Life
25495 prikaza

Intervju žene El Chapa: Moj život s kraljem kokaina

Emma Coronel Aispuro
1/6
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Supruga najpoznatijeg krijumčara kokaina na svijetu priča o njihovom zajedničkom životu, emocijama i njihovim kćerima

Ona je trenutačno najtraženija žena na svijetu, barem što se tiče interesa javnost okupljene oko suđenja poznatom kralju kokaina Joaquinu "El Chapo" Guzmanu. Misterija i kontroverze koje ju obavijaju posebno su izašle na vidjelo tijekom suđenja na kojem je Emma Coronel Aispuro prisutna svaki dan. Svjedoci su ju naveli kao osobu koja je Guzmanu pomogla organizirati njegov slavni bijeg iz zatvora 2015. godine.

Transkripti poruka koje su razmjenjivali pokazuju kako ju je tražio da sakrije njegovo oružje prije racije. Svoje zajedništvo i složnost pokazali su tog jutra kada je na suđenju svjedočila njegova ljubavnica, pa su ona i njezin suprug nosili jednake jakne. Tijekom protekla tri mjeseca suđenja svjedoci su opisali njezin život u kartelu, i taj hod po tankoj niti i balansiranje uloge ljubavnice i sudionice.

Oni koji su na takav način pokušali živjeti, završili su u zatvoru ili u bijegu. No ona je iznimka, prava igračica u svijetu muškaraca, koja se pokazala jako čvrstom iznimkom. Tijekom 10 tjedana 56 svjedoka njezinog supruga opisali su kao osvetoljubivog krijumčara droge, ubojicu žednu krvi i preljubnika. Ona se na suđenju pojavljivala gotovo svakog dana i promatrala sve što se događa iz drugog reda. 

Emma Coronel Aispuro | Author: JANE ROSENBERG/REUTERS/PIXSELL JANE ROSENBERG/REUTERS/PIXSELL
Njezin će suprug najvjerojatnije ostatak svog života provesti u zatvoru, no ona koja je uživala u blagodatima carstva droge po procjeni teškog 14 milijardi dolara, njega neće opisati takvim. 

"Ja svog supruga ne poznajem kao osobu kakvom ga oni žele prikazati. Divim mu se kao ljudskom biću koje sam upoznala i s kojim sam se vjenčala", rekla je u nizu intervjua za The New York Times.

Mnogi su iznenađeni na količinu obožavanja koje ima prema njemu, jednom od najozloglašenijih gospodara kokaina Latinske Amerike, kako su ga nazvali neki svjedoci, dovoljno snažnom da potplati i bivšeg meksičkog predsjednika. Prošlog tjedna svjedok je detaljno pričao o tome kako je Guzman čovjeka zakopao živog, a uz sve druge optužbe koje mu se stavljaju na teret, čini se kako je presuda u njegovom slučaj sigurna. 

Iako supružnici ne mogu jedan protiv drugog svjedočiti na sudu, posljednje informacije sa suđenja dovele su i do niza pitanja a među njima i ono najvažnije - kako je on uspjela izbjeći optužnicu. Tužitelji su odbili odgovoriti na to pitanje, a i ona sama o tome nije željela govoriti. Njezino svjedočanstvo, ako je istinito, pokazuje sliku dobre žene koja je sada više nego ikad prije povezana sa svojim suprugom. 

Emma Coronel Aispuro Kraljica kartela Life Tko je Emma, žena najvećeg svjetskog dilera kokaina

"Kada danas čujete njezino ime i kada znate tko je Emma Coronel, odmah ćete pomisliti El Chapo", rekao je novinar Miguel Angel Vega.

Ova 29-godišnjakinja ženom El Chapa postala je još kao tinejdžerica 2007. godine, a majka je postala u ranim 20-ima. Njezin suprug koji je dvostruko stariji od nje i iza sebe ima nekoliko brakova, bio je u zatvoru ili u bijegu gotovo cijelo vrijeme od kad su u braku. Zbog njegovog suđenja ona tako živi na relaciji SAD-a i Meksika, gdje njihove sedmogodišnje blizanke idu u  školu. Kaže kako s njima održava kontakt preko poruka. 

"Morala sam se razdvojiti od svojih kćeri kako bi ga mogla pratiti na suđenju jer sam ja jedina iz obitelji koja može biti s njim u New Yorku", rekla je. 

Od njegova izručenja u siječnju 2017. godine blizanke Emali i Maria Joaquina oca su mogle vidjeti tijekom pojavljivanja na sudu ili za vrijeme posjeta zatvoru pod nadzorom. 

"On je uvijek bio jako prisutan otac", rekla je. Opisala je kako djevojčice "obožavaju svog oca i kako on obožava njih". 

Emma Coronel Aispuro | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Blizanke su jedine kojima je dozvoljeno da ga posjete na ostalima nepoznatoj lokaciji, a Coronel nije dozvoljeno da ga posjeti, ili da s njim komunicira, čak i preko telefona. 

"Ne smatram se samohranom majkom. Zapravo majkom koja u ovom trenutku nema podršku svog supruga, no vjerujem da će obitelj biti dobro", rekla je. No i sama priznaje da im život više nije isti, "naš se život izmijenio", reći će.

Upoznali su se na ranču u Durangu u Meksiku kada je imala 17 godina. Guzman je tada bio u svojim kasnim 40-im i dobro situiran na vrhu Sinaloa kartela. Do tada je bio u bijegu već šest godina nakon što je iz zatvora pobjegao uz pomoć kolica za rublje. 

Iako ih dijele 32 godine od prvog dana kad su se upoznali među njima rodilo se "lijepo prijateljstvo".

"Kroz nekoliko mjeseci postali smo cura i dečko. Kad sam napunila 18 godina vjenčali smo se u jako jednostavnoj ceremoniji na kojoj su bili samo naši bliski prijatelji i obitelj", ispričala je.

Coronel jako rijetko daje intervjue, a kaže kako inače vodi jedan sasvim običan život. Rođena je u Kaliforniji a odrasla u sjeverozapadnoj meksičkoj državi Durango, u susjedstvu sa Guzmanovom Sinaloom. Obje države tvore taj jedan "zlatni trokut" proizvodnje marihuane. No njezina verzija, njezina životna priča, isključuje bilo kakvo spominjanje droge, čak i nakon što je svjedočenje na sudu pokazalo kako je njezin otac surađivao sa Sinaloa kartelom. 

El Chapo Mito i korupcija Top News El Chapo platio basnoslovno mito predsjedniku Meksika

Umjesto toga kratko je spomenula "jako mirno, jednostavno djetinjstvo, sa brižnom i ujedinjenom obitelji", te dodala kako je odrasla sa dvojicom braće i sestrom "koju voli". Priče o njezinom životu u Meksiku govore kako je pobijedila na izboru za miss još kao tinejdžerka, no većina ostalih detalja iz njezina privatnog života ostaju misterija. 

Vega vjeruje kako je njihova priča istinita.

"Možete li zamisliti 17-godišnjakinju koja je pobijedila na natjecanju za miss i ovog moćnog čovjeka koji pokuša osvojiti njezino srce? Vjerujem da ju je osvojio tom moći, svojim imenom. Samo imenom", rekao je. 

Ta ju je romanca dovela do New Yorka u kojem tijekom suđenja svom suprugu ima vremena i za bejzbol utakmice, šetnje Central parkom, i večere u omiljenom sushi restoranu u Brooklynu. Posljednjih dana izlazila bi iz hotela u Brooklynu uz dvije prijateljice, odvjetnicu i agenticu za nekretnine. Bila je u potrazi za crnim Camryjem koji će ju odvesti na snimanje na Manhattan.

Kaže kako joj grad nije nov, a u svojim prijašnjim posjetama već je posjetila ostale turističke atrakcije poput Empire State Buildinga. Kada su ju pitali je li upoznala noćni život grada rekla je kako više voli spavati, jer ju svaki dan na sudu jako iscrpljuje. Petak je pak dan kada može uživati u spavanju.

Kokain KOKAINSKI RAT Top News Kokainski karteli: Zašto im nitko ništa ne može

Bila je ona glavni akter drame koja se na sudu odvijala prije nego je obrana zaključila svoje izlaganje. Tužitelji su prikazali poruke koje je par razmjenjivao 2012. godine i koje su pokazale kako se pripremala za potencijalu raciju u domu u kojem je boravila tijekom veljače. 

"Ima li kakvog oružja ljubavi? Imaš li pištolj?", pitao ju je Guzman u jednoj od poruka.

"Imam jedan tvoj, onaj koji si mi dao", odgovorila mu je. 

Savjetovao joj je da ga sakrije u skriveni pretinac u kući. 

Prošloga tjedna 52-godišnji Damaso López Núñez, bivši direktor zatvora koji je postao visokopozicionirani član kartela, svjedočio je kako je Coronel pomogla svom suprugu u organizaciji bijega iz zatvora 2015. godine. Pričao je kako se ona tijekom četiri mjeseca početkom 2015. godine sastajala s njim i Guzmanovim sinovima kako bi izvršili njegove naloge koje im je slalo iz zatvora - da kupe komad zemlje u blizini zatvora, osiguraju oružje, oklopno vozilo i sat sa GPS-om kako bi mogli odrediti njegovu točnu lokaciju, lokaciju njegove ćelije. Plan je bio iskopati tunel.

U srpnju 2015. godine Guzman se spustio otvorom ispod tuša i biciklirao tunelom dugim više od jednog kilometra. Na izlazu ga je čekao jedan brat njegove supruge sa ATV/Quad vozilo, s kojim su se odvezli do piste za polijetanje u San Juanu. Od tamo je odletio u planine Sinaloe. Na pitanja vezana uz pomaganje u tom bijegu Coronel nije željela odgovarati.

Emma Coronel Aispuro | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Tijekom suđenja nije pokazivala puno emocija, pa čak ni kada je njegova ljubavnica plakala na mjestu za svjedočenje. Uvijek djeluje suzdržano i snažno, a posrnula je samo jednom, kada je na suđenje, krajem prošle godine, dovela njihove kćer. Toga dana tužitelji su prikazali kolica prepuna AK-47 i bacač granata. Kada je vidjela oružje pobjegla je iz sudnice i kćeri otpratila u hodnik u kojem su bili američki maršali.

Bez da je izdvojila neki poseban incident pokazala je kako joj se baš i ne sviđa ono sve što se odgađalo na sudu. Bilo je to previše, reći će.

"Mrzim dramu", poručila je.

Jednog dana nakon suđenja Guzman je preletio pogledom po dvorani. Njegova supruga mu se nasmijala, i naslonila se preko klupe. Nisu razgovarali, a nisu ni mogli. Ispratili su ga iz sudnice a ona se uozbiljila.

"Prolazimo sada kroz jako tešku situaciju. No vjerujem, zapravo sam uvjerena da nam Bog daje onoliko tereta koliko možemo podnijeti, da nas stavlja pred prepreke koje možemo preskočiti i vjerujem da će tako biti", poručila je u svom intervju za The New York Times.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.