Top News
6502 prikaza

Nasljednik meksičkog carstva droge: Tko je "Mali Chapo"

Ovidio Guzman, sin El Chapa
Screenshot
Nakon uhićenja Ovidia Guzmana izbio je pravi ulični rat u Meksiku, zbog čega je policija bila prisiljena pustiti Chapita

Meksički ministar sigurnosti, Alfonso Durazo, izjavio je za Reuters kako su odlučiti pustiti Olivia Guzmána Lópeza (28), sina kralja droge El Chapa, koji služi doživotni zatvor, kako bi zaštitili živote pripadnika Nacionalne garde i uspostavili mir u gradu Culiacánu. 

Pripadnici Nacionalne garde u rutinskoj kontroli kuća slučajno su zatekli Guzmana Lópeza i uhitili ga. Nakon toga su pripadnici i podzemlja postavili su barikade na cestama, gorili su autobusi i druga vozila.

Neredi na meksičkim ulicama | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Na internetu su se pojavile nepotvrđene snimke na kojima se vide kako naseljima patroliraju kamioni opremljeni teškim naoružanjem i mitraljezima.

Koliko je sve izmaknulo kontroli, ukazuje i snimka vojnika koji se susreću s pripadnicima narkokartela te koji se s njima nakon nekoliko trenutaka rukuju. Službene vlasti poručile su stanovnicima da ne izlaze na ulice, a tko je mogao je pobjegao iz grada, piše 24sata.

Durazo je rekao kako je gradom nastala panika zbog čega su lokalne vlasti doslovno kapitulirale i pustile opasnog Lopeza. 

Tko je El Chapito

Mali El Chapo ili El Chapito kako još zovu Ovidia Guzmana Lopeza, sin je ozloglašenog meksičkog kralja droge Joaquina Guzmana, najpoznatijeg pod nadimkom El Chapo. El Chapo na meksičkom slengu označava "kratkog", a taj je moćni vođa kartela Sinaloa svoje carstvo stvorio zahvaljujući švercu kokaina koristeći automobile, vlakove, zrakoplove, podmornice pa čak i podzemne tunele.

El Chapo, izručenje SAD-u 19. 01. 2017. Gad do srži Life El Chapo: Silovao curice (13) jer su mu pružale "život"

Svjedoci su opisali mito od više milijuna dolara koje su plaćali korumpiranim pojedincima iz raznih službi - od policije, vojske, carinika, do istražitelja, ali i kako su bezobzirno ubijali sve one koji bi im stali na put, od konkurenata iz drugih kartela, do ambicioznih provoditelja zakona. 

Dok El Chapo ostatak života provodi u najsigurnijem zatvoru na svijetu, ADX u Coloradu, njegova obitelj uživa na slobodi. Nedavno uhićeni Ovidio (28) jedno je od četvero djece iz drugog braka svog oca, a danas je on jedan od vođa opakog Sinaloa kartela osnovanog 1980-ih.

Zajedno sa starijim bratom Ivanom, preuzeo je kontrolu nad tim podzemnim krugom 2017., kad je njihov otac izručen SAD-u. Sinovi koje lokalci nazivaju "Chapitosi" navodno su se za to morali izboriti, a na putu im je stajao jedan od osnivača Sinaloe.

Ismel "El Mayo" Zambada navodno ih je želio maknuti iz organizacije, no u tome nije uspio zahvaljujući sposobnosti mladića, kao i dobrim vezama njihovog oca te strahopoštovanja koje je ostatak kartela osjećao prema njemu.

Ovidio je još od tinejdžerskih dana "učio posao" od svog oca, a u SAD-ovim dokumentima spominje se još i pod nadimkom "El Raton" i "El Raton Nuevo" - miš i novi miš.

Ovidio Guzman, sin El Chapa | Author: Screenshot Screenshot

Ovidio je jedan od mlađih i manje poznatih sinova El Chapa, ali ga je američka vlada optužila da je uključen u trgovinu drogom metamfetaminom, kokainom i marihuanom u kartelu.

Vjeruje se da u El Chapu ima najmanje 13 djece, a vjeruje se kako je najmoćniji od njih Ivan Guzman, koji se na društvenim mrežama često hvali luksuznim načinom života, okružen ženama, divljim životinjama i automobilima.

Najnovija supruga El Chapoa bivša je kraljica ljepote, Emma Coronel Aispuro, koja se udala za El Chapoa 2007. godine i bila mu je pratitelj na suđenju. El Chapovi sinovi Ivan Archivaldo i Jesus Alfredo su djeca s prvom suprugom Marijom Alejandrinom Salazar Hernández, prenosi Fox News.

Kraljica jednog od meksičkih narkokartela FATALNE Life Lice anđela, mozak vraga: 4 kraljice droge u svijetu

New York Post tvrdi da su Ivan i Jesus bili najdraži El Chapovi sinovi te je želio da oni preuzmu kartel. Prvo se oženio njihovom majkom, 1977.

Ovidiova majka ima ključnu ulogu u kartelu

Prema Fox Newsu, Ovidio Guzmán López, najmlađi od trojice braće Los Chapitos, sin je braka El Chapoa s Griseldom López Pérez. Poznata je i kao Karla Perez Rojo.

Griselda je uz Ovidija imala još troje djece; jedan od njih, Edgar Lopez, kasnije je strijeljan i ubijen. Ostalo dvoje djece zove se Grisella Guadalupe i Joaquin, prenosi El Heraldo. Heraldo nadalje izvještava da je "Griseldu tražila vlada Sjedinjenih Država zbog trgovine drogom i povezanosti s organiziranim kriminalom."

Griselda Lopez Perez | Author: Screenshot Screenshot

Prema američkom ministarstvu pravosuđa Griselda Lopez Perez, supruga odbjeglog narkobosa Joaquin 'Chapo' Guzmana Loera, igra ključnu ulogu u njegovoj organizacija trgovine drogom.

Njihova akcija prema Kingpin aktu "zabranjuje američkim osobama obavljanje financijskih ili komercijalnih transakcija s ovom osobom, a isto tako zamrzava svu imovinu koja može imati pod američkom jurisdikcijom. "

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.