onda je krše. Za ovakvu vlast mi se nismo borili kada smo protestirali protiv autoritarne vlasti Nikole Gruevskog. Nismo se borili da jedna autoritarna i korumpirana struktura bude zamijenjena s drugom, istom takvom. Borili smo se i borimo se za vlast koja poštuje demokraciju i radi u interesu običnog naroda, a ne poslovne elita.

Zašto se protivite promjeni imena Makedonije? Je li bojkot uspio?

Ima vise razloga zašto smo bili protiv manipulativnog referenduma. Pozvali smo na bojkot, jer je referendum je kršio Ustav, a referendumsko pitanje je bilo manipulativno. Kao i što se pokazalo, vlast nije ostavila dojam da je spremna poštovati rezultat jednog demokratskog referenduma. Pa onda, zašto sudjelovati na referendumu za kojeg je bilo jasno da, ma koji bio rezultat, vlast će reći da je narod podržao njenu politiku? Pored toga, mi smo bili protiv referenduma jer nećemo da Makedonija postane članica vojnog saveza NATO, a i protivimo se instaliranju vazalske vlasti u Makedoniji koja bi imala odvezane ruke da krši demokraciju sve dotad dok sluša naloge svog imperijalnog gospodara. Između ovih razloga, bili smo i protiv ugovora Zaev-Cipras, jer to nije ugovor koji će rezultirati padom nacionalizma u Makedoniji i Grčkoj, nego, naprotiv, taj ugovor dovet će do porasta nacionalizma u obje zemlje. Mi podržavamo ugovor sa Grčkom koji neće dovesti do porasta nacionalizma u obje zemlje i koji će poštovati ljudska prava, uključujući pravo na samoopredjeljenje.

Inače, bojkot je uspio. Svako tko neće manipulirati reći će da izlaznost od 37% nije dovoljna za da jedan referendum bude ocijenjen kako validan.

Što sad? Referendum nije imao 50% glasova za kvorum, ali čini se da će Zaev nastaviti po svom. 

Bilo je to jasno i ranije, a sada je još jasnije da je Zaev spreman po svaku cijenu učlaniti Makedoniju u NATO. Po svaku cijenu. Ako to podrazumijeva kršenje demokracije, nema problema. Kad SAD i EU kažu da nema kršenja demokracije, onda je nema, zar ne? Unatoč tome što je stvarna situacija dijametralno suprotna.

Proglasili su referendum za konzultativan da bi imali manevarski prostor da ignoriraju glas naroda, ako im taj glas ne odgovara. I ignorirat će ga. Rugaju se demokraciju, siluju je, ali kad ona stoji na put ka NATO i EU, onda sve je to u redu.

Zašto ste protivnici ulaska Makedonije u EU i NATO? 

Mi nismo protivnici ulaska Makedonije u EU. Mi se protivimo članstvu u vojnim savezim. NATO je ostatak Hladnog rata i treba ga rasformirati. Svijetu ne treba nova trka u naoružanju, nego razoružanje. I korištenja budžetskih sredstava za humanije prioritete. Makedonija je siromašna država. Mi mislimo da novac koji će vlast baciti za ispunjavanje NATO standarda od 2% GDP za "obranu" dopunski oslabiti socijalne funkcije makedonske države, da će to značiti da neće biti novac za održavanje stabilnosti mirovinskog sustava, da neće biti novac za hitno potrebnu sanaciju zdravstvenog sustava. Zato smo protiv članstva u vojnim savezima. Mi se protivimo članstvu u vojne saveze čak i pod ustavnim imenom Makedonije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.