Top News
9862 prikaza

"Marića je u Vladu postavio Todorić"

Zdravko Marić
Igor Soban/PIXSELL
Još u Oreškovićevoj vladi Marić je nametnut jer se znalo da će morati spašavati Agrokor uz pomoć državnog novca, tvrdi Grmoja

Nakon završetka lokalnih izbora i ispadanja iz Vlade, Most se nakratko prilično umirio. Božo Petrov, koji ih je personificirao, javno istupa rijetko ili nikako. Politički tajnik Nikola Grmoja i njihov najaktivniji zastupnik ipak kaže da je to sve dio taktike.

Herman Gref German Gref Top News Ovo je čovjek koji plijeni Todorićevu imovinu

"Istina je da Petrova ima manje u javnosti. On se posvetio prvo ustrojavanju i koordinaciji kluba zastupnika, a sad stranke na terenu. Želimo imati odvojeno Most kao političku stranku od Mosta kao političke platforme za nezavisne liste. Želimo okupiti sve najbolje koji žele stvararati promjenu i napraviti široku frontu prema dvije stranke koje su svojim djelovanjem dosad postigle da nas je u razvoju prestigla i Rumunjska", rekao je Grmoja u razgovoru u studiju 24sata.

Iako analitičari poput Ivice Relkovića, koji je stvarao ideju Mosta, tvrde da su oni dosegnuli svoj vrhunac, Grmoja je uvjeren da će u budućnosti i dalje rasti. Zanimljivo je da, otkad su osnovani, Mostu je odmah “pala vlast u krilo”. Nemaju oporbenog iskustva.

"Iako smo mi bili u vlasti, bili smo nekad jača oporba nego što je to bio SDP", odgovara Grmoja na kritike da se još trebaju učiti proceduri političkog djelovanja.

Mostovci uopće ne žale što je pukla koalicija s HDZ-om, a teško da će se ona i ponoviti koliko god dvije stranke bile ideološki slične. 

Štoviše, Grmoja kaže da bi, da nije suradnja pukla na Agrokoru, pukla na prodaji HEP-a, koju oni nisu i neće podržati.

"HDZ inzistira na tom modelu prodaje HEP-a iako je on nepripremljen. Kako može prodaja 25 posto HEP-a biti bolji model za otkup Ine kad postoji naš model da se Ina otkupi bez prodaje 25 posto HEP-a", pita se Grmoja.

Mostovci su predstavili svoj model otkupa Ine, koji je zaista nešto drukčiji od svih dosadašnjih. Pitanje je bi li taj model prošao da su ostali u Vladi. Umjesto prodaje dijela HEP-a, osnovala bi se posebna tvrtka na koju bi se prenijelo 44 posto državnih dionica Ine. 

Ivica Todorić Nova afera Top News Država umjesto Todorića vraćala dugove Belja i Vrbovca

Na osnovi tog zaloga bi se izdale obveznice od kojih bi dio bio privlačan investitorima, kažu, jer bi se mogao zamjeniti za dionice Ine. Ostatak obveznica bi bio klasičan, na njih bi se plaćala kamata. 

U Mostu su uvjereni da je model brz i efikasan, te da što prije treba početi pregovore s MOL-om kako bi sve bilo gotovo do kraja godine.

I u ovome modelu je nepoznanica vrijednost Ine, a HDZ će ga teško prihvatiti. Ono što Grmoja uporno ističe kao nemogućnost suradnje je da HDZ-om upravljaju interesne skupine koje blokiraju svaku promjenu na korist građana, ali i štite sve ono loše što su radili kroz godine. 

Kao predstavnike tih skupina istaknuo je opet bivše premijere Franju Gregurića i Nikicu Valenitića te Vladimira Šeksa, ali i Davora Božinovića.

"Zbog duga interesnim skupinama koje su jednom oko Agkrokora, jednom oko PPD-a ili nekog trećeg, HDZ mora provoditi takvu politiku. Mi smo postali problem jer s nama nisu mogli provoditi zamisli glede Agrokora i HEP-a. Vjerojatno bi nas izbacili zbog HEP-a da nije bilo situcije s Agkrokorom jer su vidjeli da mi ne plešemo kako oni sviraju", smatra Grmoja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.