Top News
3001 prikaza

Najtraženiji terorist - tri godine ga nitko nije vidio

Abu Bakr al-Baghdadi
REUTERS
Raspisana nagrada od 25 milijuna dolara nije dovela do bilo kakvih konkretnih dokaza o tome gdje se skriva

Prošlo je točno tri godine otkad je samozvani halifa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi stajao u mosulskoj džamiji i proglasio obnavljanje kalifata. Pozvao je i sve muslimane da se pridruže i novoj utopiji. Danas, 4. srpnja 2017. godine i džamija u kojoj je održao taj povijesni govor je uništena. Njegov san o utopiji sveo se na nekoliko četvrti starog grada Mosula i džepovi pustinjskog teritorija oko malih gradova.

Ni danas se ne zna gdje je ostao al-Baghdadi, iako je za njegovu glavu raspisana nagrada od 25 milijuna dolara. Jedino pojavljivanje u javnosti bila mu je propovijed tog sudbonosnog petka, a otkako je objavljena audio snimka prošle godine, za njega nitko nije čuo. Nedavno su se pojavile tvrdnje ruskog ministarstva vanjskih poslova da je al-Baghdadi ubijen u zračnim napadima na Raqqu, a iranski dužnosnici su ustvrdili da prošlog tjedna da je "definitivno mrtav", ali američki dužnosnici se ne slažu s takvim tvrdnjama, piše BBC.

Islamska država Tragična pogreška Top News Desetljeće prije pokolja lidera iz ISIL-a pustili na slobodu

Pripadnici Islamske države objavili su snimku iz Raqqe, glavnog grada samozvane Islamske države, u kojoj spominju svog vođu, ali nisu spomenuli al-Baghdadija po imenu što ostavlja mogućnost da je stvarno ubijen. Ne treba zaboraviti da su Talibani dvije godine krili smrt Mulle Omara. Međutim, al-Baghdadijev nestanak u tako ključnom trenutku za opstanak čitave organizacije zbunjuje i neprijatelje i saveznike.

Dok je ISIL praktički protjeran iz Mosula, a oko Raqqe se vode žestoke borbe, pretpostavlja se da bi al-Baghdadi mogao potražiti sklonište u posljednjim dijelovima teritorija pod kontrolom ISIL-a. Riječ je o području oko iračkog grada al-Qaima i sirijskog grada Albu Kamala s druge strane granice, a nazivaju to provincija Eufrat (Wilayat al-Furat). Tamo je počeo ekstremni rast Islamske države 2014. godine, čak ni nedavno oslobođeni gradovi regije, poput Rutbe nešto južnije, ISIL i dalje može napadati iračku vojsku i policiju.

Vjerojatno će to i ostati posljednji komadić zemlje pod njihovom kontrolom zato što se još nitko nije odlučio tko će predvoditi oslobođenje zabačenih gradova uz granicu. Pregovori su i dalje u tijeku u Washingtonu. 

Američki buldožeri Teške borbe Top News Najvažnije oružje u borbi protiv ISIL-a je - buldožer

Hisham al-Hashimi, savjetnik iračkih vlasti, tvrdi da je u al Qaimu viđen Iyad al-Jamili, jedan od najbližih al-Baghdadijevih suradnika. Neki drugi, također visokopozicionirani dužnosnici, viđeni su u okolnim gradovima što navodi na zaključak da tamo žele voditi posljednje bitke. Udaljenost od ostatka države im daje značajan manevarski prostor zato što će bilo kakvi pokušaji oslobođenja zahtijevati dugotrajne pripreme i konačno oslobođenje bi moglo potrajati godinama.

Velika prepreka je i tajnovitost najviših razina ISIL-a. Pretpostavlja se da samo nekolicina najbližih i najodanijih zna gdje se nalaze zapovjednici. Amerikanci imaju posebne ekipe koje prate bilo kakav trag koji bi ih mogao dovesti do al-Baghdadija, ali zbog takve tajnovitosti će im to teško uspjeti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.