Top News
22130 prikaza

"Za 175 milijardi dolara riješit ćemo se Kim Jong-una"

Kim Jong-un
REUTERS
Toliki novac trebali bi osigurati privatni investitori i biznismeni, a veliki dio bi se potrošio na mito

Kim Jong-un mogao bi biti maknut s vlasti, ali za to bi bilo potrebno 175 milijardi dolara kojima bi se podmitila njegova vojska i visokopozicionirana politička elita, teorija profesora Shepherda Iversona.

30 milijuna dolara trebalo bi dati svakom visokom dužnosniku, a 12 milijardi dolara bi trebalo biti dovoljno kako bi se vojsku u Pjongjangu uvjerilo da trebaju otkazati poslušnost diktatoru, još je jedan dio ove radikalne teorije o kojoj piše Mail Online. Idejom da se "kupi" sjevernokorejska elita, a Kimu i njegovoj obitelji ponudi imunitet izbjegao bi se krvavi sukob do kojeg bi moglo doći obzirom na vrlo loše odnose Sjeverne Koreje s SAD-om i Južnom Korejom.

Kim Jong Un Team 6 Top News Marinci koji su ubili bin Ladena imaju novu metu - Kim Jong una

Profesor Iverson svoju je teoriju objavio u knjizi "Stop North Korea!: A Radical New Approach to Solving the North Korea Standoff", te navodi kako bi 175 milijardi dolara bilo zaista dovoljno da se Kim Jong-una makne s vlasti ali i osigura suradnja s njegovim ljudima i vojskom nakon toga bez ispaljenog metka. Pored već navedenih "troškova" 23.3 milijarde dolara koštala bi lojalnost moćnih obitelji koji su dio političkog vrha u Pjongjangu.

Tu je još oko 11.000 tisuća pripadnika vojnog vrha, uključujući sve generale, kojima bi se ponudilo, svakome, po milijun dolara, za jedan nivo nižerangiranih vojnih dužnosnika, njih oko 50.000 bilo bi ponuđeno između 100 i 500 tisuća dolara.

Za ostale ključne ljude bez kojih svrgavanje Kim Jong-una ne bi bilo moguće trebalo bi izdvojiti 17.9 milijardi dolara, dok bi 121.8 milijardi dolara bilo plaćeno običnim građanima. Kako bi se izbjeglo krvoproliće i vojna intervencija, dodatnih 12 milijardi bilo bi potrošeno na visoke i srednje vojne dužnosnike, te stotine tisuća dolara na sve one koji surađuju sa sjevernokorejskom vojskom.

Kim Jong-un naravno ne bi dobio nikakav novac, već bi njemu i obitelji dali imunitet ukoliko pristane dobrovoljno maknuti se sa vlasti.

Novac za ovu ekstremnu shemu Iverson bi potražio kod privatnih investitora koji bi, u tom slučaju, imali interes, ali i dobili pravo prvenstva za poslovna ulaganja u Sjevernoj Koreji. On je također uvjeren da se bez ovakvog modela situacija u Sjevernoj Koreji nikada neće riješiti, te će ona zauvijek ostati nuklearna prijetnja za cijeli svijet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.