Top News
2444 prikaza

Misterij ukrajinske jahte u Trogiru: Olena ne želi da se vrati u ruske ruke

Odvjetnici koji zastupaju ruskog poduzetnika Inkina tvrde da je jahta njegova, da ju je Medvedčukova supruga prodala prije invazije. Taj Rusnisu pod sankcijama, piše u novom broju tjednik Express

Novi broj tjednika Express donio je veliku priču o dokumentaciju koja se tiče jahte Royal Romance, više od 180 milijuna eura vrijednog plovila, oko kojeg se vodi rat koji će, bez obzira na ishod, vjerojatno ostaviti financijske, ali i političke posljedice na sve uključene aktere. Neki od papira koji su nam bili dostupni nose potpis Olene Dume, šefice ukrajinske Agencije za za povrat i upravljanje imovinom (ARMA), piše u Expressu Denis Mahmutović i nastavlja:

"Neki sadrže tehničku dokumentaciju izuzetu policijskom pretragom koju je pregledalo Glavno državno odvjetništvo Ukrajine. U nekima stoji i što je pronađeno na jahti, uključujući umjetničke slike te člansku knjižicu s iskaznicama na imena Viktor i Oksana Medvedčuk.
Čekić i nakovanj. Tako se otprilike može opisati situacija Hrvatske u sporu zbog luksuzne megajahte Royal Romance usidrene u Trogiru. S jedne strane su Rusi, upitno vlasništvo kuma Vladimira Putina, silna papirologija i odvjetnička ergela koja prijeti višemilijunskom tužbom, a s druge ukrajinska ARMA, policija, međunarodne sankcije i geopolitički kuršlus koji obigrava podno zidina Kamerlenga.
Royal Romance zaista je bio u vlasništvu Medvedčukovih. Jahta duga 92 metra stajala je oko 180 milijuna eura, a prema riječima Olene Dumove, šefice ukrajinske Agencije za povrat i upravljanje imovinom (ARMA), kupljena je godinu dana nakon tragičnih prosvjeda na Majdanu. Blokirana je u luci u Trogiru 2022. na zahtjev ukrajinskog tužiteljstva, vjerujući da je i dalje povezana s Medvedčukom, protiv kojeg se u Ukrajini vodi pretkazneni postupak zbog veleizdaje. Ukrajina je zatražila od Hrvatske da se Medvedčukova imovina stavi pod mjere privremene zabrane korištenja, što je dio međunarodne pravne pomoći u kaznenim postupcima. Konačan im je cilj da se Royal Romance proda, a sav prihod trebao bi biti utrošen na pomoć ukrajinskim obrambenim snagama. Međutim, dolazi do problema.
No, u priču ulazi tvrtka Lanelia Holdings, u vlasništvu ruskog poduzetnika Alekseja Inkina koji nije pod sankcijama. Odvjetnici koji ga zastupaju tvrde da je jahta njegova, odnosno u vlasništvu firme Lanelia Holdings, da je Medvedčukova supruga prodala jahtu prije invazije i prije nego što su nastupile sankcije, da je nezakonito zadržana u Hrvatskoj te da nema dokaza na osnovi kojih bi je mogli oduzeti i predati Ukrajini. Štoviše, podignuli su tužbu protiv Hrvatske od 35 milijuna eura jer ju je morao održavati i plaćati vez u Trogiru bez korištenja.
 Ukrajinci ne vjeruju ovoj verziji, smatraju da je riječ o prikrivenome Medvedčukovu vlasništvu, da se radi o fiktivnome manevriranju kako bi se spriječilo oduzimanje i inzistiraju na aukciji jahte. S druge strane, odvjetnici tvrde da je zapljena imovine pravno problematična jer nema nijednog dokaza da je jahta i dalje vlasništvo Medvedčukovih...

 

CIJELI TEKST O JAHTI DOSTUPAN JE OVDJE

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.