Top News
2553 prikaza

Nema krivca: Kako je propala afera 'svastika na Poljudu'

Damir Vrbanović
PIXSELL
Četiri godine prošlo je od skandala koji je skupo koštao hrvatski nogomet

Priča sa svastikom na poljudskom travnjaku po kojoj su igrači trčali cijelo prvo poluvrijeme i koja je postala vidljiva tek nakon 45 minuta utakmice Hrvatska-Italija u sklopu kvalifikacija za Euro 2016. prije četiri godine dobila je novi sudski epilog. Kako javlja Telegram, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu kojom su Hrvatski nogometni savez i njegov izvršni direktor Damir Vrbanović bili kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice Hrvatske i Italije. 

Postupak je vraćen na ponovno suđenje Prekršajnom sudu u Splitu, na kojem je ročište zakazano za 7. lipnja ove godine. No, slučaj će po svemu sudeći otići u zastaru, jer će od iscrtavanja svastike na Poljudu 10. lipnja 2015., proteći četiri godine, a upravo toliko iznosi rok za apsolutnu zastaru prekršajnog progona prema Prekršajnom zakonu. Odnosno, pravomoćna presuda, koja bi jedina prekinula zastarni rok, definitivno neće biti donijeta do 10. lipnja ove godine.

Luka Modrić POBJEDNIK Top News Kako je prognanik Luka dogurao do vrha svijeta

Nakon samog događaja u vrijeme mandata Rajka Ostojića policija je ispitala više od stotinu osoba, 14 ih je kriminalistički istražila i poslala na poligraf, no sumnjivaca nije bilo. Osobe koje su ulovljene na snimkama jedne od 80-ak nadzornih kamera na Poljudu nisu identificirane zbog loše kvalitete snimke. 

Gostujući u emisiji Otvoreno 2015., u jednoj od emisija koje su se bavile ovim skandalom, tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objasnio je kako za njega postoje dvije skupine počinitelja: 

"Prva skupina počinitelja su oni koji su napravili ovaj incident, kukasti križ, a drugi krivac je već utvrđen, a to su oni koji su dopustili da se to dogodi. Oni su dva dana prije znali da je kukasti križ na travnjaku pa su iz HNS-a pokušali prebaciti odgovornost na Hajduk. Savršeno je jasno da je njihov propust i njihova odgovornost koja se po prekršajnom postupku utvrđuje i zasigurno postoji. Kriv je organizator, konkretno HNS. Na kamerama HNS-a i prema izjavama izjava djelatnika HNS-a jasno je da su znali. Neću o detaljima, ali policija je to utvrdila u svom kriminalističkom istraživanju. Znali su, trebali su prekinuti i raščistiti to što se dogodilo", objasnio je Ostojić. 

Split: Na poljudskom travnjaku preko noći iscrtan je kukasti križ | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)
U istoj emisiji se javio i novinar Edo Pezzi, koji je rekao da je HNS 23 minute prije utakmice znao za svastiku.

"Postoje dva svjedoka koja mogu potvrditi da je HNS-u javljeno 23 minute prije utakmice", rekao je Pezzi i nastavio:

"Siniša Poljak koji vodi semafor je zvao u nazočnosti dvoje ljudi predstavnika HNS-a te mu je rekao da se vidi cijeli slučaj. 23 minute su imali, moglo se prokopat do škvera! Drugo, 9. lipnja kukastog križa nije bilo na Poljudu, 10. lipnja ga je bilo. Imam slike u mobitelu. Križ je, dakle, nacrtan između devetog i desetog", poručio je Pezzi, što je HNS naravno demantirao.

Poljud je završio na crnoj listi za utakmice hrvatske reprezentacije, Ostojić je sa SDP-om ubrzo sišao s vlasti, a na njegovo mjesto došao je novi ministar unutarnjih polova, Mostov Vlaho Orepić koji je raspisao nagradu od 20 tisuća kuna za informacije o počiniteljima.

Nakon toga je manje više cijela afera sa svastikom na Poljudu pala u drugi plan, a u prvi plan je došla politika.

Hrvatska je nakon skandala na Poljudu dobila etiketu fašistoidne države, što je bilo plodno tlo za političke spekulacije. Na taj se mamac nakačila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je svojim izjavama podržala teze s desnog političkog spektra da je riječ o zavjeri te da je nekom iz tadašnje SDP-ove vlade bilo u interesu ocrniti vlastitu državu. 

"Nije riječ ni o kakvim fašistoidnim elementima, već o nekome tko je to napravio namjerno, upravo zato da bi se u svijetu stvorila slika o tome kako u Hrvatskoj rastu fašizam, nacizam i bilo kakve desničarske misli", rekla je predsjednica.

Sumnju u službenu varijantu tog događaja izrazio je i tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. 

Luka Modrić Čarobnjak s loptom Life "Ne želim da me rat obilježi, ali ne želim ga ni zaboraviti"

"Za svastiku na Poljudu do dana današnjeg nije razjašnjeno tko ju je i kako napravio. Nitko me ne može uvjeriti da se nije to moglo napraviti. Nekome je jednostavno odgovarala priča o fašizaciji Hrvatske. Svastika se namjerno tamo pojavila u jednom trenutku i nije se željelo otkriti tko ju je napravio", rekao je Reiner.

Sam resorni ministar Orepić ustvrdio je pak da je riječ o obračunu interesnih skupina unutar Hrvatskog nogometnog saveza, a ne fašistima.

A sam Hrvatski nogometni savez zaradio je zbog prskanja trave u obliku kukastog križa do tada najveću kaznu UEFA-e u svojoj povijesti: sto tisuća eura, oduzet bod u kvalifikacijama i dvije utakmice bez publike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.