Ekonomix
5939 prikaza

Najdigitaliziranija zemlja u EU: Evo kako se tamo živi

Talin, Estonija
Hiiumaamudeliklubi/CC BY-SA 4.0
Ona ima najnižu nezaposlenost u EU i najviši rast standarda u OECD-u u posljednjem desetljeću

Bivšu sovjetsku republiku Estoniju Svjetski ekonomski forum počastio je u 27. godini njene neovisnost komplimentom da je riječ o vodećoj zemlji na svijetu prema potpuno digitalnom društvu. Razloga za to je mnoštvo. Tehnološke kompanije ovu zemlju naprosto obožavaju kao mjesto u kojem će započeti svoj razvoj od osnivanja nadalje.

Jedan od takvih je Skype Technologies, a Talin je danas adresa i mnogih drugih srodnih kompanija. U moru kriptovaluta koje se pojavljuju s većim ili manjim opravdanjem, jedna od onih koje imaju ponajviše smisla jest vlastita estonska kriptovaluta – estcoin. Što se tiče državljanstva, za biti Estoncem ne morate ovisiti niti porijeklom, čak niti mjestom stanovanja.

Estonski pisac Tõnu Õnnepalu TÕNU ÕNNEPALU: Kultura Ropstvo nikad nije ukinuto, imali smo ga u Istočnoj Europi, a snašlo nas je i u EU

Estonsko e-državljanstvo dostupno je kao digitalno državljanstvo svim ljudima diljem planeta. Koji zadovoljavaju određene kriterije, dakako. Naravno da su i izbori u takvoj zemlji digitalni, da birači mogu glasati naprosto preko interneta. Zanimljivo je da je unatoč tome na ovogodišnjim izborima odaziv birača bio nešto manji od 60 posto.

Sasvim je razumljivo da je u toj zemlji visokodigitaliziran i zdravstveni sustav, da su online dostupni i recepti i medicinski "kartoni", s tim što je kod njih sve to osigurano sustavom blockchain. Estonija je danas i jedna od europskih najbrže rastućih ekonomija. 2009. je, doduše, gadno stradala padom BDP-a od čak 14 posto uslijed globalne financijske krize, ali se i oporavila u rekordnom roku.

Porasla je za više od tri posto već sljedeće godine. Danas ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u EU, nastavlja nositi naslov "baltičkog tigra" i ove godine proglašena je za najpovoljniju zemlju u EU za biznis. Tijekom posljednjih 10 godina od svih zemalja članica OECD-a, u Estoniji je zabilježen najbrži rast kvalitete života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.