Top News
3219 prikaza

Mali podsjetnik: Već par puta smo "gradili" Pelješki most

Ivo Sanader Pelješki most 2009
1/7
Grgo Jelavić/PIXSELL
Nekoliko vlad,a nekoliko premijera, pa čak i nekoliko predsjednika smo promijenili, a Pelješki most je i dalje u fazi "uskoro ćemo"

Ponedjeljak označava ključni dan za jug Hrvatske. Tada bi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) trebala početi s gradnjom Pelješkog mosta. Premijer Andrej Plenković je u veljači prošle godine, prilikom odobrenja financiranja gradnje mosta, kazao da je to ohrabrujući signal za sve koji žele putovati prema Dubrovniku i Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Posljednjih godina takvih ohrabrujućih signala nije nedostajalo. "Hrvatska će napokon biti fizički povezana. Ponosan sam što je to napravila vlada HDZ-a i njegovih partnera", izjavio je hrvatski premijer prilikom otvaranja radova na Pelješkom mostu.

Godina je bila 2005., premijer je bio Ivo Sanader, a nedavno su bili završeni lokalni izbori. U vrijeme svečanog početka radova nisu bili potpisani ni ugovori o gradnji, točnije, čak nije bilo ni natječaja za izvođača. Predviđeno vrijeme završetka je bila 2008. godina.

Gradilište Pelješkog mosta | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)

Dvije godine strojevi nisu ni vidjeli Pelješca, a kamoli mosta, ali dolazili su novi parlamentarni izbori. Premijer Sanader opet je svečano otvorio radove na izgradnji Pelješkog mosta. "Okanite se ćorava posla, sagradit ćemo Pelješki most", poručio je Sanader i najavio i neke druge infrastrukturne projekte poput kanala Dunav-Sava.

Hrvatsku je nedugo nakon toga dostigla i ekonomska kriza pa je i novac presušio. Sanaderova želja za korištenjem Pelješkog mosta u promidžbene svrhe nije. Godina je 2009., stižu lokalni izbori, Pelješki most nije se pomaknuo s mrtve točke, ali Sanader je izjavio da je zadovoljan napretkom. Iz politike se svojevoljno povlači u svibnju iste godine, a njegov životni projekt prestaje.

Kineske građevine u Šri Lanki Prijateljska gesta Style Nije samo Pelješki most - Kinezi žele graditi i nebodere

Sanaderova nasljednica na čelu Vlade i HDZ-a, Jadranka Kosor shvatila je važnost mosta kao promidžbenog alata. Jesen 2009. godine donijela je parlamentarne izbore i još jednu odluku o gradnji mosta. Rok dovršetka radova je 2017. godina. Kosorica je izgubila te izbore, a SDP-ova koalicija raskinula je već potpisani ugovor o gradnji pravdajući se nedostatkom novca u državnom proračunu.

2016. godina donijela nam je nove izbore, i kako je već ustaljeni običaj, nova obećanja o gradnji Pelješkog mosta. Sredinom srpnja tadašnji premijer Zoran Milanović objavio je rezultate studije izvedivosti Pelješkog mosta i rekao da će se sigurno pristupiti njegovoj izgradnji. "Danas smo potpuno u pravu kad kažemo da će se taj most graditi, da će to početi vrlo brzo i da će procedura biti dovedena do kraja u zadnjem kvartalu ove godine", rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

U međuvremenu smo dobili vladu Tihomira Oreškovića koja je neslavno propala, a definitivni pad trenutačnih vlasti dogodio se 20. lipnja odlukom Sabora o raspuštanju. 

Gradilište Pelješkog mosta | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Istog dana ministar prometa Oleg Butković izjavio je da bi do kraja godine trebao biti dovršen natječaj o izgradnji mosta. Na zajedničkoj konferenciji ministra Butkovića i Tomislava Tolušića, ministra regionalnog razvoja, najavljeno je da će Europska unija većinski financirati izgradnju mosta, a radovi su trebali početi 2017. godine.

Kako smo vidjeli, radovi baš i nisu počeli prošle godine. Dobili smo odobrenje i obećanje Europske unije o većinskom financiranju gradnje mosta, ali eto, radovi još nisu ni počeli. A pitanje je hoće li i u ponedjeljak ako uzmemo u obzir teški nedostatak radne snage o kojem je prije nekoliko dana Večernji pisao. Zasad im najlošije ide potražnja za radnicima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a posebno kad je riječ o visokoobrazovanom kadru kao što su inženjeri raznih struka. Nešto bolja situacija je s popunom radnih mjesta u Zagrebu gdje su uspjeli pronaći čak i osobu sa znanjem kineskog jezika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.