Top News
806 prikaza

Mesićeva 'fora' o mrtvom zecu Gadafiju je bila urnebesna

Stipe Mesić
Ivana Ivanović (PIXSELL)
Na putu kroz pustinju auto u kojem je bio Mesić pregazio je zeca

Bivši predsjednik Stjepan Mesić nikad nije skrivao svoje prijateljstvo s libijskim vođom Moamerom Gadafijem. Vjerojatno je zbog toga, nakon što je u Libiji izbila pobuna, Mesić bio oprezan u komentiranju tamošnje političke situacije. 

Nasmijao ozbiljnog diktatora

Dvojica državnika znali su se dugi niz godina, još otkako je Mesić bio predsjednik Predsjedništva Jugoslavije. Mesić je Libiju posjetio tri puta, a na jednom od putovanja, priča se, uspio je nasmijati inače silno ozbiljnog i namrštenog libijskog diktatora. 

Priča kaže kako je bivši hrvatski predsjednik putovao na sastanak s Gadafijem u njegov čuveni beduinski šator u libijskoj pustinji, kad im je pod kotače podletio veliki zec.

Mesić je u šali rekao da bi zeca mogli spremiti u prtljažnik i pripremiti za večeru. Libijci koji su bili u pratnji šokirano su komentirali kako životinju ne mogu uzeti jer nije halal, odnosno nije ubijena na muslimanima dopušten način.

Anegdota se i danas prepričava

Međutim, kad je bivši predsjednik Gadafiju ispričao dogodovštinu s puta i rekao kako je zbog halala ostao bez večere, libijski se vođa nije prestajao smijati, kazuju krugovi bliski Mesiću, u kojima se anegdota i danas rado prepričava. 

Mesićev komentar o priči sa zecom nismo uspjeli dobiti. Gadafi je bio, svjedoče oni koji ga poznju, ozbiljan čovjek koji je vrlo tiho govorio i rijetko se smijao, ali prema ljudima koje simpatizira iznimno je bio ljubazan. 

Organizirao dva ručka u jednom danu

Svjedoci kažu kako bi se Gadafi uvijek kad je Mesić bio u Libiji brižljivo raspitivao jesu li zadovoljni smještajem, hranom i domaćinima. Ipak, kad njegovi suradnici ne bi postupili pro njegovim naredbama, znao je burno reagirati, ali i iznenaditi ‘sankcijama’. 

Jednom je navodno, za Mesićeva posjeta Libiji, naložio svojim dužnosnicima da u jednom danu organiziraju dva ručka jer na prvi, službeni prijam, nisu poveli supruge.

Prva dama u Gadafijevoj privatnoj kući

Gadafijeva supruga je 2003., kad je Mesić u Libiji bio sa suprugom Milkom, pozvala prvu hrvatsku damu da je posjeti u kući u Zelenoj planini, udaljenoj 350 kilometara od Tripolija.

Bilo je to prvi put da supruga nekog državnika posjećuje Gadafijevu privatnu kuću. Po nju su poslali zrakoplov, a cijeli dan su, kako je poslije prepričala Milka Mesić, provele u razgovoru o ženskim temama. 

Jednim pozivom riješio dug prema hrvatskoj tvrtki

Na kraju posjeta Gadafijeva je supruga prvoj dami dala tri zlatom izvezene haljine koje je darovala Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Unatoč bliskim odnosima, Mesić i Gadafi najviše su razgovarali o gospodarskoj suradnji dviju zemalja ili politici. Mesić je doista često pokušavao hrvatskim tvrtkama omogućiti sklapanje poslova u toj zemlji, a libijski vođa bio je, bar načelno, otvoren za suradnju. 

Mesić se Gadafiju navodno jednom požalio kako neka libijska tvrtka hrvatskoj duguje milijune dolara. Libijski vođa se prilično razljutio i jednim telefonskim pozivom toj libijskoj kompaniji riješio sav dug prema Hrvatima...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Linz
    Linz 13:47 27.Travanj 2015.

    Jel' ovo sve 'navodno' ili je provjereno ???