Top News
4686 prikaza

Misteriozno ubojstvo u koje je upletena Bijela kuća

Donald Trump
REUTERS
Teoretičari zavjera već dulje vrijeme guraju priču o ubojstvu Setha Richa, a čini se da je i Trump bio umiješan u sve

Bijela kuća surađivala je s medijskom kućom Fox News te jednim bogatim donatorom republikanske stranke kako bi u javnost puštali priču o ubojstvu Setha Richa, bivšeg zaposlenika Demokratske stranke, stoji u eksplozivnoj tužbi koju prenosi CNN.

Čitava priča trebala je u javnosti smanjiti povjerenje u američke obavještajne službe, a posebno zato što su obavještajci tvrdili da su ruski hakeri upali u sustave demokrata i desetke tisuća ukradenih e-mailova predali WikiLeaksu. Rich je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima Washingtonu dok se vraćao iz grada.  U roku od minute su policajci bili na mjestu zločina i pronašli su Setha još uvijek živog, ali u kritičnom stanju. Službeno je ubijen tijekom pokušaja pljačke, ali njegova obitelj se nije složila s takvim zaključkom.

"Imao je modrice na rukama, na koljenima i na licu, a ubijen je hicima u leđa. Nisu mu ništa ni ukrali", rekla je Sethova majka.

Mjesecima su teoretičari zavjera pričali da je Rich ubijen zato što je odao WikiLeaksu sve što demokrati rade i da je njegova smrt bila kazna i upozorenje mogućim drugim zviždačima. Naravno, nikakve konkretne dokaze nisu pružili, a sve je kulminiralo kad je obitelj morala izići u javnost i reći da samo žele mir kako bi mogli žalovati za sinom.

Teorija se ponovno pojavila u svibnju kada je Fox News objavio članak s izjavama Roda Wheelera, bivšeg detektiva i vanjskog suradnika Fox Newsa, koji je radio na slučaju Sethova "ubojstva". Važno je napomenuti da ga nije zaposlila obitelj već bogati republikanski donator Ed Butowsky. Prema tom članku je Wheeler izjavio da postoje određene indicije da je Seth bio u kontaktu s WikiLeaksom. Međutim, priča se raspala čim je Wheeler imao priliku pojasniti neke stvari tijekom razgovora za CNN. Fox News je kasnije morao obrisati članak i ostavili su samo napomenu da obrisani članak nije udovoljavao njihove standarde.

Donald Trump i sin Donald Trump Novi zaplet Top News Amerika u kaosu: Ovo su mailovi Trumpovog sina Rusima!

Wheeler je podnio tužbu i sada optužuje da je reporterka Fox Newsa, Malia Zimmerman, izmislila Wheelerove izjave što mu je nanijelo veliku štetu jer je izgubio povjerenje javnosti. Izmišljene izjave mogle bi biti još najmanje važan dio čitave tužbe dokaže li se barem dio svega navedenoga. Wheeler tvrdi da je tadašnji glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer znao za sve što se događa tijekom istrage te da se Spicer sastao s Butowskyjem i Wheelerom kako bi ga upoznali s istragom.

"Ed je dugogodišnji pobornik predsjednikove politike i često se pojavljuje u medijima. Tražio je kratki sastanak i nismo imali jasno definiranu temu razgovora već smo trebali razgovarati o nekim općenitim stvarima. Rekao je da će povesti vanjskog suradnika Fox Newsa", napisao je Spicer CNN-u u e-mailu. 

Dodao je Spicer i da su mu rekli da istražuju Richevu smrt, ali mu nisu ispričali bilo kakve detalje. Čini se da je to kontradiktorno ranijim Spicerovim izjavama kad je rekao da nema pojma o takvoj istrazi.

Trenutačna glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders rekla je novinarima da predsjednik Donald Trump ne zna ništa o čemu Wheeler priča i da su sve tvrdnje potpune neistine.

Wheeler, pak, ima dosta dobre argumente. Osim ranije spomenutog sastanka sa Spicerom, kao dokaz navodi i poruku koju je Butowsky poslao.

"Ne želim ti stavljati dodatni pritisak, ali predsjednik je upravo pročitao članak. Želi da se to što prije objavi i sada je sve na tebi. Ali nemoj misliti da si pod nekim pritiskom", stoji u poruci.

Donald Trump Jr. i Donald Trump Donald Trump Jr. Life Sin razmetni: Liječeni pijanac, pobjegao pa se vratio tati

Tek nekoliko trenutaka prije slanja te poruke je Butowsky ostavio glasovnu poruku na govornoj pošti:

"Prije nekoliko minuta sam dobio poruku da imamo punu pažnju Bijele kuće. Sutra bismo to trebali dovršiti. Slobodno možeš reći da nas Bijela kuća podržava".

Nakon što je članak objavljen, tvrdi Wheeler, nazvao je Butowskyja i pitao ga što se to dogodilo s člankom i zašto su objavljene stvari koje on nije rekao. Butowsky mu je odgovorio da je članak objavljen prema Trumpovim željama.

Čim je tužba izišla u javnost, Butowsky je zanijekao sve optužbe i rekao da se on samo šalio. Osim toga, ustvrdio je da je Wheeleru dao Richev slučaj samo kako bi obitelj napokon doznala sve detalje smrti.

Možda i najteža optužba stiže na račun čitave medijske kuće zato što Wheeler prepričava jedan e-mail u kojem, navodno, piše:

"Jedan od većih zaključaka priče mora biti da Rusi nisu upali u računalne sustave da ukradu e-mailove te da nije bilo nikakve suradnje između Trumpa i Rusa".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:35 02.Kolovoz 2017.

    idiot