Top News
27187 prikaza

Milijarder rođen u sibirskom gulagu došao u Rijeku

Jahta Royal Romance Viktora Medvedčuka
1/6
screenshot/youtube
Ultraluksuznom jahtom uplovio je u riječku luku gdje već danima privlači pažnju javnosti

Luksuzna jahta Royal Romance uplovila je neki dan u hrvatske vode i pristala u riječkoj luci. Iza luksuznog eksterijera krije se još luksuzniji interijer, ali životopis vlasnika, Viktora Medvedčuka, zanimljiviji je nego što se itko mogao nadati. Rođen je u ledenim bespućima Sibira, i to mimo odluke njegovih roditelja. Naime, njegov otac je osuđen na osam godina zatvora i još četiri godine izgona u Sibir zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima Ukrajine.

Mladi Viktor je uspješno završio srednju školu, ali imao je velikih problema s pronalaženjem posla zbog obiteljske povijesti. Jedno vrijeme je čak radio u sortirnici kijevskih željeznica i to nije ispunilo njegove ambicije pa se prijavio na pravni fakultet u Kijevu. U ljeto 1972. godine dočekala ga je odbijenica da bi već na jesen, posebnom odlukom rektora, primljen na sveučilište Taras Ševčenko. Kasnije je ustanovljeno da je primljen na fakultet zbog odobrenja ministarstva unutarnjih poslova zbog suradnje s tadašnjim tajnim službama.

Jahta Royal Romance Viktora Medvedčuka | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Wikipedia navodi da je Medvedčuk dugi niz godina radio kao odvjetnik, a da je 1980. godine "branio" pjesnika Vasila Stusa. U završnoj riječi je Medvedčuk rekao da Stus zaslužuje kaznu za sve što je uradio te da je bitno natjerati ga da ispuni svoju normu tijekom prisilnog rada u tvornici gdje je radio. Stus je osuđen na teški prisilni rad u Sibiru, gdje je i umro 1985. godine.

Poslije raspada Sovjetskog Saveza je osnovao uspješnu odvjetničku tvrtku, godinama je bio član ukrajinske socijal-demokratske partije. U veljači 2000. godine je ušao u parlament i postavljen je za jednog od potpredsjednika, ali je već u prosincu iduće godine potjrena s te pozicije zbog zlouporabe moći te kršenja brojnih propisa. Tada je postao jedan od najbližih suradnika predsjednika Leona Kučme, a pretpostavljalo se da je upravo on ruka iz sjene koja upravlja politikom premijera Viktora Janukoviča. Iz tog vremena prate ga glasine da je platio čak i jednu ultradesničarsku organizaciju kako bi organizirali prosvjede podrške tadašnjem šefu oporbe Viktoru Juščenku. Prosvjednici su nosili zastave sa simbolima nalik nacističkima dok je njihov šef Eduard Kovalenko koristio nacistički pozdrav tijekom obraćanja okupljenim prosvjednicima.

Razmjena zarobljenika u Ukrajini | Author: Alexander Ermochenko/REUTERS/PIXSELL Alexander Ermochenko/REUTERS/PIXSELL

Tako dolazimo do Euromajdana i prave revolucije u Ukrajini. Medvedčuk je bio jedan od najžešćih protivnika bilo kakve suradnje s Europskom unijom. Čak je jednom prilikom EU usporedio s nacističkom Njemačkom. Teretilo ga se i da je organizirao prosvjede podrške Rusiji i tadašnjem ukrajinskom predsjedniku Janukoviču. Na kraju ništa od toga nije dokazano, ali svejedno ga neki ukrajinski mediji nazivaju "neprikosnovenim vođom ruskih petokolonaša u Ukrajini".

Zanimljivo je i da je Medvedčuk sudjelovao na pregovorima između proruskih separatista i ukrajinskih vlasti. Isprva se činilo da će on predstavljati pobunjenike, o čemu su sami separatisti obavijestili OSCE, da bi se kasnije ispostavilo da ga oni zapravo ne žele za predstavnika u pregovorima.

Ruske veze ne prestaju tu. Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin kum je Medvedčukovoj kćeri Darini iz braka s trećom suprugom, voditeljicom Oksanom Maršenko. Ugledni Forbes procijenio je Medvedčukovo bogatstvo na pola milijarde dolara i poprilično je nejasno kako je jedan odvjetnik uspio zaraditi toliki novac tijekom svoje karijere.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.