Top News
29335 prikaza

"Na Balkanu izbija Treći svjetski rat"

Vladimir Putin
REUTERS
Ruski političar i bliski Putinov suradnik u stranci Jedinstvena Rusija progovorio je o mogućnosti Trećeg svjetskog rata

Zastupnik ruskog parlamenta i dužnosnik stranke Jedinstvena Rusija, Sergej Železnjak, gostovao je u Beogradu na međunarodnoj konferenciji gdje je upozorio da bilo kakav sukob na Balkanu može rezultirati Trećim svjetskim ratom. "Zadatak je svih odgovornih političara da ne podižu napetosti u regiji i da se održava mir, jer su, izgleda, mnogi zaboravili da je upravo na ovim prostorima počeo i Prvi svjetski rat.

Zaboravili su i kako je došlo do Drugog svjetskog rata. Eventualni konflikt na Balkanu mogao bi se proširiti na čitav svijet i nitko ne bi bio pošteđen zahvaljujući modernim tehnologijama ratovanja. Zbog toga je jako bitno da je na Balkanu mir i da se podržava politika mira, pomirenja, tolerancije i etničke i nacionalne raznolikosti", rekao je Železnjak na konferenciji "Nova međunarodna realnost - Izazovi i perspektive".

Sergej Železnjak | Author: Wikipedia Wikipedia

Spomenuo je Železnjak i ruski "plan B4" kojim je predviđeno stvaranje vojno neutralnog saveza zemalja Balkana gdje bi bile uključene Srbija, Makedonija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Istovremeno je kritizirao i način širenja NATO-a. "Vidjeli smo u Crnoj Gori da narod nije dobio priliku na referendumu se izjasniti želi li u NATO. Što se tiče Makedonije, nisam siguran postoji li tu konsenzus o ulasku u Savez, dok je Srbija pravi primjer vojne neutralnosti i po mnogim stvarima je otok sigurnosti i primjer za mnoge balkanske zemlje kako obnavljati poslije tragičnih događaja. To se mora podržati i bilo koja suradnja ne smije kršiti stare tradicije. U suvremenom svijetu nema puno suverenih država, a činjenica da Srbija uspijeva održati suverenost govori koliko je odmjerena i pametna politika koja se vodi", dodaje Železnjak.

Analitičar Dragomir Anđelković ispričao je za Alo da porukom "Balkan može zapaliti svijet" Železnjak jasno govori da je Rusija spremna braniti svoje interese na ovom području. "Ovo je samo poruka Zapadu da je Moskva itekako zainteresirana za Balkan i da će braniti svoje interese. Trenutačna situacija je takva da bi bilo koji sukob, bilo gdje na svijetu, mogao sve odvesti u neki globalni rat, ne samo na Balkanu. Na sreću, trenutačno naša regija nije previše turbulentna. S druge strane, za nas je i dobro da se velike sile zanimaju za nas, da se "sukobljavaju zbog Srbije", ali na nama je da nastavimo s politikom sjedenja na dva stolca, pa čak i više, ako je to potrebno da se zaštite nacionalni interesi", rekao je Anđelković.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • stalone 18:42 13.Ožujak 2018.

  ja jebem mamicu natou i amerima te svim domacim izdajnicima, dabogda im kosti na jupiteru trazili

 • Jugoivo 11:46 06.Listopad 2017.

  ...a da su ozabrali Klintonicu već bi bio izbio!

 • Jugoivo 11:42 06.Listopad 2017.

  Hm,hm! Sve to zakuhava "ujka Sam"!