Top News
1661 prikaza

HDZ-ovci: Mamiću, štetiš nam, ne dolazi nam više!

Zdravko Mamić na Saboru HDZ-a
Jurica Galoic (PIXSELL)
On nam je već dovoljno štete napravio! Mamića u izbornoj noći sigurno nećete vidjeti u VIP loži ili s našim istaknutim članovima, govori nam HDZovac i bliski suradnik Andreja Plenkovića

Budući predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera te stranke Andrej Plenković planira napraviti drastični politički zaokret prema sportu, osobito prema nogometu.

“Postane li premijer, Andrej želi postaviti načelo da se mora izbjeći politizacija sporta i dati sportu potpunu autonomiju”, otkrio mi je njegov bliski suradnik.

Josipa Rimac | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

To bi značilo da bi nakon mnogo godina utjecaj politike na sport konačno mogao biti smanjen, iako ne treba zaboraviti kako bi to najviše posljedica imalo upravo na HDZ-ovce. 

Takav stav novog predsjednika HDZ-a udarac je na 11 visokih dužnosnika HDZ-a koji sjede u izvršnom odboru HNS-a (ukupno 17 članova), ali i na vodeće HDZ-ovce u košarci i rukometu.

Ako se doista Plenkovićeve namjere provedu, najviše štete - jasno - imao bi najmoćniji čovjek hrvatskog sporta Zdravko Mamić, koji je godinama svoj utjecaj temeljio na odnosima s vodećim HDZ-ovcima, od Sanadera, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pa nedavno do Karamarka, ali i na financiranju te stranke.

“Sigurno više nećete vidjeti Mamića kako sjedi u VIP dijelu u izbornoj noći HDZ-a ili kako dirigira skupom. On nam je dovoljno štetio, a dojma sam da ga Andrej Plenković ne doživljava i nema neko visoko mišljenje o njemu”, kaže mi jedan HDZ-ovac iz vrha stranke podsjećajući na sudske procese i istrage u državi, ali i inozemstvu koji se vode protiv njega.

A upravo se Mamić spominjao kao osoba koju aktualni ministar obrazovanja i sporta Predrag Šustar štiti najavama izmjene Zakona o sportu. 

Podsjetimo, Šustar je planirao promijeniti uredbom sa zakonskom snagom neke odredbe Zakona koje su se ticale upravo odnosa u vrhu HNS-a te koje smanjuju utjecaj Mamića i njegovih bliskih suradnika u vrhu HNS-a.

Tu najavu Šustar je u javnost pustio nakon polugodišnjeg svjesnog neprovođenja Zakona o sportu.

Zbog toga se pobunila šira sportska javnost, ali i splitski HDZ predvođen predsjednikom Škorićem. Upravo je on potpisao priopćenje u kojem je javno pozvao svojeg ministra da odustane od tih namjera.

“Donošenje izmjena po hitnoj proceduri i u ograničenoj javnoj raspravi u ovako osjetljivom području je vrlo štetno jer će se na taj način samo produbiti loše ozračje i stvoreni antagonizam koji vlada između vrha Hrvatskog nogometnog saveza te svih navijačkih skupina i ljudi koji prate i vole hrvatski nogomet”, napisao je Škorić.

Osoba iz vrha splitskog HDZ-a ispričala je kako cijela priča baca veliku sumnju na to da je cijela izmjena zakona u trenucima kad je vlada pala protumačena kao zadovoljavanje interesa pojedinaca i interesnih skupina koji vladaju hrvatskim nogometom nauštrb juga koji je godinama u podređenom statusu.

Zdravko Mamić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

“To bi HDZ-u iznimno smetalo dolje na jugu, ali Karamarko za to nije mario, njemu je prijateljstvo s Mamićem, koje je i javno potvrđivao čak i na konferencijama u stranci, bilo iznad naših interesa, pa smo se mi ovdje crvenjeli”, govori nam jedan HDZ-ovac.

Sličnog stava kao splitski HDZ, koji se jedini od 21 ogranka pobunio protiv ovoga, jest i Plenković, doznajemo od njegova suradnika.

“Nakon parlamentarnih izbora cilj nam je otvoriti širu raspravu o Zakonu o sportu te pronaći najbolja rješenja za hrvatski sport i njegovu autonomiju, koja bi onda okrenula se uspjesima. Upravo je šira rasprava ono što je falilo”, kaže nam osoba iz Plenkovićeva stožera.

Iako nije želio potvrditi, iz nekih izvora rečeno nam je kako je Plenković tražio da se izmjene zaustave, što je u ponedjeljak navečer u emisiji “Otvoreno” na HRT-u najavio i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković.

“Zakon o sportu se neće mijenjati uredbom. Politička odluka o tome je donesena i time je priča zaključena”, rekao je Butković stav sličan Plenkoviću. 

Taj izrečeni stav Olega Butkovića najviše je iznenadio ne Mamića, nego Davora Šukera, koji je inače kum Butkovićevu sinu i blizak prijatelj. 

Upravo se na njega u HDZ-u Šuker najviše oslanja i nada kakvoj-takvoj zaštiti s obzirom na to da se utjecaj osobe koja ga je dovela na čelo saveza ubrzano gasi.

Zdravko Mamić bi mogao uskoro ostati jedino pod zaštitom aktualne predsjednice, koja ga se u nedavnom intervjuu za emisiju “TNT” Nataše Božić na N1 nije odrekla, dapače svjesno ga nazvala poznanikom i pozvala se, samo u njegovu slučaju, na persumpciju nevinosti.

Mamić je i na udaru Mosta, a ako mu vrata zalupi i Plenković, ostat će potpuno nezaštićen u trenucima kad istragu protiv njega, osim hrvatskih, pokreću i švicarske institucije. 

Plenkovićeva najava je udarac i na Ivana Šukera, šefa Košarkaškog saveza, koji je i službeno na toj poziciji u sukobu interesa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.