Top News
195 prikaza

Ministar Beroš: 'Preventivni pregledi otkrili su niz bolesti'

Sandra Šimunović/PIXSELL
Dosadašnji rezultati pokazuju da je od svih pregledanih, kod 64% osoba postavljena odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu

U javnozdravstvenoj akciji od čak 1748 građana kojima su pregledani madeži na Korčuli i Pelješcu postoji sumnja na čak 35 melanoma i 172 karcinoma kože, zbog čega su na licu mjesta neki od građana hitno operirani.

Ovo su poprilično zabrinjavajući podaci, planiraju li se ovakve akcije i u drugim gradovima?

Kad sam dobio konačne rezultate, prvo što sam pomislio - moramo nastaviti dalje s akcijom. Sve dosadašnje javnozdravstvene akcije su uvertira u pokretanje Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma. Ovakve će se akcije nastaviti i u drugim hrvatskim gradovima.

 | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Osim ovih rezultata za melanom, kakvi su rezultati pilot projekta sistematskih pregleda koji se provode u pet županija?

Dosadašnji rezultati pokazuju da je od svih pregledanih, kod 64% osoba postavljena odgovarajuća sumnja i upućeni su u daljnju obradu, a faktori rizika za razvoj kroničnih bolesti poput povećane tjelesne težine ili pretilosti, odstupanje lipidograma te povišeni krvni tlak utvrđeni su kod čak 77% pregledanih osoba. Pušača je više od 50% što je značajan udio s obzirom na hrvatski prosjek od 25%. Što se tiče drugih oboljenja, osobe su upućene u Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća i Nacionalni program otkrivanja raka debelog crijeva te će se na vrijeme otkriti eventualna maligna bolest.

Hoće li se preventivni pregledi proširiti i na ostatak Hrvatske?

Planiramo uvesti preventivne zdravstvene preglede na razini cijele Hrvatske s obzirom na to da su prvi rezultati sistematskih pregleda iz ovih pet županija koje su u pilot projektu itekako pokazale da je isti opravdan.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:11 23.Rujan 2023.

    da?