Top News
2910 prikaza

Najbogatijoj ministrici 1 godinu naknada za nezaposlene

Martina Dalić
Patrik Macek/ PIXSELL
Zbog 'Hotmaila' i 'Borga' jedva je dala ostavku, sad je aktivirala pola godine punu i još pola 50% plaće

Martina Dalić je bila jedna od najbogatijih članica Vlade Andreja Plenkovića. Uz supruga Niku, koji u Ini zarađuje pola milijuna kuna godišnje, imaju i stan od 140 kvadrata, kuću u Petrčanima, štednju...

Dva tjedna od iznuđene ostavke, bivša HDZ-ova potpredsjednica Vlade je ipak odlučila iskoristiti svoje zakonsko pravo. I uzeti još šest mjeseci punu plaću, a sljedećih šest mjeseci pola plaće koju je imala kao potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva. U to vrijeme ne mora ništa raditi, a plaća od 18.470 kuna će joj pola godine sjedati na račun. Zatim će se prepoloviti, ali i iznos od 9200 kuna za prosječnog radnika je iznos koji će teško doseći.

Boris Vujčić i Martina Dalić Odjeci 'Hotmaila' Top News Dalićka ostala i bez HNB-a i spasila posao Vujčiću

"Gospođa Martina Dalić podnijela je zahtjev za ostvarivanje naknade koji je riješen sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika", potvrdili su nam iz Vlade jučer popodne.

Dalić se mogla i odreći naknade i ne uzeti ništa, nego početi raditi u nekoj drugoj instituciji. Podsjetimo, Dalić je došla iz Međunarodnog monetarnog fonda u Vladu, a upravo je činjenicu da je tamo imala i pet puta veću plaću isticala kao to da joj je stalo do javnog interesa. Dalić je dosta dugo čekala sa zahtjevom, čak dva tjedna, to znači da je možda i pokušala srediti povratak ili pronaći novi posao, ali očito bezuspješno.

Ograničavajuće joj je što joj zakon brani zapošljavanje u bilo kojoj privatnoj tvrtki na poziciji u upravama u roku godinu dana otkako je napustila Vladu. Ona će naknadu primati dok ne nađe drugi posao na kojem će početi raditi. Ako odluči svih godinu dana primati naknadu, ukupno će na račun dobiti nešto više od 166.000 kuna. A da ne mora ništa raditi.

Borislav Škegro HOBOTNICA Top News Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

Na tu plaću Vlada plaća i poreze i doprinose, pa mjesečni iznos bruto plaće čini trošak od 31.246 kuna. Ako iskoristi svoje puno pravo, šest mjeseci pune i šest mjeseci pola plaće, ukupno će tako državni proračun koštati više od 281.000 kuna. Iako su prava dužnosnika spuštena za one koji su kratko u Vladi, Dalić je u njoj bila dulje od godinu dana. Pa ima pravo na puni iznos.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • goran222 09:27 01.Lipanj 2018.

    Nadam se da će joj ta naknada biti dovoljna za uloške i kekse u kantini KPD Požega.