Top News
1773 prikaza

Najbogatiji u Davosu: Iznajmili im čak i crkvu

Svjetski ekonomski forum u Davosu
ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL
Vlasnike nekretnina ili poslovnih prostora potiče se da napuste mjesto u kojem za vrijeme trajanja foruma piva košta 70 eura

Preko sedamdeset političara i čelnika država - poput Donalda Trumpa, Angele Merkel, Emmanuela Macrona i Therese May - doći će u Davos, mjesto od 11.000 građana u istočnoj Švicarskoj, na Svjetski ekonomski forum. Prošle su godine gosti govornici bili Matt Damon i Forest Whitaker, a baš kao i tada u čitavome mjestu više nema slobodne sobe.

I stanovnici mjesta potaknuti od strane grada iznajmili su svoje nekretnine i otišli, a vlasnici ili iznajmljivači poslovnih prostora maknuli su svoje proizvode i za veliki novac prepustili prostore velikim kompanijama.

Čak je i misa nedjeljom otkazana jer je evangeličku crkvu iznajmila jedna multinacionalna kompanija za stotine tisuća švicarskih franaka. Prenamijenjena je u 'utočište' gdje će političari, direktori i celebritiji razgovarati o 'najvećim svjetskim izazovima i kako ih riješiti.'

- Spojio sam genijalne umove poput Jack Ma, Kofi Anana, RichardaBransona i Matta Damona, a isto planiram i ove godine - rekao je Christian Lanng iz Tradeshifta, tvrtke koja organizira kružok u crkvi.

Hub Culture je pak preuzeo frizerski salon malo niže niz ulicu, i pretvoriti će ga u mjesto za evente.

- Već osam godina dolazimo u ovaj salon, a među prvima smo koji su na ovaj način preuzeli zgrade tijekom trajanja foruma - kaže Stan Stalnaker iz Hub-a. Doveo je ekipu od 35 ljudi, među kojima i pet kuhara koje je trenirao legendarni Alain Ducasse.

- Eventi će trajati od sedam ujutro do ponoći, i sve će to jako puno koštati, no novac nije važan. Važno je ono što pokušavamo postići, a to je promijeniti svijet - kaže Stalnaker.

Toliko malih poduzetnika se privremeno iseljava da je gradiću bila potrebna dodatna pomoć kako bi iskoordinirali sve kamione za seljenje. Dućan odjeće preuzima softverska kompanija, konzultanti Accenture ulaze u jedan butik, dućan s cipelama postati će mjesto za HSBC evente, a pizzerija će ugostiti NGO koji promovira Indiju.

Jedan od dućana koji neće iseliti jest Stauble, koji prodaje high brend ručne satove marki Rolex i Patek Philippe. Nadaju se da će sudionici foruma dubljih džepova zaključiti kako im je prijeko potreban novi sat.

Čak se i posjetitelji snebivaju nad visokim cijenama. Jedan predstavnik indijske IT tvrtke kaže da je četiri pive platio 300 eura, a sobe bez kupaone koštaju i do 2.000 eura.

Mnogi se pitaju ima li forum ikakav utjecaj na svijet izvan Davosa, te koliko ima smisla da Bill Gates dolazi pričati o globalnom zatopljenju nakon što je u Davos sletio svojim privatnim avionom. Adam Twidell, šef tvrtke koja se bavi rezerviranjem privatnih letjelica kaže da očekuje minimalno 1.700 slijetanja na obližnji aerodrom. Let iz Londona do Zuricha košta 10.500 funti, a onda još dodatnih 3.750 da vas helikopter prebaci do Davosa.

Facebook je iznajmio teren od Kirchner muzeja, na kojoj je agradio vlastitu trokatnicu gdje će evente držati Mark Zuckerberg. Svjetski ekonomski forum Davosu uprihodi 40 milijuna eura, no neki se građani žale kako je preveliki pritisak na resurse. Ipak, prošle je godine 80 posto građana glasalo da se forum nastavi događati u njihovom mjestu.

Američki predsjednik Donald Trump dodatno je zakomplicirao situaciju sa svojom kasnom potvrdom dolaska.

- Nazvala je američka delegacija i rekli su da trebaju još soba. Mislim da će morati iznajmiti kućice u kampu - kaže Tina Heide, manedžerica najluksuznijeg hotela Grandhotel Belvedere. Gradom će patrolirati više od 5.000 vojnika, a u hotel je pozvano 200 dodatnih konobara i konobarica.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.