Top News
4530 prikaza

Misterij Kimove sestre - ne znaju ni koliko joj je godina

Kim Yo Jong
1/9
REUTERS
Ona je poslije smrti njihovog oca Kim Jong Ila 2011.bila posve nepoznata, a sada je jedna od čelnih ljudi Sjeverne Koreje

Prvi puta da će političari po službenoj dužnosti iz Sjeverne Koreje posjetiti Južnu Koreju. Povod su zimske Olimpijske igre, a dio delegacije koju vodi predsjednik narodne skupštine Kim Jong Nam, je i mlađa sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una. Relativno nepoznata Kim Yo Jong je, kao i njezin brat, dijete bivšeg vladara Kim Jong Ila i Ko Yong Huia. 

Jong, navodno, ima tridesetak godina, a s bratom se školovala u Švicarskoj. Tamo su pod lažnim identitetom pohađali privatne škole, predstavljeni kao djeca radnika s kampusa, čistačice i vrtlara. 

Kim Yo Jong | Author: YONHAP/REUTERS/PIXSELL YONHAP/REUTERS/PIXSELL
- Imala je jako puno prilika za putovanja, jednom je otišla s majkom u šoping u Parizu prije no što je ona 2004. godine umrla od raka - kaže kolega koji je s njome pohađao školu. Navodno je i sa starijim bratom Jung Chulom, koji je preskočen u redu za vladara, otišla na koncert Erica Claptona u Singapur.

Njezin prvi javni nastup i potvrda identiteta bila je 2014. godine, kada je brata pratila na ceremonijalno glasanje za vodstvo Radničke partije Koreje. U to je doba Kim Jong Un provodio čistke i dovodio nova lica, pa je tako smaknuo njihovog ujaka, a nestala je i njegova supruga, njihova teta. 

Sportaši pod zastavom ujedinjene Koreje Odakle sad ljubav? Top News Sj. Koreja ide na Olimpijske: 5 stvari koje trebate znati

Na vijestima je Kim Yo Jong nazvana visokom dužnosnicom, a od uspravnih vojnika odskakala je opuštenim govorom tijela, čestim smijanjem i time što je nerijetko gledala parade ili događaje preko bratovog ramena, šapčući mu na uho.

Upravo zato što je Kim Jong Un tako blizak s njome, a ona je i njegova osoba od povjerenja, Jong je odabrana kao član obitelji koji će u Južnoj Koreji popratiiti Olimpijadu. Nije išla na banket povodom ceremonije otvaranja igara, ali će prije svog odlaska u nedjelju otići na sastanak s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae Inom, što je veliki korak u normalizaciji odnosa zemalja koje su, još uvijek, formalno u ratu. 

Kim Yo Jong | Author: YONHAP/REUTERS/PIXSELL YONHAP/REUTERS/PIXSELL
Nedavno je prvi puta od 2016. zazvonila i telefon preko kojeg su J. i Sj. Koreja inače održavale kakav takav kontakt. Povod tome je, također, bila Olimpijada. 

Dva telefona za direktnu komunikaciju između Sjeverne i Južne Koreje PONOVNO RAZGOVARAJU Top News Prvi poziv između dviju Koreja - pogodite koliko je trajao

Tajanstvena Kim Yo Jong nije jedina sestra vođe koja je na visokoj funkciji. Kim Sol Song jedna je od šefova ureda za propagandu, brat Kim Jung Chul, stariji je od Jong Una, ali se od početka znalo da ne dolazi u obzir za vladara, već je jedan od visokih dužnosnika Radničke partije Koreje. Najstariji sin Kim Jong Ila koji je trebao naslijediti oca bio je Kim Jong Nam, no navodno su mu jako zamjerili što je htio reformirati zemlju, kao i što je 2001. pokušao posjetiti Disneyland u Tokiju s lažnom putovnicom.

Kim Yo Jong | Author: YONHAP/REUTERS/PIXSELL YONHAP/REUTERS/PIXSELL
Izbačen je iz zemlje 2003. godine, a nakon toga je povremeno kritizirao režim. Prošle je godine ubijen kemijskim napadom na aerodromu u Maleziji, iako to nije dokazano smatra se da je brat Kim Jong Un naredio atentat.

ČUDOTVORAN LIJEK Life Kim Jong-Un tvrdi da je izliječio AIDS, ebolu i rak

- Uspon Kim Yo Jong je bio vrlo brz, čini se da je ona iz najužeg kruga suradnika Kim Jong Una, te da joj on beskompromisno vjeruje. Mlada žena navodno donosi i odluke koje se tiču vojske i obrane zemlje, ali je šarmantna i odlično vodi razgovor - kaže stručnjak za političke odnose unutar Sjeverne Koreje s američkog Johns Hopkinsa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.