Top News
2469 prikaza

ISIL pred slomom: Raznijeli džamiju u kojoj su osnovali kalifat

Al nuri džamija u Mosulu
1/3
ALAA AL-MARJANI/REUTERS/PIXSELL
Okrutni džihadisti uništili su džamiju u kojoj je njihov vođa proglasio kalifat

Militanti Islamske države u srijedu su raznijeli veliku džamiju Al-Nuri i njezin kosi minaret u Mosulu, priopćila je iračka vojska.

Iz te je srednjovjekovne džamije čelnik Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio "kalifat" na područjima Sirije i Iraka.

Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki zrakoplov.

"Pripadnici IS-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda", priopćila je iračka vojska.

Prizor iz rata u Siriji Sirija Top News Dnevnici iz velegrada pod ISIL-ovom okupacijom

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke postrojbe približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, dodaje se u priopćenju.

Abu Bakr al-Baghdadi | Author: REUTERS REUTERS

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofenzivi na Mosul koja je započela u listopadu prošle godine. 

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolili uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom.

Skinhead Egzotično Top News Njemačka: uhvatili ISIL-ovca koji je ranije bio neonacist

BBC prenosi da je to bila najpoznatija sunitska džamija u Mosulu, a dobila je ime po slavnom muslimanskom vođi Nurudinu Mahmudu Zenkiju koji je slavu stekao borbama protiv križara. Na istom tom mjestu je al-Bagdadi proglasio kalifat i time je džamija dobila ogromnu simboličku važnost zato što je to bilo prvo i jedino javno pojavljivanje šefa Islamske države.

Većina promatrača smatra da gubitak ili uništenje džamije predstavlja posljednje napore islamista prije nego što napokon izgube Mosul. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.