Top News
2327 prikaza

"Mislio sam da ću umrijeti, a ne osvojiti medalju"

Marc McMorris, osvajač bronce na ZOI 2018
ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL
Kanadski brončani skater Marc McMorris točno prije godinu dana bio je u induciranoj komi

Iako bi bio red da se mediji raspišu o 17-godišnjem Redu Gerrardu, najmlađem olimpijcu sa zlatnom medaljom, ovaj mladi Amerikanac ostao je u sjeni brončanog Kanađanina Marca McMorrisa, iza kojeg stoji nevjerojatna životna priča.

Ovaj 24-godišnji skater u posljednje dvije godine dva je puta učio ponovno hodati. Prvi put nakon natjecanja u LA Air+ Styleu, u veljači 2016. godine. Tad je nakon lošeg doskoka slomio bedrenu kost i ostao bespomoćno ležati na stazi. Šest mjeseci se oporavljao u bolnici.

- Bijesan sam i očajan. Stalno mislim - je li to kraj moje karijere? Hoću li više ikad stati na skateboard, govorio je tada McMorris, ni ne sluteći što će mu se dogoditi godinu dana kasnije, točnije u ožujku 2017.  

Nakon loma bedrene kosti Mark se uspješno oporavio, a cijelu 2016. proveo je na rehabilitacijama i naporno vježbajući da ojača mišiće desne noge. Cilj mu je bio da se plasira u reprezentaciju, na kvalifikacijama za Olimpijske igre u PyeongChangu.

Te zime odradio je sva natjecanja - FIS Svjetski kup, US Open na kojem se natjecao u Big Airu i Slopestyleu i nakon odličnih plasmana osigurao je mjesto u kanadskoj reprezentaciji i dobio kartu za Južnu Koreju. 

Marc McMorris tijekom oporavka | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
A onda je s bratom Craigom, te prijateljima Adamom Burwellom i Torsteinom Horgomom krenuo u zimovalište Whistler nedaleko Vancouvera, proslaviti kraj uspješne sezone.

Momci su se odlično provodili, Marc je uživao skejtajući po netaknutim terenima sve dok se 25. ožujka nije dogodila tragedija kojoj se nitko nije mogao nadati. Pri jednom spustu, kad je želio napraviti skok s četverostrukim saltom, svom se silinom zabio u stablo. 

- Čuo sam stravične krikove. Pojurili smo prema njemu, on je ležao i vrištao od bolova, prisjeća se njegov brat Craig. 

Pokušali su ga održati prisebnim do dolaska helikoptera koji ga je odveo u bolnicu u Vancouver. 

Ozljede su bile opasne po život. Od sudara sa stablom pukla mu je slezena, probušeno mu je plućno krilo, slomio je čeljust, zdjelicu, lijevu ruku i nekoliko rebara. Zbog silnih ozljeda liječnici su ga odlučili staviti u induciranu komu. Nakon dvije operacije pušten je kući.

Opet je bio na početku. Imao je devet mjeseci vremena za oporavak. I uspio je. Ponovio je uspjeh iz Sočija 2014. godine, gdje je također bio brončani.

Sve njegove uspjehe i nesreće, kao i fatalni pad u Whistleru, kamerom je zabilježio njegov prijatelj Adam Burwell koji ga je pratio u stopu. To druženje rezultiralo je fantastičnim filmom 'Unbroken: The Snowboard Life of Marc McMorris', koji zahvaljujući glavnom akteru - ima happy end

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.