Top News
10555 prikaza

Mračna tajna Dedinja: Slobo naručio ubojstvo Karadžića

Slobodan Milošević i Mira Marković
Youtube
Bosanski Srbi bili su sve veća smetnja, tolika da je bio spreman ići do kraja

Bivši britanski veleposlanik u Beogradu Ivor Roberts otkrio je da Slobodan Milošević bio spreman tijekom rata u BiH ubiti Radovana Karadžića. Roberts je u intervjuu za web stranicu The London School of Economics and Political Science gdje povremeno predaje, rekao da je taj zadatak Milošević povjerio tadašnjem šefu SDB-a Jovici Stanišiću nakon što su vlasti Republike Srpske uzeli nekoliko pripadnika UN-a za taoce.

Sve ovo, piše Kurir iz Beograda, događalo se u ljeto 1995., a Roberts kaže da je osobno išao kod Miloševića i nagovarao ga da izvrši pritisak na odgovorne kako bi oslobodili "plave kacige". Milošević je ratne lidere Republike Srkske, prepričava Roberts, tada nazvao "luđacima". Nekoliko dana nakon prvog sastanka, Roberts je opet posjetio Miloševića kako bi vidio koliko se daleko stiglo s oslobađanjem vojnika UN-a.

Florence Hartmann Florence Hartmann Top News 'Milošević se slučajno otrovao, pokušao je pobjeći u Rusiju'

"Šaljem Jovicu Stanišića, šefa tajne policije, na sastanak sa Karadžićem kako bi osigurao oslobađanje tih vojnika", rekao mu je Milošević. Na pitanje koju je poruku poslao preko Stanišića, Milošević je odgovorio: "Ako ne oslobode te vojnike, morat ću ga ubiti", odgovorio mu je Milošević. Roberts svjedoči da je u tom trenutku Milošević jednostavno morao nešto učiniti, jer je Srbija, za razliku od ranijih situacija, tada bila pod sankcijama.

Roberts je kazao da je Milošević smatrao da "mi ne trebamo imati ništa s njima i da bi on trebao biti jedina osoba koja će s njima pregovarati".

"Pretpostavljam da je bio upravu, jer na kraju je sve to tako i završilo. Na sastanku u ljeto 1995. kad je Miloševiću bilo već i previše svih tih problema s vođama bosanskih Srba, Milošević ih je okupio u Beogradu i rekao im da moraju prihvatiti da će on od tog trenutka voditi pregovore i da će, čak i ako se oko nečega ne slažu, njegov glas biti presudan. Kad sam kasnije pitao Nikolu Koljevića (potpredsjednika RS) zašto su to prihvatili, odgovorio mi je: 'Pa nismo imali izbora'", kazao je Roberts.

Dalje je naveo da su lideri RS Srba "podvili repove da bi im se potom u Daytonu, nakon pregovora u kojima je u potpunosti sa srpske strane pregovarao Milošević, samo priopćili rezultati". "Kad je Momčilo Krajišnik vidio kartu BiH kakvu su dogovorili, bio je toliko šokiran da je pao u nesvijest", tvrdi Roberts.

Potpisivanje Daytonskog sporazuma | Author: U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

Milošević žalio što je previše vjerovao ljudima

Roberts tvrdi da je Milošević više puta "pokazao znakove kajanja", a na Robertsovo pitanje za čim najviše žali, Milošević je rekao da "najviše žali što je previše vjerovao ljudima". Tvrdi i da mu je Milošević više puta govorio da žali za tim što nije imao veću podršku Amerikanaca, što je očekivao, počevši od godišnjice bitke na Kosovu Polju 1989. kad je na proslavu odbio doći posljednji američki veleposlanik u SFRJ Warren Zimmerman.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.