Top News
244 prikaza

Nakon Sirijaca najveći broj tražitelja azila u Njemačkoj dolazi s Balkana

Opatovac: Policija formirala kordon kako bi kontrolirala ulaz u prihvatni centar
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Od početka godine je morskim putem u Europu stiglo skoro pola milijuna migranata, a prioritet za zbrinjavanje imaju Sirijci, Iračani i izbjeglice iz Eritreje

Podjele u Europskoj uniji zbog raspodjele kvota 120.000 migranata čini se da se još više produbljuju.

Slovačka je u srijedu na sastanku EU lidera u Bruxellesu objavila kako će zakonskim putem tražiti ukidanje obaveznih kvota koje su izglasane u utorak. Mađarski premijer je također zaprijetio i to s radikalnim dizanjem budžeta zbog zbrinjavanja migranata.

Obje zemlje, zajedno s još nekima naime predlažu da se europske granice očuvaju, ali da se pomogne više zemljama koje okružuju Siriju i koje bi mogle primiti još izbjeglica.

Češki predsjednik je kazao da će budućnost pokazati koliko je pogrešan potez što je EU otvorila granice za toliki broj migranata¸.

Izbjeglice idu prema Mađarskoj | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

Velika Britanija, pak traži da se puno više toga napravi po pitanju vraćanja migranata  koji nemaju razloga tražiti azil u njihove domovine. 

Osim toga, Velika Britanija odbija sudjelovati u predloženom načinu raspodjela kvota, te ima svoj plan kako ih zbrinuti, ali direktno iz sirijskih izbjegličkih kampova.

Oko ovih su se pitanja David Cameron i francuski predsjednik Francois Hollande sastali u utorak, te poručili kako se osim izbjegličke krize mora početi razgovarati i o rješavanju sukoba u Siriji.

Sastanak u Bruxellesu svakako nije lagan, jer na njemu sudjeluju premijeri država koje nisu pristale na kvote, pa već u startu nisu spremni na neki konstruktivni dijalog.

Od početka godine je morskim putem u Europu stiglo skoro pola milijuna migranata, a prioritet za zbrinjavanje imaju Sirijci, Iračani i izbjeglice iz Eritreje.

BBC-jev komentator ističe kako je ovo pitanje koje je možda najviše podijelilo Europsku uniju od njezinog postojanja. Njemačka i Švedska su najpoželjnije destinacije izbjeglica, Njemačka je najavila da ih može primiti 800.000, ali obje zemlje traže da sve zemlje članice unije podnesu jednaki teret ovog problema.

Prema podacima koje je objavila Njemačka, najveći broj tražitelja azila u Njemačkoj dolazi iz Sirije, ali odmah nakon njih slijede migranti s Balkana, prije svih iz Albanije, Srbije i sa Kosova, a tek nakon njih iz Iraka.

Njemačka je istaknula kako će primiti izbjeglice, ali da se njihova ponuda ne odnosi na ekonomske migrante izvan Europske unije. Politički saveznici Angele Merkel u Njemačkoj, poput bavarskog CSU-a, javlja BBC, kritizirali su njezin pristup migrantskoj krizi i kazali kako se boje da je Njemačka napravila političku grešku.

Grafika tražitelja azila u Njemačkoj | Author: MUP Njemačke MUP Njemačke
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.