Top News
12285 prikaza

Vujčić Sanaderu: "Kako ću reći ženi da idem na manju plaću"

Boris Vujčić
1/15
DPA/PIXSELL
Guverner HNB-a očekuje novi mandat, ali Sabor još nije ni počeo raspravu o njegovoj funkciji

Boris Vujčić bi, prema svemu sudeći, trebao još šest godina obnašati dužnost guvernera Hrvatske narodne banke. Kako donose mediji, HDZ je s koalicijskim partnerima dogovorio drugi Vujčićev mandat i to u zadnji tren. Stavimo sad na stranu apsurdnu situaciju da se novi guverner dogovara posljednji dan mandata staroga pa će HNB privremeno pasti u ruke Relji Martiću kojem mandat istječe za tjedan dana. Stavimo čak i na stranu da se svojevremeno otvoreno trgovalo Vujčićevom pozicijom.

Neuništivi Boris je sve to preživio i u javnost nije izišla niti jedna njegova ružna riječ o političarima, a vjerujemo da bi mnogi imali štošta za reći da tako nešto doživimo na radnom mjestu.

Postavlja se pitanje, tko je taj samozatajni ekonomist koji stoički sve to podnosi?

Boris Vujčić i Martina Dalić Odjeci 'Hotmaila' Top News Dalićka ostala i bez HNB-a i spasila posao Vujčiću

Njegova štura biografija na stranicama HNB-a kaže da je rođen 1964. godine, diplomirao ekonomiju 1988, gdje je i doktorirao osam godina kasnije. Otprilike tada počinje i njegov posao u HNB-u koji je kulminirao 2012. godine kada je, nakon šestogodišnjeg mandata zamjenika Rohatinskom, imenovan za guvernera.

Nije nikakva tajna da je dobar s Tedeschijem i Zoranom Milanovićem, ali čini se da se Vujčić politike boji kao vrag tamjana. Barem kad je riječ o njegovom preuzimanju neke političke funkcije. Svojevremeno se pričalo da je Vujčić bio Milanovićev kandidat za ministra financija, ali je to glatko odbio i dobili smo Borisa Lalovca na toj dužnosti. 

Boris Vujčić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Iz vremena jedne od Sanaderovih vlada ide i priča da je Ivo htio vidjeti Vujčića u svojoj Vladi na nekoj ministarskoj poziciji. I to je guverner odbio, a priča se da je ubacio i zdravu dozu humora u odbijenicu.

"Kako ću suprugi objasniti da odlazim na manje plaćeno radno mjesto", navodno je Vujčić kazao Sanaderu.

Guverner HNB-a je jedan od najplaćenijih osoba s plaćom iz državnog proračuna s više od trideset tisuća kuna mjesečno. Vjerojatno najveća zamjerka na njegov rad je količina službenih putovanja. Kako je Express prije nešto više godine pisao Vujčića, njegov imenjak i tadašnji ministar financija Lalovac jednom prilikom otvoreno je prozvao: "On ne zna kako ljudi žive u Hrvatskoj. Više od 300 dana boravi izvan zemlje". 

Službeni podaci HNB-a dokazuju da guverner doista voli putovati, a često ga put odvede i izvan granica Hrvatske. Prema podacima ustupljenima 24sata, za smještaj i putovanja guvernera Vujčića potrošeno je više od 820.000 kuna. U te dvije godine boravio je na 77 svjetskih destinacija. Ukupno je izvan Hrvatske u dvije godine boravio oko 240 dana: 130 dana u 2016. i 110 dana u 2015. godini.

Boris Vujčić Boris Vujčić Life Kako živi šef HNB-a: Plaća od 30.000 kuna mu nije dovoljna

Primjerice, 2016. godine od 14 do 23. travnja obišao je MMF u Washingtonu, sudjelovao s ministrom financija na prodaji obveznica u Bostonu i New Yorku, pa zatim otišao u Amsterdam. HNB je platio to guvernerovo putovanje više od 46.000 kuna. Osim troškova smještaja i putovanja, guverneru je isplaćivana i dnevnica koje su različite za svaku zemlju pa je moguće tek okvirno izračunati neke brojke.

Službeni podaci objavljeni na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, za pet dana putovanja kroz Basel, Pariz i Kitzbühel plaćeno mu je po 79 eura za svaki dan puta ili ukupno 395. eura. Uzme li se u obzir da je realno za očekivati da je guverneru prosječno isplaćena dnevnica od 50 eura, brojke kažu da je samo na račun dnevnica dobio oko 45.000 kuna godišnje.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/3
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 22:14 06.Srpanj 2018.

    više me brinu primanja TISUĆA umirovljenih "branitelja"koji su jadni toliko invalidni da još mogu 5metara drva u jednom popodnevu iscijepati,nego primanja JEDNOG visokoobrazovanog čovjeka