Top News
90322 prikaza

Najmoćniji odvjetnički par: Oslobodili najgore od najgorih

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović
Zeljko Hladika (PIXSELL)
Branili su Sanadera, Bandića, a donedavno i Zdravka Mamića

Nakon nedavnog ispada Zdravka Mamića u osječkoj sudnici, čini se da je potpuno prekinuta suradnja slavnog odvjetničkog para Jadranke Sloković i Čede Prodanovića s ništa manje slavnim šefom Dinama. "Gubite se. Ne trebate me braniti. Ja otkazujem punomoć i ja se branim sam!", doviknuo je odvjetnicima Mamić.

Radili su oni na nekima od najtežih slučajeva, a možda i najveći uspjeh doživjeli su prije nekoliko godina kada je Ustavni sud poništio presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Tada su u razgovoru za Express otkrili što im je prolazilo kroz glavu, ali i kako je bilo zastupati Sanadera i neke druge moćne klijente.

Koja vam je misao prošla prva kroz glavu kada ste čuli, a zatim i vidjeli, odluku Ustavnog suda kojom se poništavaju presude za Hypo i Ina-MOL vašem klijentu Sanaderu?

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović | Author: Zeljko Hladika (PIXSELL) Zeljko Hladika (PIXSELL)

Sloković: Osjećaj olakšanja. U četiri protekle godine bili smo u situacijama da, braneći Sanadera u više predmeta, bez obzira na stanje u pojedinim predmetima, do sada i nismo imali većih šansi za uspjeh. Bili smo već pomalo rezignirani i frustrirani. Znali smo da smo u nekim situacijama u pravu, a rezultat bi u pravilu bio suprotan. Cijelo vrijeme smo strepjeli i bojali se pritisaka zbog tendencioznoga i politikantskog prezentiranja ovog predmeta kao ključnog za nacionalne interese i determinirajućeg za odnos Ine i MOL-a te da će to utjecati na sud koji bi mogao podleći tim utjecajima. Mediji i mnogi dužnosnici od početka su prejudicirali njegov negativan ishod i naravno da smo strahovali da se to može i dogoditi. Sada krećemo ispočetka, nadamo se, u normalnijim uvjetima.

Prodanović: Prvi je osjećaj da smo bili na pravom putu i da ipak ima netko tko to prihvaća. Ustavni sud je reagirao na evidentne povrede ustavnih i ljudskih prava Ive Sanadera, ne postavljajući se kao redovni sud i ne ulazeći u pitanje krivnje. Utvrđene povrede su morale rezultirati ukidanjem ranijih presuda i ponavljanjem kaznenog postupka. Ova je odluka u profesionalnom smislu vrlo kvalitetna, logična, višeslojna, utemeljena na Ustavu, Konvenciji, praksi sudova, prije svega na praksi Europskog suda, i ona treba biti obrazac i putokaz za daljnje postupanje sudova.

Zdravko Mamić Biografski intervju Life Mamić: "U prvom braku sam 'švrljao', bio sam grozan..."

Predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić prije je rekao da Ustavni sud izlazi izvan svojih okvira, a profesorica Zlata Đurević da su narušili pravni sustav s odlukom u slučaju Bandić. Slažete li se s ocjenama da je postao alibi sud kada druge sudske instance već donesu odluku?

Prodanović: Ako zagovaramo princip da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, a to je javno rekao i Turudić, onda bi trebao vrijediti princip da se odluke Ustavnog suda ne mogu komentirati kako on to čini, to više što je on sudac čija je presuda ukinuta.

Sudac Turudić, koji je presudio Sanaderu u sada poništenim presudama, rekao je da nema nikakve zapreke da mu opet sudi. Vama je to neprihvatljivo?

Sloković: Smatramo da ima zapreke. Podnijet ćemo zahtjev za izuzećem suca Turudića. Ustavni sud je naveo da treba ispitati može li isti sudac suditi u ponovljenom postupku. S obzirom na njegove izjave u medijima, smatramo da za suđenje treba biti nepristran sudac. Svojim istupima sam sebe diskvalificira.

Kakvi su standardi postavljeni? Ustavni sud se bavio samom procedurom i tumačenjem zakona i na osnovi njena kršenja zaključio da je Sanader imao nepošteno suđenje. Ali je odbacio glavninu vaših primjedbi da je riječ o političkom progonu, pritiscima i javnom linču, na čemu ste gradili tužbu.

Prodanović: Nismo mi ni rekli da je to politički postupak nego politički motiviran postupak. Tu je razlika. Mi smo rekli da je postupak iniciran od Jadranke Kosor i za tu tvrdnju imali smo uporište u dokumentu Ministarstva unutarnjih poslova, proizašlog iz akcije Juda..

Luka Modrić Potisnuto sjećanje Top News Luka "Ne sjećam se" Modrić: Sve zaboravio radi Mamića

I u ovom slučaju, ali i u nekim prijašnjima, kada čovjek gleda sa strane, ispada da uopće nije važno je li netko radio kriminalne radnje i za što je optužen jer se uvijek može izvući na grešku u proceduri?

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović | Author: Zeljko Hladika (PIXSELL) Zeljko Hladika (PIXSELL)

Sloković: To jednostavno nije točno. Zakonita procedura jamči i zakoniti ishod postupka. Ali u ovoj odluci nije rečeno da je Sanader oslobođen krivnje zbog procedure nego je rečeno da se zbog povrede Sanaderovih ustavnih prava ranije presude ukidaju i postupak se vraća u početnu fazu suđenja. Tijekom postupka sud se mora pridržavati zakona i konvencija i samo takvo postupanje može rezultirati zakonitom presudom.

Prodanović: Nema zakonitog postupka ako je kršena procedura. Pa i pod cijenu da mi činjenično znamo da je čovjek nešto činio ili je ‘kriv’. Procedura je jamstvo da netko nevin ne bi bio kriv. Bez toga ne ide.

Sloković: Pravo ne funkcionira bez forme i zato je sudski postupak strogo formaliziran. Ako se pogriješi u postupku, presuda se ukida bez obzira na činjenice. Pravo i pravda nisu sinonimi.

Prodanović: Inače imate voluntarizam, da svatko radi što želi.

Ustavni sud je rekao da je Županijski sud pogriješio jer nije i činjenično utvrdio da je Sanader službena osoba koja predstavlja državu. Nije li apsurdno utvrđivati status službene osobe za jednog legalno i legitimno izabrana premijera?

Sloković: Sve činjenice koje čine obilježja kaznenog djela moraju biti utvrđene i obrazložene. Kada čovjek slomi nogu, nesporno je da je to teška ozljeda. Ali sud ne može sam napisati da se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi, za to mu treba nalaz sudskog vještaka. Kazneni zakon taksativno navodi tko je službena osoba, a tamo nije naveden predsjednik Vlade. Sud je trebao obrazložiti zašto ga smatra službenom osobom. Jedna od sastavnica prava na pravično suđenje je i pravo na obrazloženu odluku. Propust je formalan, ali je propust. Nije presuda samo zato ukinuta, ali to je jedan od propusta koje je Ustavni sud utvrdio.

Kako je Sanader reagirao na presudu?

Sloković: Bio je zadovoljan. Vjeruje da se sada promijenio trend u kojem je od sudova bilo teško očekivati bilo kakvu pozitivnu presudu. Rekao je: ‘Idemo dalje’.

Sanader je bio dosta aktivan u svojoj obrani, je li vam i koliko pomagao?

Sloković: Dosta, on je vrlo koncentriran i angažiran u svim pitanjima vezanima uz postupak. Ima uvid u sve predmete, prati sudske zapisnike, analizira svjedočke iskaze i sudske odluke. On je treći član tima. Određene odluke donosimo zajedno, a neke prepušta nama. Apsolutno dobro surađujemo sve ovo vrijeme. U svakom slučaju uvažava i prihvaća naše prijedloge.

Nogometaš Dejan Lovren na sudu Odgođeno suđenje Top News Lovren: "Kad je sranje, onda ide Dejane izvuci nas..."

Je li ‘potonuo’ u ove četiri godine?

Sloković: Nije uopće potonuo. Ima nevjerojatan instinkt za samoodržanje. Izuzetno je jaka osoba i nisam srela nikoga tko tako izdržava sve što mu se događa.

Prodanović: Nije niti jednom posustao. A većina onih koji su u zatvoru, prije ili poslije počnu kukati. Većina krivi i odvjetnike, a Sanader nam je rekao: ‘Meni je važno da vi izdržite.’ Niti jednom nije krivio nas odvjetnike.

Sloković: Mi se razbolimo, dogodi se da nemamo snage, da smo rezignirani, a on samo poručuje da mi izdržimo. Nevjerojatno kako se on dobro nosi sa svojom mukom, to je čisti stoicizam.

Zdravko Mamić se nakon kraćeg razdoblja u zatvoru požalio na hranu.

Sloković: Sanader se ni na što ne žali. Ne žali se niti na sadašnje uvjete u zatvoru, a oni su neizdrživi, s obzirom na temperaturu. Niti jednom nije rekao: ja to ne mogu.

Prodanović: Stvar je u psihi. On zna gdje je, to je prihvatio. Zna da nema ništa od kukanja i pokazivanja slabosti.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 10:00 23.Listopad 2017.

    Danas prosječni odvjetnik je dobar odvjetnik ako ima tko da pogura

  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 18:42 17.Lipanj 2017.

    pravda je spora ali dostižna,obit će im se kada tada sve ono što su radili na oslobađajučem procesu krivcima....

  • LEGA00 14:14 16.Lipanj 2017.

    Čudo su ti odvijetnici kada su Sanadera oslobodili baš kada je njegova bivša stranka dobila izbore a do tada su djelovali kao da imaju tuberkolozu.