Top News
13247 prikaza

Kralj droge: U jednoj noći je potrošio 66 milijuna dolara

Ilustracija mafijaškog bosa
Getty images
Tse Chi Lop je prvi čovjek trenutno najvećeg narkokartela - prodaje drogu na tone, štite ga kick boksači, a policija mu ne može ništa

Sam Gor, kartel koji vodi Tse Chi Lop, formiran je iz saveza pet azijskih grupa trijade, a preprodaje na tone metamfetamina, heroina i ketamina u najmanje desetak zemalja, od Japana u sjevernoj Aziji do Novog Zelanda u Južnom Tihom oceanu. Glavni "izvozni proizvod" im je meth, droga koja jako brzo stvara ovisnost i ostavlja pogubne fizičke i mentalne posljedice na korisnike.

Prema procjena ureda UN-a za drogu i kriminal (UNODC), ovaj je kartel u 2018. zaradio osam milijardi dolara, s tim da su to okvirne procjene, a pretpostavlja se da bi taj brojka mogla biti i 17,7 milijardi dolara. 

Damir Džeba Damir Džeba Life Razbjesnio Tuđmana: Na kokainu 'orao' maćuhice ispred HNK

Također, UN-ova agencija procjenjuje da kartel, koji drogu često skriva u pakiranjima čaja, ima 40 do 70 posto udjela na regionalnom tržištu metha, koje se u posljednjih pet godina uvećalo najmanje četiri puta.

Ovaj "boom" na tržištu izazvao je i ozbiljnu reakciju policije i službi sigurnosti, piše Reuters.

Tse(55) glavna je meta operacije "Klokan" koju predvodi australska Federalna policije (AFP), a u kojoj sudjeluje i 20 službi iz Azije, Sjeverne Amerike i Europe. To je do sada najveća operacija usmjerena protiv azijskih kartela.

U rangu El Chapa i Pabla Escobara

U dokumentima AFP-a u koje je Reuters imao uvid, 19 osoba označeno je kao cilj operacije, a Tse je identificiran kao vođa kartela. Također, navodi se da je organizacija "povezana ili direktno uključena u najmanje 13 slučajeva trgovine drogom od siječnja 2015. godine". Dokument ne sadrži posebne detalje o slučajevima.

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

Neki istražitelji kažu da je opseg operacije takav da stavlja Tsea u rang sa legendarnim šefovima latinoameričkih kartela.

"Tse Chi Lop je u ligi El Chapa ili možda Pabla Escobara", kaže Jeremy Douglas, predstavnik UNODC-a za jugoistočnu Aziju i Pacifik.

Istraga Reutersa je pokazala da je riječ o velikoj međunarodnoj organizaciji. 

Četiri od 19 vođa kartela Sam Gor sa liste AFP-a su kanadski državljani, uključujući i Tsea, kojeg policija često naziva "T1" - glavnom metom. Ostali su iz Hong Konga, Makaaa, Tajvana, Malezije, Mjanmara, Vijetnama i kontinentalne Kine.

Kartel je izuzetno bogat, discipliniran i sofisticiran - na mnogo načina sofisticiraniji od bilo kojeg latinoameričkog kartela.

Osobni dokumenti Veselina Marinova Feljton Life "Muslimane sam masakrirao batinama, bio sam lud..."

Sam Gor snabdijeva veće, raštrkanije tržište i surađuje s raznovrsnijim nizom lokalnih kriminalnih grupa od latino kartela, uključujući japansku Jakuzu, bikerske bande u Australiji i etničke kineske bande širom jugoistočne Azije.

Mreža je također manje sklona nekontroliranim ispadima nasilja od latino kartela, kažu u policiji. Novac je toliko velik da su dugotrajna, krvlju natopljena rivalstva među azijskim kriminalnim grupama potisnuta u stranu.

Pored kontrasta između vrste droge koju preprodaju, postoji još jedna, osobnija razlika između Tse Chi Lopa i Joaquima El Chapa Guzmana ili Pabla Escobara.

Tko je Tse?

Zatvoreni šef meksičkog kartela i preminuli kolumbijski diler kokaina slavljeni su u pjesmama, spotovima i na društvenim mrežama zbog svojih ekstravagantnih stilova života i ekstremnog nasilja. O Tseovom životu i karijeri otkriveno je jako malo. Za razliku od latino bossova, Tse je relativno diskretan - i dalje slobodan.

Rođen je u provinciji Guangdong, na jugu Kine. Odrastao je u vrijeme kineske kulturne revolucije. Usred krvavih čistki, logora, prisilnog rada i masovnog gladovanja, grupa zarobljenih pripadnika Maove Crvene garde u južnom gradu Guandžou stvorila je bandu "Veliki krug".

Tse je kasnije postao prvi čovjek te grupe, kažu policajci sa kojima je Reuters razgovarao. Poput mnogih iz bande, preselio se u Hong Kong, a zatim je 1988. godine stigao u Kanadu.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, kretao se između Sjeverne Amerike, Hong Konga, Makaaa i jugoistočne Azije.

Tih godina, uspio se uzdići do srednjeg sloja krijumčarskog prstena koji je dilao heroin iz Zlatnog trokuta, područja u kojem vlada bezakonje, gdje se susreću granice Mijanmara, Tajlanda, Kine i Laosa.

Safet Kalic Narkobos Top News Balkanski Escobar: Na svadbi mu je pucalo sto kalašnjikova

Krajem devedesetih, 1998. godine, Tseu je prijetila doživotna kazna na osnovu optužnice američkih vlasti. Okružni sudu Istočnog New Yorka proglasio ga je krivim za zavjeru za uvoz heroina u Ameriku. U žalbi koju je njegov odvjetnik podnio 2000. godine, Tse je molio za milost.

Njegovim bolesnim roditeljima bila je potrebna stalna briga, objasnio je. Njegov 12-godišnji sin imao je problema s plućima. Prema sudskim dokumentima, Tse je pokazao "veliko pokajanje" zbog svojih zločina i obećavao je da će, ako bude oslobođen, pokrenuti svoj biznis i otvoriti restoran. Izgovori su izgleda upalili, pa je osuđen na samo devet godina zatvora, a proveo je kaznu uglavnom u zatvoru u Ohio. U međuvremenu, kajanje je nestalo.

El Chapo | Author: REUTERS REUTERS

Nakon što je 2006. godine oslobođen, policija kaže da se vratio u Kanadu, gdje je trebao biti pod nadzorom još četiri godine. Ipak, nejasno je kada se Tse vratio u Aziju, ali podaci pokazuju da je sa suprugom 2011. registrirao poduzeće, "China Peace Investment Group Company Ltd", u Hong Kongu.

Scena iz serije Narcos Guadalajara Life Najopakiji narkobos: Danima agentu bušio rupe u glavi

Policija vjeruje da se Tse brzo vratio u igru nakon izlaska iz zatvora. Iskoristio je veze u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu, Makauu i Zlatnom trokutu i usvojio poslovni model koji se pokazao neodoljivim za njegove kupce, kažu policajci. Ako bi jednu od njegovih isporuka droga presrela policija, ona bi bila zamijenjena bez dodatnih troškova ili su depoziti vraćani kupcima.

Njegova politika jamstva isporuke bila je dobra za posao, ali to ga je također stavilo na radar policije.

66 milijuna dolara za jednu noć

Tsea su u zemlji i inozemstvu štitili tajlandskih kickboksači, navela su tri istražitelja AFP-a. Oni su redovno rotirani kao dio njegovog sigurnosnog protokola.

Tse bi svake godine priređivao raskošne zabave za rođendane u odmaralištima i hotelima s pet zvjezdica. Uživao je u privatnim avionima, bio čest posjetitelj azijskih kockarnica i volio se kladiti na konje

"Vjerujemo da je on izgubio 66 milijuna dolara za jednu noć na stolovima u Makauu", rekao je stariji istražitelj AFP-a.

UNODC procjenjuje da azijsko-pacifičko maloprodajno tržište metha vrijedi između 30,3 i 61,4 milijarde dolara godišnje. (Kurir.rs)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.