Top News
777 prikaza

Pence kao da ne zna čitati - jasno piše "Ne diraj!"

Mike Pence
REUTERS
Istaknut je u administraciji Donalda Trumpa iako ne vjeruje u evoluciju, u klimatske promjene, mrzi gayeve i MPO...

A i ta NASA u svoje prostorije pušta baš svakoga. Posljednji koji je napravio scenu bio je ni manje ni više nego potpredsjednik SAD-a Mike Pence. S delegacijom u kojoj je bio i propali republikanski kandidat za predsjednika Marco Rubio, posjetio je Kennedyjev svemirski centar kako bi održao 25-minutni govor o ozbiljnim namjerama administracije Donalda Trumpa o daljnjim istraživanjima svemira.

Mjesec i Mars svakako, govorio je Pence, ali nije rekao niti kada naš satelit niti kada četvrti planet od Sunca, kao što nije niti natuknuo ikakav iznos iz budžeta koji bi za to izdvojili. Pa opet, Mike Pence je uspio da se njegov posjet itekako zapamti. Tijekom razgledavanja Vehicle Assembly Building, postrojenja u kojem su se gradile rakete za Mjesec, poslije i za Space Shuttle, Pence je s društvom došao do velikog titanskog poklopca za vrh rakete Orion iza kojega će se nalaziti padobran za sigurno slijetanje kapsule s astronautima pri povratku.

Potpredsjednik nije mogao odoljeti i cijelim lijevim dlanom iskušao je površinu tog dijela. Točno ispod velikog natpisa "DO NOT TOUCH", odnosno "NE DIRAJ", kao što se vidi na fotografiji. Teško je zamisliti da je Pence nepismen, tek nešto manje vjerojatno je zamislivo da natpis nije vidio, jer je ispisan i velikim tiskanim slovima i u crvenoj boji. Nije nimalo vjerojatno niti da nije vidio i natpis "kritični dio za svemirske letove" kao objašnjenje stroge zabrane. A ipak ga je dotaknuo.

Mike Pence u NASA-i dira dio letjelice na kojem piše "ne diraj" | Author: MIKE BROWN/REUTERS/PIXSELL MIKE BROWN/REUTERS/PIXSELL
Za nevolju, sve je još zabilježio fotoaparatom Reutersov fotoreporter Mike Brown. Nije se proslavio niti Marco Rubio, jer se na slici ne vidi da je bilo kako reagirao na teški prekršaj pristojnog i sigurnog ponašanja u jednom od NASA-inih posebno osjetljivih dijelova. Ali, OK, preživjet će on sprdanje kojem je odmah izložen i po društvenim mrežama i po medijima.

Uostalom, već mjesecima on preživljava sprdanje zbog niza drugih stvari, iako je kao potpredsjednik izložen medijima u Trumpovoj administraciji. Prvo, Mike Pence ne vjeruje u evoluciju. Otkrio je to 2009. u intervjuu za Huffington Post: "Vjerujem da je Bog stvorio nebo i zemlju, mora i sve što je u njima." "Dobro. Ali vjerujete li da je evoluciojom Bog sve to stvorio?", pitali su ga dalje. "Kojim je to sredstvima učinio, ne bih mogao reći."

Ispalo je da Mike Pence ne "vjeruje" niti u klimatske promjene, zbog čega je kao član Kongresa 2015. glasao protiv načina za smanjivanje zagađenja s CO2. Osim toga je protiv homoseksualaca i lezbijki, uopće seksualnih manjina, zbog čega je 2015. potpisao zakon po kojem bi poslodavci imali pravo otpustiti svakog radnika koji se ne povinuje poslodavčevim vjerskim uvjerenjima.

Apsolutno je za zabranu pobačaja, protiv metoda potpomognute oplodnje, 2003. je bio zagovornik intervencije u Iraku. 2007. je konačno i posjetio Bagdad, te je za tržnicu Shorja rekao da izgleda "kao sasvim normalna otvorena tržnica u Indiani". A riječ je o jednoj od najčešćih meta bombaša samoubojica u toj zemlji.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.