Top News
36616 prikaza

Misteriozna poruka natjerala je Hitlera na samoubojstvo

Adolf Hitler nakon skupa stranke u Munchenu
Bundesarchiv
Jedan od najznačajnijih dokumenata iz ključnih trenutaka Drugog svjetskog rata skoro je ostao zaboravljen u sefu

Izdajnički telegram od drugog najvećeg nacista, Hermanna Göringa, poslan je izravno Führeru, a poruka koju je nosio, zajedno s napredovanjem Saveznika, bila je dovoljan razlog da Hitler proguta cijanid i ubije se u svojem podzemnom bunkeru u Berlinu.

Unatoč značaju koji je ovaj dokument imao na završetak Drugog svjetskog rata, memorandum je završio u jednom sefu u Južnoj Karolini i gotovo je zaboravljen više od desetljeća dok jedan student nije o njemu napisao diplomski rad.

Brzojav je ovih prodan na aukciji za 55.000 dolara, što nije nimalo loše za komad papira koji je nasumice uzet u mrklom mraku. A ovako je tekla priča...

Hitler i Goering | Author: Wikipedia Wikipedia

23. travnja 1945. godine sovjetske snage ozbiljno su okruživale vodeće naciste, ali ne i Hermanna Göringa - vrhunskog pilota iz Prvog svjetskog rata koji je 1933. pomogao Hitleru da preuzme vlast i koji je ostao uz njega dok se Treći Reich neometano širio. Göring je bio toliko blizak s Hitlerom da je u lipnju 1941. godine poglavar izdao tajni dekret u kojem je naveo da u slučaju da ga ulove ili ubiju, njegovo mjesto preuzima Göring.

No kako je rat trajao, Hitler je postao sumnjičav po pitanju svojeg zamjenika, a dok su se Sovjeti približavali Hitlerovom bunkeru, Göringu nije bilo ni traga ni glasa. On se naime skrivao oko 800 kilometara dalje u bavarskim Alpama.

Iz nacističke baze u planinskom gradiću Berchtesgadenu, Göring je poslao telegram Hitleru kratko nakon ponoći.

"Moj Führeru,

general Koller me danas obavijestio na temelju komunikacije koju je dobio od pukovnika generala Jodla i generala Christiana, a prema kojima ste Vi donijeli određene odluke u vezi mene i naglasili da ću ja, u slučaju da bude potrebno pregovarati, biti u boljoj poziciji od Vas u Berlinu.

Ante Pavelić i Hitler Fuhrerova kolonija Top News Hitler o NDH: "Ta mala govnarska državica..."

Ove odluke su me iznenadile, ali sam ih i shvatio ozbiljno, pa moram pretpostaviti da ste Vi, u slučaju da do 22 sata ne dobijem nikakav odgovor, izgubili slobodu djelovanja. Tada ću smatrati da su uvjeti Vašeg dekreta ispunjeni i djelovati za dobrobit nacije i domovine.

Znate da suosjećam s Vama u ovim najtežim satima svojeg života i ne mogu izraziti riječima svoje osjećaje. Neka Vam Bog bude u pomoći i pomogne Vam da dođete ovdje, unatoč svemu, što prije to bude bilo moguće.

Vaš odani Hermann Göring"

Göringov telegram | Author: Youtube Youtube

Prve naznake sumnje i konačan pad

Prema autobiografiji Alberta Speera, Hitlerovog glavnog arhitekta koji je postao ministar naoružanja u nacističkoj Njemačkoj, oni blisku Führeru iskoristili su ovaj telegram kako bi oslabili Hitlerovo ionako već loše mišljenje o Göringu.

Oni su tvrdili da je potonji odlučio izvesti državni udar i preuzeti vodstvo, iako su time možda samo željeli navesti Hitlera da otputuje u Berchtesgaden i preuzme vodstvo ondje.

Messerschmitt Me 109 NACISTIČKI PONOS Life Crni vrag: Najopasniji nacistički pilot ubio je stotine ljudi

Hitler je prvotno vijesti primio apatično, kakav je bio cijeli dan, no uskoro je stigao još jedan telegram od Göringa, koji je bio kap koja je prelila čašu. U njemu je pisalo:

"Ministru Reicha von Ribbentropu,

zamolio sam Führera da mi proslijedi instrukcije do 10 sati navečer, 23. travnja. Ako do tog trenutka bude očito da je Führer lišen slobode i ne može rukovoditi Reichom, na snagu će stupiti njegov dekret iz 29. lipnja 1941. godine, prema kojem sam ja nasljednik svih njegovih poslova kao njegov zamjenik.

Ako do ponoći 23. travnja 1945. godine ne primite nikakve daljnje upute direktno od Führera ili mene, odmah doletite do mene.

Göring, Reich maršal"

Hermann Goring | Author: Wikipedia Wikipedia

Hitler je nakon ovog telegrama odlučio ukinuti sve ovlasti Göringa, uvjeren da ga ovaj zaista planira smaknuti s vlasti i već planira daljnje poslove, te mu je poslao telegram u kojem ga je optužio za izdaju i rekao da ga neće dalje kazniti ako ovaj odmah podnese ostavku i ured zbog zdravstvenih razloga.

Hitler je napokon izašao iz stanja apatije te su se izmiješali gorčina, nemoć, samosažaljenje i očaj. 

Veliki vođa zaboravio je na prisutnost drugih dok je očajno uzvikivao: "Znao sam to cijelo vrijeme. Znao sam da je Göring lijen. Zbog njega je propalo zrakoplovstvo. Bio je korumpiran. Zbog njegovog primjera u državi je moglo biti korupcije. Osim toga, godinama je narkoman. Znao sam to cijelo vrijeme".

Prema Speerovoj biografiji (koju je pisao tijekom služenja 20-godišnje zatvorske kazne nakon suđenja u Nürnbergu), Hitlerov bijes brzo se pretvorio u depresiju.

"U redu", navodno je rekao Hitler, "Neka Göring dogovori predaju. Ako je rat i tako izgubljen, nije važno tko će to učiniti".

Hitler je navodno izgubio svu snagu za daljni boj i odustao je od svega. Tjedan dana poslije, on i njegova pratilja Eva Braun počinili su samoubojstvo.

Göring je stavljen u kućni pritvor, no oslobodila ga je nacistička zračna snaga - Luftwaffe. Zatim se uputio na zapad, u nadi da će se uspjeti predati Amerikancima umjesto da ga zatoče Sovjeti.

I zaista, 6. svibnja ulovili su ga Amerikanci koji su ga zatočili u Luksemburgu, a zatim Nürnbergu, gdje je bio jedan od vodećih nacista kojima je suđeno. Osuđen je na smrt vješanje, ali se nekoliko sati prije izvršenja kazne sam ubio, tako što je popio kapsulu cijanida.

Ubrzo nakon Hitlerovog suicida, njegov su bunker u Berlinu zauzeli sovjetski vojnici.

Amerikanac nije imao pojma na što je naišao

Hitlerov bunker | Author: Wikipedia Wikipedia

Mjesec dana kasnije pridružile su im se i američke trupe, koje su zatekle bunker u mrklom mraku, oštećen granatiranjem, opljačkan i poplavljen.

U tom mraku kapetan Benjamin Bradin, uz pomoć svjetlosti upaljača, zgrabio je pregršt suvenira s nečijeg stola i izvukao se van. Kad je izašao, razočarao se jer je uvidio da je njegov plijen činila tek stolna svjetiljka, papir s nečim napisanim, prazni memorandumi, telegrami na njemačkom i pismo naslovljeno na 'dragog Heinricha'.

Nakon svega, Bradin je dokumente ponio sa sobom doma u Južnu Karolinu, navodno potpuno nesvjestan njihovog značenja. Spremioih je u sef banke, u kojem su ostali do 1958. godine.

Tad je Bradinov sin James odnio dokumente svojem profesoru povijesti na vojni koledž. Budući da je profesor Robert Rieke znao njemački, brzo je uvidio njihov značaj i uvjerio Jamesa da na temu telegrama napiše diplomski rad.

Bradin je poslije uručio telegram Riekeu, no njegova supruga Jervy tvrdi da nije znao koliko važan povijesni dokument prosljeđuje.

Da je znao, vjerojatno bi ga sačuvao, jer je na aukciji cijena premašila sva očekivanja. Umjesto očekivanih 15.000 do 20.000, neimenovani kupac iz Sjeverne Amerike platio je za njega čak 54.675 dolara piše Washington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.