Top News
2042 prikaza

Prvi poziv između dviju Koreja - pogodite koliko je trajao

Dva telefona za direktnu komunikaciju između Sjeverne i Južne Koreje
1/2
REUTERS
Crveni i zeleni telefon ugrađen u drvenu kutiju od sedamdesetih su jedina komunikacija između Sjeverne i Južne Koreje

U nenaseljenom selu Panmunjom, na granici Sjeverne i Južne Koreje, udaljeni samo sto metara, nalaze se dva telefona, ili točnije dva para po dva telefona. Instalirani su 1971. godine kako bi omogućili komunikaciju Crvenog križa u zemljama koje su i danas, formalno, u ratu.

Dvogodišnja šutnja

Svakog radnog dana protekle dvije godine južnokorejski vojnik zove sjevernokorejskog kolegu no nitko se ne javlja. Čak 33 komunikacijske linije postoje između dvije Koreje - pet za svakodnevnu komunikaciju, 21 za međukorejsku suradnju, dvije za promet, dvije za pomorstvo i tri za ekonomska pitanja. No sve su utihnule kada je u veljači 2016. Sjever prekinuo sve veze s Jugom nakon što je Seul, glavni grad Južne Koreje, stopirao projekt u Kaesong industrijskom kompleksu zbog nuklearnih testiranja Pjongjanga i vodstva Sjeverne Koreje.

Dva telefona za direktnu komunikaciju između Sjeverne i Južne Koreje | Author: REUTERS REUTERS
Godinama je Južna Koreja zvala Sjevernu na neparne datume, i obrnuto.

- Sve je bilo jako formalno. Nije bilo mjesta za šalu ili opuštenost. Zvalo bi se dva puta dnevno, u 9 ujutro i u 16 sati popodne - kaže Kim Yeon-cheol koji je godinama 'telefonirao' sa Sjevernom Korejom.

Pozivi zbog Olimpijade

Zeleni telefon je za zvanje, a crveni za primanje poziva iz Sjeverne Koreje. Upravo je taj crveni telefon jučer zazvonio kada je Sjeverna Koreja po prvi puta nakon veljače 2016. nazvala Južnu Koreju. Poziv je trajao 20 minuta, a ne zna se što je rečeno, osim što se testirala kvaliteta linije. Pozivi su ponovno uspostavljeni to popodne i sljedeće jutro, sve zajedno tri razgovora.

Južna Koreja upitala je Sjevernu ima li ikakvih novosti.

- Ne, reći ćemo vam kada bude nešto novo - odgovorili su, navodno, sa sjevernokorejske strane.

Nakon dvije godine šutnje vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un ostvario je ono što je i najavio - da će ponovno otvoriti kanale komunikacije između Sjevera i Juga, a i da će poslati ekipu na zimsku Olimpijadu u Južnu Koreju.

- Kim Jong Un naredio je da se ponovno krene javljati na pozive Južne Koreje. Takav kontakt bit će napravljen u dobroj vjeri i s najboljim namjerama, između ostalog i suradnja na Olimpijadi - rekao je nedavno ministar i glasnogovornik Ri Son-gwon u ime diktatora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.