Top News
1974 prikaza

Neka Gazda prvo da odgovore, a onda može postavljati pitanja

Godinama je koristio sve oblike pritiska na novinare, sad bi opet da mu drugi polažu račune

Godinama, praktično desetljećima, Ivica Todorić izbjegavao je hrvatsku javnost. Na prste jedne ruke mogli bi se izbrojati njegovi intervjui, iz njegova koncerna praktički je nemoguće bilo dobiti odgovor na bilo kakvo pitanje, osim servirane propagande, izuzetno rijetko je izlazio u javnost, nije se osobno oglašavao ni komunicirao. Dapače, koristio je sve moguće instrumente pritiska na novinare i ucjenjivanja medija kako bi sakrio informacije o svom djelovanju u Agrokoru.

Šutio je o svojim odnosima s hrvatskim političarima, s vlastima i Vladama, šutio je o poticajima, o neplaćenim porezima, o zaduživanjima, mjenicama i propasti Agrokora. A još veći muk oko Todorića nastao je u trenutku kad je Agrokor propao. Najveći tajkun doslovno je propao u zemlju i javnost je jedino mogla saznati gdje svakodnevno odlazi na frizuru.

Nije Todorić otkrio ni pod kojim okolnostima je propao Agrokor, niti je otkrio okolnosti pod kojima je Agrokor predao u ruke hrvatskoj državi.

Kako je propao?

Nije niti jednom izašao u javnost kako bi odgovorio na pitanja novinara i javnosti kako je radio i kako je poslovao. A sada, eto Ivice Todorića kako u svojim blogovima postavlja pitanja i traži odgovore. Bez pardona i bez srama, čak s dozom arogancije i pravedničkog gnjeva.

"Neka Vlada hrvatskoj javnosti odgovori na konkretna pitanja", piše iznenada blagoglagoljivi (blagoglagoljivi?) tajkun u svojim objavama koje hrvatska javnost i Vlada moraju doživljavati kao mesijanske objave s Maslinske gore. (Ili iz podsljemenske zone.)

I onda, čovjek koji nikada nije nikome dao priliku da mu postavi pitanje, rezolutno traži odgovore od Vlade kojoj je prije nekoliko mjeseci predao tvrtku uz tipičnu kvazipatriotsku patetiku. I koja je - na stranu sad sve što stoji u Lex Agrokoru, što se iza njega skriva, koji su bili motivi donošenja i što će se sve iz njega izroditi - preuzela nezahvalan zadatak da vraća Todorićeve dugove. Ako to nije bezobrazno, onda je u najmanju ruku bahato.

HDZ je to zaslužio

Jasno, HDZ-ova vlada je možda zaslužila sve ovo što joj sada tajkun kojeg je ta stranka stvorila, othranila i odnjegovala radi, iako to nisu zaslužili hrvatski građani koji bi mogli platiti cijeli taj kurbin pir. I na stranu sad sve kritike koje ova Vlada zaslužuje. Pa čak i ostavimo po strani pitanja na koja bi Vlada mogla dati odgovore.

Ovdje oči bode činjenica da pitanja postavlja osoba koja nikada nije davala odgovore. Čak i sad, kad piše te svoje blogove (iako je nemoguće vjerovati da ih on doista štanca) Todorić opet ne izlazi s optužbama osobno u javnost, kako bi omogućio i dozvolio protupitanja.

Sigurna uzvisina

Ovako, nekada nedodirljivi Gazda obraća se jednako bahato kao i onda kad je stolovao na vrhu Cibonina tornja i na rezidencijalnoj uzvisini podsljemenske zone, također osvojene sumnjivim izmjenama GUP-a o kojima Todorić nikada nije dao nikakav odgovor. Ne dozvoljava pitanja, ne daje odgovore koje javnost zaslužuje, već opet servira spinove koji njemu samom odgovaraju.

Nije ovo, naravno, obrana Vlade koja je s Todorićem šurovala, pregovarala, čak ga i spašavala, već je prilika da se baci pogled na Onoga čije se ime nekada nije smjelo spomenuti, a sada nas zatrpava svojim žalopojkama i tužiteljskim spinovima. I kojeg li čuda, ne dozvoljava komentiranje ispod svojih (?) blogova, niti postavljanje pitanja.

Gazda opet traži da mu drugi polažu račune.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.