Top News
25886 prikaza

Pokolj u Bijeloj kući: Svi u šoku, ovo se nikad nije dogodilo

Donald Trump
REUTERS
Čini se da je Donald Trump potpuno izgubio kontrolu nad Bijelom kućom

Usprkos brojnim aferama koje se vezuju za Donalda Trumpa, američki predsjednik je i dalje na svojoj funkciji, ali zato ispaštaju njegovi suradnici.

Čini se da Trump i u Bijeloj kući rado izgovara riječi "otpušten si!", kao što je to činio u svom reality showu The Apprentice.

Anthony Scaramucci | Author: REUTERS REUTERS

Šef komunikacija Anthony Scaramucci zadržao se na svojoj funkciji samo desetak dana prije nego mu je uručen otkaz. Čini se da je zapečatio svoju sudbinu kad je nazvao reportera New Yorkera i propisno izvrijeđao šefa Trumpovog kabineta Reincea Priebusa, bliskog suradnika Stephena Bannona i brojne druge suradnika u Bijeloj kući.

Natjeralo je to Priebusa da podnese ostavku. Trump je vijest o njegovoj smjeni objavio na Twitteru, ali nije obrazložio zbog čega. 

Reince Priebus | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

Američki predsjednik je rekao da je ponosan na Priebusov dotadašnji rad, ali je na njegovu poziciju postavio Johna Kellyja, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova. 

Inače, samo nekoliko dana ranije, Scaramucci je optužio Priebusa za odavanje informacija o njegovim financijama. Zbog Scaramuccija je prethodno otkaz dao Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće.

Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL

U svibnju je Mike Dubke, prethodni direktor komunikacija, dao otkaz zbog brojnih skandala u vezi s ruskom umiješanošću u predsjedničke izbore u SAD-u, kao i Trumpovih izljeva bijesa zbog curenja informacija u medije.

Walter Schaub, direktor vladina Ureda za etiku, dao je otkaz u srpnju nakon što nekoliko puta sukobio s Trumpom zbog njegovih financijskih kontroverzi. Nakon otkaza je za medije rekao da je "Amerika predmet sprdnje" i da Trumpova administracija izravno podriva prihvaćene etičke standarde.

Katie Walsh je smijenjena s mjesta zamjenika šefa kabineta Bijele kuće, ali je za razliku od ostalih ona dobila drugi posao i sada vodi grupu "Amerika na prvom mjestu".

Kada je Trump dao otkaz direktoru FBI, podigla se velika prašina. James Comey je vodio istragu navodnih ruskih veza i Trumpovih suradnika. Comey je tek drugi direktor FBI koga je otpustio neki američki predsjednik. Bill Clinton je otpustio Williama Sessionsa 1993. godine.

James Comey FBI | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je na toj poziciji proveo manje od mjesec dana. Dao je otkaz zbog toga što je lagao potpredsjedniku Mikeu Penceu zbog sumnjivih razgovora s ruskim veleposlanikom.

Michael Flynn | Author: REUTERS REUTERS

Sally Yates je prva Trumpova žrtva. Bivša zamjenica državnog tužitelja dobila je otkaz jer nije podržala Trumpovu zabranu putovanja građanima većinski muslimanskih zemalja. Osim toga, ona je Trumpu ukazala na Flynnove veze s Rusima. Državni tužitelj države New York Preet Bharara otpušten je s nekolicinom tužitelja iz zaostalih iz doba Baracka Obame jer je odbio da sam da ostavku.

Sally Yates | Author: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.