Top News
2439 prikaza

Najveći kritičar Konzuma neće odlučivati o stečaju

Mislav Kolakušić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Konzum je tražio izuzimanje Kolakušića zbog, kako kažu, sumnji u nepristranost

Kako doznaje N1, Trgovački sud u Zagrebu je udovoljio zahtjevu Konzuma koji je zatražio izuzeće suca toga suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum. Kako su naveli u svom zahtjevu, postoje okolnosti koje dovode u sumnju nepristranost suca Kolakušića.

Konzum je zahtjev za izuzećem Kolakušića podnio Trgovačkom sudu, zahtijevajući od predsjednice suda Nade Nekić Plevko da, bez odgode, donese rješenje o njegovom izuzeću.

Tvrtka Ovum zatražila je, podsjetimo, 31. ožujka pokretanje stečajnog postupka nad Konzumom zbog prezaduženosti i neplaćenog dospjelog duga od 9,5 milijuna kuna, a komentirajući mogućnost otvaranja stečajnog postupka u Agrokorovim tvrtkama, a Kolakušić je upozorio da je Uprava Agrokora već davno trebala pokrenuti stečajni postupak.

"Dva su razloga za stečaj - prvi preduvjet je prezaduženost, a taj stečajni uvjet već je davno nastupio i Uprava je bila dužna pokrenuti postupak. Drugo je blokada računa duža od 60 dana. Ako je ispunjen samo jedan, a vidimo da jest već davnih dana, stečaj je već trebao biti pokrenut", rekao je Kolakušić.

Akrokor Crne prognoze Ekonomix FT: Hrvatskoj nema spasa ako Agrokor propadne

Samo dan nakon što je Konzum bio zatražio njegovo izuzeće Kolakušić je odgovorio na njihov zahtjev: "Republika Hrvatska je moderna demokratska država u kojoj su sudski postupci javni. Zakoni se donose na temelju javne rasprave u kojoj sam kao sudac dužan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga. Izjavljujem da nije ostvaren ni jedan zakonom određen element za izuzeće suca u ovom sudskom postupku", piše u Kolakušićevu očitovanju, u kojemu se dodaje da se Zakoni donose na temelju javne rasprave u kojoj je kao sudac dužan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga.

"Proces donošenja sudske odluke odvija se isključivo putem logičkih procesa u svijesti svakog pojedinog suca u predmetu koji mu je dodijeljen u rad. Smatram da sudac javnim istupima u svezi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (NN 32/17), ni na koji način ne može utjecati na donošenje vlastite odluke u smislu da bi ga učinilo pristranim", zaključio je Kolakušić.

Poslovnica Sberbanka U PROBLEMIMA Top News Prvi poraz Ante: Rusi odbili dati novac

Podsjetimo, Kolakušić je bio jedan od prvih stručnjaka koji su “lex Agrokor” temeljito kritizirali. Fronta stručnih osporavatelja sve je šira, no on smatra da to Vladu neće razuvjeriti.

"Naravno da će ići u primjenu ‘lexa’, pa kad ste vidjeli da je bilo koja politička garnitura kod nas odustala od donošenja propisa zbog stručne kritike? Kad lobistička mašinerija odradi svoje, na red dolazi glasačka mašinerija, a onda se ide u primjenu", rekao je Kolakušić.

Na pitanje je li intencija zakona spašavanje Ivice Todorića ili Agrokora, kazao je da to nije sasvim razvidno. Most sigurno ne namjerava spašavati vlasnika Agrokora, naprotiv, na najvišoj su razini inicirali njegov kazneni progon, ali Plenković o tom pitanju nije izrekao jasan stav.

Agrokor Too big to fail Top News Zar da radnici svojim plaćama spašavaju Agrokor!?

"Ovaj zakon želi instalirati odgovornu osobu iz Vlade, ne želi dopustiti postavljanje treće neovisne osobe, što bi bilo i po predstečajnom i stečajnom postupku. On želi intervenirati u neke temeljne pravne institute, kao što su hipoteke, redoslijedi namirenja itd.", nastavio je Kolakušić. U cijelosti se slaže s analizom profesorice Jasnice Garašić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koja je u čak 11 točaka osporila “lex Todorić”.

U opsežnom članku na Indexu ona je, među ostalim, napisala da Zakon “kao cilj navodi samo zaštitu održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, ne spominjući uopće vjerovnike”, no “ako neko trgovačko društvo ne može uredno poslovati na tržištu, nije zadatak države da ga spašava”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mmest163 11:06 19.Travanj 2017.

    Najbolje da Trgovački sud ukinu,a da o stečaju odlučuje Uprava Agrokora