Top News
106 prikaza

Milanovićevi SDP-ovci: HDZ-u slijede pakao i prijevremeni izbori

Zoran Milanović
Željko Lukunić (PIXSELL)
SDP-u prioritet postaju parlamentarni izbori, a kao prvi korak bit će ponovno formiranje savjeta koji će artikulirati politike stranke

Nakon što su u subotu odradili prvu sjednicu Glavnog odbora, u kojem Milanović ima većinu kakvu nikad nije imao otkad vodi stranku, Zoran Milanović će se u SDP-u zatvoriti u svoje prostorije i krenuti s planom oporbenog pakla tankoj i nestabilnoj vladajućoj većini i pripremom za prijevremene parlamentarne izbore, otkrilo nam je više sugovornika iz novoformiranog vrha SDP-a.

Odbor SDP-a | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

"Ne možete reći da nismo ni dosad bili aktivna oporba, ali sad tek krećemo. Ona interpelacija o franku je samo kap u moru što ćemo raditi. Ovi odnosi između Mosta, HDZ-a i ostalih iz te koalicije kvazidomoljuba neće moći izdržati", kaže naš sugovornik, koji odbija razgovarati o oporbi Milanoviću u SDP-u i njihovim najavama o programskim frakcijama.

"Ne mislim razmišljati o prošlosti nego o budućnosti i povratku Hrvatske na dobar put. Jer ovo kamo sad idemo nije ni slijepa ulica nego stranputica", kaže.

Slično misli i drugi član predsjedništva te dovodi do zaključka kako se na trojac Picula, Bernardić i Vidović neće previše obazirati.

"Konvencija je pokazala snagu Milanovićeva tima i oni koji su se provukli u vrh za tri glasa ili zbog našeg međusobnoga kanibalizma ne smiju biti novi kamen spoticanja u SDP-u. Vidović će sigurno biti kamenčić u cipeli na koji se moramo naviknuti zbog nekih njegovih frustracija, a Bernardić i Picula će ionako biti fokusirani na teme koje prvenstveno njima, a onda i nama u stranci, trebaju biti fokus - Zagreb i Bruxelles. Oni moraju svoju funkciju potpredsjednika, koja ne znači ništa osim same titule dobro koristiti za taj dio priče", kaže naš sugovornik.

Završni predizborni skup Zorana Milanovića održan u Tvornici Kulture | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

SDP-u, dakle, prioritet postaju parlamentarni izbori, a kao prvi korak bit će ponovno formiranje savjeta koji će artikulirati politike stranke.

"To neće biti vlada u sjeni iako će se medijski tako percipirati. Kroz te savjete mi ćemo jasno stvoriti stavove stranke o aktualnim temama i pitanjima koja će se sastaviti u skladu s onim pitanjima koja smo uskladili s Mostom u pregovorima. Toga se moramo držati da nam ne bi netko rekao da vrludamo", govori sugovornik s početka teksta i naglašava kako SDP paralelno mora raditi i za lokalne izbore 2017.

"Lokalni izborni neće biti pod brojem dva nego sastavni dio projekta", nastavlja sugovornik, koji već za par tjedana najavljuje glasni SDP s jasnim temama.

"Borba protiv banaka, protiv privatizacije zdravstva i ukidanja socijalnog zdravstvenog sustava te za obrazovanje i kulturu", zaključuje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.