Top News
2205 prikaza

Muellerov izvještaj: Otkrili i Obaminu svinjariju s Rusima

Vladimir Putin  i Barack Obama
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Istraga je otkrila da je Barack Obama mogao i morao bolje spriječiti Kremlj pri uplitanju u izbore 2016., a evo i zašto...

Dvostranački rat oko Muellerova izvješća bijesni i bjesniti će, ali jedno se ne može poreći: bivši predsjednik Barack Obama, ako gledamo prema izvješću, ne ispada baš kao sposobni pozitivac. Tijekom njegovog mandata su se Rusi upleli u američku demokraciju, a njegova uprava nije ništa učinila da to sasiječe u korijenu.

Muellerovo izvješće glatko navodi da se Rusija počela miješati u američku demokraciju u 2014. Tijekom sljedećih nekoliko godina, napori su procvjetali u snažan pokušaj da se miješa u predsjedničke izbore 2016. godine. Obamina administracija je znala da se to događa, a ipak nije učinilo ništa.

U 2016. godini, Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice rekla je svojim zaposlenicima da "odustanu" i "odbiju" dok su planirali "uzvratiti udarac" protiv Rusa, prema izvješću Michaela Isikoffa i Davida Corna u knjizi "Russian Roulette: The Inside Story of Putin's War on America and the Election of Donald Trump".

Donald Trump Sasvim otvoreno Top News Nepošteni izborni sustav u SAD-u koristi samo Trumpu

Zašto je Obama bio tako mekan prema Rusiji, pita se CNN. Možda zato što je bio usredotočen na nuklearni sporazum s Iranom. Obama je želio da Putin bude dio tog dogovora, a da mu se suprotstavio po pitanju izbornog uplitanja, prema Obaminoj procjeni, to bi uznemirilo te pregovore. Pokazalo se da je to bila katastrofalna politička odluka.

Obamini pristaše tvrde da se on usprotivio Rusiji koristeći sankcije nakon izbora kako bi ih kaznio za njihove postupke. 
Međutim, Obama je, prema Washington Postu, "odobrio skroman paket ... s ekonomskim sankcijama koje su tako usko usmjerene da čak i oni koji su im pomogli oblikovati njihov utjecaj opisuju svoj utjecaj kao simboličan". Drugim riječima, bezubi odgovor na ozbiljan upad.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

Kongresmen Adam Schiff rekao da je "Obamina administracija trebala učiniti mnogo više". Washington Post je izvijestio da je visoki dužnosnik Obamine administracije izjavio kako su se "nekako zahliknuli" na Rusima i da zbog toga nisu zaustavili bezobzirne aktivnosti ruske vlade. I Obamin veleposlanik u Rusiji, Michael McFaul, rekao je: "Kazna nije odgovarala zločinu" zbog slabih sankcija koje su se pojavile nakon izbora 2016. godine.

Legitimno pitanje koje Republikanci postavljaju je da li je potencijalna "koluzija" ili "udruživanje" izmišljena kako bi prikrila neuspjehe Obamine administracije. Dvije su godine potrošene na poticanje ideje da se Rusija miješala samo zato što je imala voljnog, tajnog partnera: Trumpa. Sada kada je Mueller raspuknuo taj balon, moramo se zapitati zašto je ta naracija uopće postojala, pita se CNN-ov kolumnist.

Donald Trump Trumpu svanulo Top News "Nemam dokaz veze Trumpa i Kremlja, ali ga ne oslobađam"

S obzirom na Obaminu povijest s Rusima, jedna operativna teorija glasi da je njegovim ljudima bila potrebna dimna zavjesa kako bi prikrili koliko su pogriješili. Krivili su Trumpa. Čak su okrivili Mitcha McConnella, u nekom uvrnutom pokušaju da skrenu krivnju na drugu granu vlasti. Joe Biden je jednom tvrdio da je McConnell odbio potpisati pismo kojim se Rusi osuđuju tijekom izbora 2016. godine. 

"Pretpostavljam da ako nisam uspio zaustaviti Rusiju da krene na Krim, napravi nered u Siriji i upadne u demokraciju, pokušat ću okriviti nekoga drugoga", piše novinar CNN-a.

Ali Muellerovo izvješće jasno pokazuje da je za uspjeh ruskog uplitanja bio kriv sam Obama. Bio je glavni zapovjednik kad se sve to dogodilo. Godine 2010. on i Eric Holder, njegov državni odvjetnik, odbili su tužiti Juliana Assangea, koji je zatim pomogao Rusiji da hakira e-mail Demokratskog nacionalnog odbora 2016. godine. 

Ako smatrate da je rusko miješanje kriza za našu demokraciju, onda ne možete pročitati Muellerovo izvješće, i zaključiti bilo što drugo osim da je Barack Obama spektakularno iznevjerio Ameriku. Naknadna istraga o ovom pitanju trebala bi istražiti kako i zašto Obamina Bijela kuća nije uspjela ništa poduzeti te jesu li izmislili naraciju "tajnih dogovora" kako bi prikrili te neuspjehe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.