Top News
8612 prikaza

Putin i Trump već ratuju na Balkanu - Evo i dokaza

Vladimir Putin i Donald Trump
REUTERS
Mattis je došao u Skopje podržati referendum i potencijalni ulazak u NATO, te se boriti protiv utjecaja Moskve te širenja dezinformacija

Na teritoriju Makedonije, nešto prije referenduma koji će odrediti putanju u budućnost nacije i njezinih građana, odvija se rat - bitka informacijama i dezinformacijama.

Američki ministar obrane Jim Mattis čak je došao u Skopje dati podršku naporima makedonskog premijera Zorana Zaeva koji državu, i kroz referendum o njezinu imenu, želi "gurnuti prema zapadu", i što dalje od Rusije, kojoj je ulazak te balkanske države u NATO noćna mora koju želi spriječiti pod svaku cijenu.

Prosvjedi u Skopju radi imena Makedonija | Author: REUTERS REUTERS
Sukus je svega, mnogima se to čini nevjerojatno, samo ime države. Makedonija je 2008. bila vrlo blizu ulasku u NATO kada ih je blokirala Grčka koja tvrdi da država nema pravo "nazivati se Makedonija".

Grci su, naime, uvjereni kako je Makedonija bila regija koja je pripadala helenističkoj kulturi te ne dopuštaju modernim Makedoncima (koji govore slavenskim jezikom) da si prisvajaju ime, dok je Makedoncima nezamislivo da se zovu ikako drugačije ili da im itko izvana diktira ime nacije.

Skopje Intervju Kultura "Makedonsko pitanje moglo bi dovesti do svjetskog rata"

Rusija, odlučna u tome da spriječi promjenu imena, primirje te početak ulaska Makedonije u NATO i EU, kao i u doba američkih izbora, ulaže novac, trud i infrastrukturu u širenje lažnih vijesti i propagande kako bi "naveli vodu na svoj mlin".

Stotine novih web sajtova, izvještava The New York Times, poziva na bojkot referenduma, prijete kako će, ako popuste, makedonski jezik biti izbrisan sa popisa europskih jezika od strane Googlea. Mobilizirali su sve nacionaliste, bajkere i navijačke skupine, i napravili niz stranica koji građane pozivaju da "ne dopuste Albancima (najvećoj manjini) da im kroje sudbinu nacije".

"Nema sumnje u to da su prebacivali novac i da rade na 'kampanji' širenja dezinformacija", rekao je Mattis sletjevši u Skopje iako nikada, navodno, nije izrijekom spomenuo riječ Rusija, no, rekao je kako ne može do kraja procijeniti koliko je efikasan bio "utjecaj Moskve na kampanju".

Lideri sa zapada, od Angele Merkel do Federice Mogherini, rade sve što je u njihovoj moći da ilustriraju koliko je važno 30. rujna napokon privesti 30-godišnju svađu između Makedonije i Grčke koja stopira makedonski razvoj.

Država bi, ako sve pođe po planu zapada, postala "Republika Sjeverna Makedonija", a otvoren bi joj bio i pristupni put prema EU i NATO-u.

Prosvjedi u Makedoniji | Author: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL

"Nema povratka od ovog. Svaki pokušaj da se ovo sabotira će Republiku Makedoniju vratiti nazad u doba političke nesigurnosti o budućnosti i društva u kojem se mogu 'ponovno oživjeti' autoritarne vrijednosti", rekao je Zoran Zaev.

The New York Times Makedoniju opisuje kao "mladu i nježnu" demokraciju koja je samo jedna u nizu mnogih koje su se našle u natjecanju između Rusije i zapada. 

Nije ovo prvi puta da se Rusija na ovom teritoriju vrlo neuvijeno miješa u politiku. SAD i NATO su Moskvu 2016. optužili za pokušaje državnog udara u Crnoj Gori u nadi da će svrgnuti pro-zapadnu vladu i time onemogućiti ulazak u NATO.

Neki NATO službenici potvrdili su i kako "Rusija u Makedoniji širi dezinformacije, ali ne pobjeđuje", ali i kako "Moskva koristi različita oruđa i različite načine utjecanja".

"Postoji jedna poznata balkanska pjevačica, uzeli su njezinu staru fotografiju na kojoj ima masnice jer je bila žrtva nasilja u obitelji, te to prikazali kao da je pretučena na prosvjedima", kaže Marko Trošanovski, predsjednik skopljanskog instituta za demokraciju.

Jeffrey Monson SEOBA NARODA Top News Putin "posvojio" američku zvijer iz kaveza

Nakon javnog kaosa Zaev je za sve optužio Moskvu te izbacio ruskog diplomata. Na to je Oleg Šerbak, ambasador Rusije u Makedoniji, vrlo ozbiljno je zaprijetio

"Ako dođe do konflikta između Rusije i NATO-a, vi ćete biti jedan od glavnih i legitimnih ciljeva".

Rusija, u isto vrijeme "pumpa" niske strasti i u susjednoj Grčkoj, koju pokušava uvjeriti da, čak i ako Makedonci pristanu na termin "Sjeverna Makedonija", to i dalje nije dovoljno.

Dnevno, procjenjuju stručnjaci, s obje strane granice "rodi" se barem 40 novih web stranica koje su posvećene širenju laži te utjecanju na rezultat.

Mattisova je posjeta signal američke odlučnosti u to da se da potpora Makedoniji i NATO-u, iako su se neki republikanski senatori poput Rand Paula i Mike Leeja, jako bunili protiv ekspanzije NATO-a, posebno u slučaju Makedonije.

Prosvjedi u Grčkoj zbog Makedonije | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Trump je nedavno Crnu Goru opisao kao "sitnu zemlju s vrlo agresivnim narodom" te je jasno dao do znanja kako nije siguran bi li SAD pritekao u pomoć.

"Ako oni postanu agresivni, čestitam, vi ste u III. svjetskom ratu", rekao je.

Službenici u Skopju nervozno su primili te komentare no rekli su kako SAD ipak čvrsto i odlučno podržava Makedoniju i njezin ulazak u NATO.

"Ovo je naša velika šansa. Građani znaju da se ovaj trenutak mora iskoristiti. To će oblikovati naš cjelokupnu budućnost", rekao je Zaev nedavno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.