Top News
602 prikaza

May taji dokaze da S. Arabija širi terorizam

Theresa May
REUTERS
Veći dio parlamenta traži da Theresa May javno objavi rezultate istrage tko širi ekstremizam po V. Britaniji

Kopredsjednica britanske Zelene stranke i britanska parlamentarka Caroline Lucas ne previše uvijeno optužila je britansku premijerku da ne želi javno objaviti tko to izvana financira ekstremizam u Velikoj Britaniji zato što štiti Saudijsku Arabiju. Britanski mediji, koji su prenijeli riječi Caroline Lucas, podsjećaju da je riječ o istrazi britanskih tajnih službi koju je još 2015. naručio tadašnji premijer David Cameron kao uvjet Liberalnih demokrata skupa s Konzervativnom strankom glasaju za zračne udare po ciljevima u Siriji.

Sadašnja premijerka Theresa May dolaskom na vlast izvještaj je potvrdila, no britanska javnost o tome što u njemu stoji, još uvijek ne zna ništa. Ili ništa službeno, jer se u dobro upućenim krugovima u Londonu naveliko spominje da je izvor financiranja terorizma u Velikoj Britaniji, ili barem jedan od najznačajnijih izvora, netko u Saudijskoj Arabiji. Otkako je u svibnju postala premijerka, May je posjetila Saudijsku Arabiju i nastojala ojačati odnose njene zemlje sa zaljevskim državama, sve do jedne monarhijama.

Napad ratnih aviona S. Arabije na glavni grad Jemena Saanu Ne prodaju Rusima Top News Drugi najveći izvoznik oružja u svijetu prodaje ga diktatorima

U međuvremenu je Velika Britanija pretrpjela brojne žrtve terorističkih napada po Manchesteru i Londonu i čini se da su Britanci pri kraju sa strpljenjem. "Postavlja se pitanje je li njena odluka o tajnosti tog izvještaja donešena pod utjecajem britanskih diplomatskih veza", kazala je Lucas. Bila je to posljedica premijerkinog odgovora ovog tjedna na njeno pitanje. "Ministri još uvijek razmatraju što je podobno za objaviti i u dogledno vrijeme o tome će obavijestiti parlament", odgovorila je premijerka.

Međutim, ispalo je da je odluka o javnom objavljivanju isključivo na premijerki ili premijeru. Home Office još u proljeće 2016. branio se da je sadržaj "vrlo osjetljiv". Objavu su potom tražili i predsjednik Laburista Jeremy Corbyn i škotska premijerka, predsjednica Škotske nacionalne stranke, Nicola Sturgeon koja se inače zalaže za osamostaljenje Škotske. Vrlo oštar je i predsjednik Liberalnih demokrata Tim Farron:

"Skandalozno je da vlada taji taj izvještaj. Jedini je zaključak da su zabrinuti za ono što tamo stoji. Stalno slušamo o ugovorima s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji ili ministrima koji putuju u Rijad kako bi se poklonili saudijskoj kraljevskoj obitelji. A sad, naša vlada ne želi objaviti izvještaj koji jasno kritizira Saudijsku Arabiju." Oko vrlo slične teme zakuhalo se i u Berlinu. DPA javlja da je Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel (SPD) izjavio usred svog posjeta Saudijskoj Arabiji:

"U ovoj regiji naprosto se mora dogovoriti prekid financiranja ekstremističkih i terorističkih organizacija." Gabriel je s tom izjavom izišao odmah nakon sastanka sa saudijskim kolegom. Njemački diplomat potom će posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, te na kraju Katar, kojem su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat zaprijetili zbog nekoliko razloga, prvenstveno zbog veza s Iranom i TV kanala Al Jazeera.

Irak Sijanje razdora Top News Islamska država: Ovo su razlozi terorističkih napada u svetom mjesecu

Katarska kriza bit će i jedna od tema aktualnog sastanka G 20 u Berlinu, a Gabrielova izjava vrlo je značajna i zbog optužbi proteklih godina na račun Saudijske Arabije i Katara, te dvije monarhije u prvom redu, da financiraju Al Kaidu i ISIL, kao i zbog naznaka da su vodeće članice EU-a, u prvom redu Njemačka i Francuska, odlučile povesti EU u pravcu daljnje neovisne politike prema Bliskom istoku od one SAD-a pod administracijom Donalda Trumpa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.