Top News
307 prikaza

"Nemam dokaz veze Trumpa i Kremlja, ali ga ne oslobađam"

Donald Trump
REUTERS
Nakon objave rezultata posebnog istražitelja, Trump trijumfalno tvrdi da je "sasvim oslobođen optužbi", ipak...

Za američkog predsjednika Donalda Trumpa "nisam utvrdio dokaze da je" bio u dosluhu s Rusijom u kampanji za predsjedničke izbore 2016., prenosi Guardian dijelove izvještaja posebnog istražitelja Roberta Muellera objavljenog u nedjelju.

"Nije se došlo do zaključka da je bilo ometanja pravde", prenose svjetske agencije.

"Iako ovo izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga niti ne oslobađa optužbi", navodi Mueller u sažetku.

Donald Trump Klaun No 1 Top News Juriša na novi mandat 2020., ali samo jedna "bomba" i on pada

Ipak, glavni državni odvjetnik William Barr kaže da nema govora o kaznenim djelima. Mueller je Barru izvještaj podnio u petak nakon gotovo dvogodišnje istrage.

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je rekao kako je on doživio ovakve rezultate, odnosno da je "potpuno" oslobođen optužbe pošto je ministar pravosuđa objavio zaključke posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskoj istrazi za koju je ocijenio da je "sramota" što se uopće dogodila, prenosi HINA.

"Nema dosluha, nema ometanja, OSLOBOĐEN OPTUŽBE potpuno i u cijelosti. SAČUVAJMO AMERIKU VELIKOM!", objavio je Trump na Twitteru. Rusku istragu je nazvao "nezakonitim pokušajem rušenja koji je propao".

Donald Trump i Vladimir Putin | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

"Iskreno, sramota je da je vaš predsjednik morao to pretrpjeti, a počelo je i prije nego sam izabran", rekao je uoči odlaska s Floride predsjedničkim zrakoplovom Air Force Oneom.

Nakon dvogodišnje istrage posebni tužitelj Robert Mueller zaključio je da ne postoje dokazi o dosluhu Trumpova izbornog stožera i Moskve na predsjedničkim izborima 2016. Ti zaključci koje je u nedjelju objavio ministar pravosuđa Bill Barr znače neprijepornu pobjedu za američkog predsjednika koji mjesecima tvrdi da nije bilo nikakva "tajnog dogovaranja". Oni mu ujedno pomažu s obzirom na izbore 2020.

"Istragom posebnog tužitelja nije utvrđeno da se Trumpov izborni stožer ili netko tko je s njim surađivao, dogovarao ili koordinirao s Rusijom u njezinim pokušajima da utječe na američke predsjedničke izbore 2016.", piše u Barrovu pismu na četiri stranice koje je poslano Kongresu i zatim objavljeno javnosti.

Bijela kuća je preko glasnogovornice Sarah Sanders ocijenila da je američki predsjednik ovim izvješćem "potpuno oslobođen optužbe".

Protest u Iranu Zbacuju režim Top News Uskoro obračun: SAD ide na rušenje ajatolaha u Iranu

"Posebni tužitelj nije utvrdio nikakav dosluh ni ometanje", objavila je Sanders na Twitteru. Ministar pravosuđa William Barr i njegov zamjenik Rod Rosenstein su "usto utvrdili da nije bilo ometanja istrage. Zaključci ministarstva pravosuđa potpuno oslobađaju optužbe predsjednika Sjedinjenih Država", dodala je.

Trumpov odvjetnik je u nedjelju izjavio da sažetak Muellerova izvješća o ruskom upletanju u izbore 2016. pozitivniji nego što je očekivao.

"Bolji je nego što sam očekivao", rekao je odvjetnik Rudy Giuliani, dodajući da će uskoro dati izjavu o tom pitanju.

O drugom središnjem pitanju u izvješću, Trumpovu eventualnom ometanju istrage, Mueller nije iznio konačan zaključak. "Premda izvješće ne zaključuje da je predsjednik počinio kazneno djelo, ono ga ni ne oslobađa optužbe", napisao je.

No Barr, prvi čovjek koji je vidio toliko očekivano izvješće, zaključuje pak da se u dokumentu, koji je u rukama imao od petka, ne spominje nikakvo kazneno djelo koje bi po njegovu mišljenju moglo povući za sobom sudski progon zbog ometanja istrage.

Donald Trump | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Čelnik odbora za pravosuđe Kongresa, demokrat Jerry Nadler najavio je da će odbor uskoro pozvati Barra na saslušanje. Prema propisima o istragama posebnog tužitelja, glavni državni odvjetnik mora prezentirati Muellerovo izvješće u glavnim crtama demokratskim i republikanskim čelnicima pravosudnih odbora u Kongresu, ali uglavnom ovisi o njemu što će objaviti. Mueller, bivši ravnatelj savezne policije FBI-aja, istražuje od 2017. je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Moskvom kako bi pokušala utjecati na izbore i je li republikanski predsjednik kasnije nastojao protuzakonito ometati istragu.

Ruska istraga bacila je sjenku na Trumpovo predsjedništvo i dovelo pred pravosuđe važne osobe među kojima i bivšeg čelnika kampanje Paula Manaforta, savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji su već ili osuđeni ili su priznali krivnju po optužbama koje je iznio Mueller, ali koje nemaju veze s dosluhom, temeljnim predmetom istrage.

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u izbore hakiranjem emaila i propagandom na internetu nastojeći posijati razdor u Sjedinjenim Državama, naštetiti demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomoći Trumpu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 01:41 25.Ožujak 2019.

    strašno je da se američki homoliberalni lobi još uvijek nije pomirio s činjenicama - da je umjesto njihove favorizirane hillary u predsjednički ovalni ured ušla pripravnica monica lewinsky i p...šila billyju, - a nesretna hillary popušila od trumpa :-)